Hekken Hogedijk blijven voorlopig staan

Foto: archief A

Door: Klaas Leegwater. De twee hoge hekken die sinds twee maanden de Hogedijk blokkeren, uit onvrede geplaatst door omwonenden, kunnen voorlopig blijven staan. De gemeente ziet na onderzoek geen juridische mogelijkheden om de obstakels aan het populaire wandelpad evenwijdig aan de Aalsmeerderweg te laten verwijderen. Wel zal er door de bewoners mogelijk een omgevingsvergunning moeten worden aangevraagd. Met buurtbewoners wordt besproken of een oplossing mogelijk is. 

“Deze uitkomst is voor mij geen verrassing, ik heb steeds gezegd dat wij in ons recht staan,” reageert Dick Vis. De bewoner aan de Hogedijk is woordvoerder van een groep omwonenden die in maart het initiatief nam tot het neerzetten van twee hekken van bijna twee meter hoog aan het begin van de Hogedijk. Dit vanwege overlast van onder meer fietsers/scooterrijders, vreemd volk in de achtertuinen, rondhangende jeugd op de dijk, en hondenpoep. “Per week ruim ik een kilo schijt op,” vertelde Vis in april tegen AalsmeerVandaag.

‘Zeer complex’
Een aantal wandelliefhebbers (het pad is onderdeel van het Groene Lint en van de Lange Pelgrimsroute) en verontwaardigde ouders wiens kinderen het pad gebruiken als veilige fietsroute, trokken bij de gemeente aan de bel over de onverwachte sluiting. Ook in de gemeenteraad werden er vragen gesteld over de situatie op de Hogedijk, onder meer door Dirk van Willegen van het CDA. De gemeente heeft de ‘juridisch zeer complexe zaak’ laten onderzoeken en komt tot de conclusie dat men voorlopig niets aan de situatie kan veranderen.  

De Hogedijk is eigendom van tientallen verschillende particuliere eigenaren. De eigendom-situatie is echter niet het enige criterium voor ‘openbaarheid’ in de zin van de Wegenwet, zo schrijft het college in een vorige week gepubliceerde raadsbrief. “Een weg is openbaar als het gedurende een periode van 30 achtereenvolgende jaren voor ieder toegankelijk is geweest. Wanneer een weg niet openbaar is, kan de eigenaar dat aangeven met een bord ‘eigen weg’ of ‘eigen terrein’. Dat bord moet er dan tenminste één jaar hebben gestaan.”

Niet aannemelijk gemaakt
Er is onderzocht of er door eigenaren van de Hogedijk in het verleden is aangegeven dat er sprake is van een niet-openbare weg. “Duidelijk is dat er in de loop van de jaren dergelijke bordjes hebben gehangen. We kunnen wel stellen dat de weg particulier is en daarmee niet-openbaar.” De gemeente ziet daarom geen grond om handhavend op te treden. De bezwaarmakers dienen de openbaarheid van het pad aannemelijk te maken, “dit wordt in de klachten op dit moment niet gedaan.” 

De gemeente schrijft als bemiddelaar te willen optreden tussen bewoners en mensen die het pad liever vandaag dan morgen als openbare weg willen betreden. “We gaan hierover in gesprek met bewoners of een werkbare oplossing voor alle partijen mogelijk is.” Initiatiefnemer van de hekken op de Hogedijk Dick Vis laat blijken weinig openingen te zien voor een oplossing. “Praten kan altijd, maar een andere uitkomst dan nu zie ik niet zo snel.”

Hordelopen
De gemeente, die aangeeft de ontstane situatie te betreuren, merkt tenslotte op dat het plaatsen van een hek vergunningplichtig is. Als er geen vergunning is aangevraagd kan op basis daarvan het hek verwijderd worden. “Het kan dat een vergunning wordt verleend. Of men kan een hek tot 1 meter hoogte plaatsen, omdat deze vergunningsvrij is.” Bewoner Dick Vis: “Simpel toch, als er geen vergunning wordt verleend voor de hoge hekken zetten we acht hekken van een meter hoog neer. Dan wordt het hordelopen.”

Teleurstellend
Dirk van Willegen, fractievoorzitter CDA, vindt de inhoud van de raadsbrief teleurstellend. “Dit gaat niet brengen wat het CDA had gehoopt, een vrije doorgang voor wandelaars en fietsers. Zeker omdat het door Rijnland zo mooi is opgeknapt en het een wandelroute is die op vele kaarten voorkomt. Als een pad als de Hoge dijk al meer dan 100 jaar als wandel- en fietsroute wordt gebruikt is het heel teleurstellend dat enige vreemde kostgangers tot het afsluiten hiervan leidt en ook hier weer de goeden onder de kwaden moeten lijden.”

Foto’s archief AV/Jaap Maars

 

 

 

7 reacties

 1. Het kan toch niet zo zijn dat bewoners deze prachtige wandelroute die al heel lang bestaat zomaar afsluiten! Wel te begrijpen dat er aandacht wordt gevraagd voor de overlast van hondenpoep op privé terrein. Ik vind het van algemeen belang dat de Hogedijk open blijft voor voetgangers en fietsers. De gemeente moet wel zijn best doen om er op een goede manier uit te komen anders gewoon onteigenen!

 2. Het valt mij wel op dat “de gemeente” het de laatste jaren wel vaker aan de stok heeft met haar burgers. Of dat veroorzaakt wordt door bestuurlijke arrogantie, onvoldoende kennis van zaken, fouten of verkeerde verwachtingen scheppen bij bewoners… wie het weet mag het zeggen. Maar het valt wel op. De burger van nu pikt zaken niet meer waar een gemeente vroeger mee weg kwam. Men is niet bang om het tot de raad van state te gaan om het uit te vechten. ( middenweg, plasoevers, fort kudelstaart) allemaal voorbeelden van, in mijn ogen, bestuurlijk falen. En nu deze dijk. Mijn vermoeden is dat de gemeente het uiteindelijk zal willen onteigenen…

 3. Grappig al die reacties!
  – Feit is dat tot het moment van renovatie van de dijk er geen hekken stonden, ja toch?
  – Feit is dat de dijk gerenoveerd is met een voetpad, dat stond ook in het plan, toch
  – Nu hebben plotseling een groep eigenaren die hekken hebben neergezet een woordvoerder benoemd, de heer Vis, toch
  – En als je als bezorgde Aalsmeerders een gesprek wil en ze daarvoor uitnodigt komt er niemand, toch

  En dan een gemeente die de handen er niet aan wil branden nadat diezelfde dijk voor een “paar tientjes” met gemeenschapsgeld is opgeknapt waar die zelfde eigenaren geen euro meer aan hebben bijgedragen dan menig andere Aalsmeerder.

  Deze allergische intolerantie is om verdrietig van te worden.

 4. Ik kan niet anders dan Dick Vis gelijk geven. En het is ook een beetje naïef openbare routes over andermans land te creëren. Ik weet niet beter of de Hogedijk is particulier eigendom. En dat is op elke kadasterkaart te bekijken. Overigens is de dijk niet opgeknapt als wandel/fietsroute, het is een noodzakelijke dijkverzwaring geweest.

 5. Ik weet niet hoelang meneer Vis hier al woont, maar wat ik niet begrijp is waarom voor het groot onderhoud deze problemen niet speelde en nu ineens wel???

 6. Zou het zin hebben om een petitie op te starten om zo de heer Vis en andere omwonenden van de Hoge Dijk tot inkeer te brengen en de hekken te verwijderen? Misschien dat dan de Gemeente kan zorgen voor wat meer sociale controle (misschien camera’s?) op de Hoge Dijk en wellicht het plaatsen van hondenpoepbakken en bijbehorende poepzakjes?
  Zonde indien deze dijk als wandelpad voor velen verloren gaat!

 7. groot onderhoud o.a. dijkverzwaring is voor Rijnland De eigenaren moeten daar toestemming voor geven. Het normale onderhoud is voor de eigenaren .Een stukje gemeenschap eigendom? Nee meneer Bas u heeft het helemaal mis. Een aantal jaren geleden heb ik problemen gehad over een slootkant lang ons perceel.Grond van de Gemeente. Ik had grond in gebruik wat niet van ons is.Het enigste wat ik doe is de slootkant netjes houden.Ik kon het kopen ,huren of een onderhoudscontract.Netjes bijhouden en ook nog betalen.Ga het zelf maar bijhouden Nu een grote bende.Nu het punt Als wij als bewoners een klein stukje grond in gebruik hebben staat de Gemeente op hun achterste benen.Het zou de Gemeente sieren om de eigenaren te steunen.Maar ja het gaat niet om Gemeente grond h de vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin