Harde uithaal René Martijn veroorzaakt onvrede in Amstelveen

René Martijn tijdens de laatste raadsvergadering (Beeld Gemeente Aalsmeer)

Door: Klaas Leegwater. Harde uitspraken van René Martijn tijdens de behandeling van het raadsvoorstel over de hernieuwde ambtelijke samenwerking met Amstelveen heeft in de buurgemeente ongenoegen veroorzaakt. Martijn keek in felle bewoordingen terug op de eerdere half mislukte samenwerking, hij liet onder meer geen spaan heel van toenmalig waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn van Amstelveen die hij een bedrieger noemt. De gemeenteraad van Amstelveen reageerde vorige week ontstemd: “Dit is een poging tot overrijden met de strontkar.”

“Een nieuw historisch moment voor Aalsmeer”, riep in oktober 2019 wethouder Robert van Rijn toen met een unaniem aangenomen motie het doek was gevallen van de zeven jaar eerder opgestarte intensieve samenwerking met Amstelveen. In de motie werd het college opgeroepen tot het onderzoeken van een andere samenwerkingsverband met Amstelveen met een stevige zelfstandigheid voor Aalsmeer. Die kwam er na twee jaar van onderhandelen door geheime commissies van beide gemeenten. Bijna twee weken geleden werd de nieuwe samenwerking door Aalsmeer bekrachtigd met een unaniem aangenomen raadsvoorstel. Raadslid René Martijn keek vanachter het spreekgestoelte met weinig plezier en opvallende teksten terug en vooruit. 

Onbetrouwbare bedrieger
Martijn haalde fel uit: “De gemeente Amstelveen vertrouw ik voor geen cent. De wijze waarop Amstelveen Aalsmeer wilde laten meebetalen voor hun eigen fouten (red: ICT) vind ik uitbuiterij. Ze dachten: in Aalsmeer kunnen we nog wel wat miljoenen weggraaien. Ze probeerden Aalsmeer in te lijven, te annexeren. Ze vonden ons boerenkinkels. Het zegt iets over de arrogantie van deze omhooggevallen politici.”

Martijn, die als eenmansfractie bezig is met zijn laatste raadsperiode in Aalsmeer, betitelde Bas Eenhoorn (VVD), waarnemend burgemeester in Amstelveen van oktober 2017 tot mei 2019, als een “onbetrouwbare hypocriete bedrieger”. “Hij heeft meegedaan in een poging Aalsmeer te annexeren. Mijn woorden zijn misschien hard, maar uit mijn hart gegrepen. Iemand moet de waarheid klip en klaar kunnen benoemen. Pas op met de gemeente Amstelveen, een vos verliest nooit zijn streken.” 

Niet nodig te reageren
Opvallend was dat VVD-fractievoorzitter Dirk van der Zwaag de harde taal  van Martijn aan het adres van Eenhoorn en ook aan andere VVD’ers in Amstelveen liet passeren. “Ik vond het niet nodig om te reageren op een geheel eigen mening van René Martijn. Wat draagt het bij aan de toekomst van ons gemeentebestuur in Aalsmeer-Kudelstaart?”, laat Van der Zwaag afgelopen weekend weten.

Strontkar
In Amstelveen reageerden raadsleden vorige week wél. Tijdens het raadsdebat waar het voorstel tot nieuwe samenwerking werd behandeld betreurde VVD-raadslid Remco Snoek zeer wat er in Aalsmeer over Amstelveense politici werd gezegd. “Een ongefundeerde en niet ter zake doende aanval op VVD’ers. Maar een poging tot overrijden wordt altijd gedaan door een strontkar, niet door een gouden koets.” 

Werken aan vertrouwen
Martin Kortekaas (GroenLinks) was verbaasd dat de beledigingen in de Aalsmeerse raad jegens Amstelveense politici door andere fracties daar onweersproken waren gebleven. “Is dit nu de basis voor samenwerking? Wat moeten de inwoners van Aalsmeer en Amstelveen hiervan denken.” Ruud Kootker van Burgerbelangen Amstelveen: “We geven de samenwerking een kans van slagen, maar aan de basis van vertrouwen moet nog hard gewerkt worden.”

Wethouder Frank Berkhout (D66) zei trots te zijn op het resultaat van de gesprekken met Aalsmeer. Berkhout erkende evenwel dat het vertrouwen nog niet helemaal terug is: “Dat moet in de praktijk blijken, uit de manier van samenwerken de komende jaren.” GroenLinks stemde als enige fractie tegen het voorstel van samenwerking met Aalsmeer. Kortekaas: “Het is op z’n best een keuze uit armoede.”

Klik hier voor het fragment waarin René Martijn zijn kritiek uit.

Relevant artikel: Raad stemt unaniem in met samenwerking Amstelveen

Lees vorig bericht

Kwaad en verdrietig na nieuwe lockdown: ‘Stop er dan maar mee’

Lees volgend bericht

Aalsmeer wil preventief fouilleren


3 Reacties

  • René Martijn mag er een mening over hebben, maar het is niet respectvol om zo verbinding te maken met de Gemeente Amstelveen.

  • Misschien zou Rene wel eens gelijk kunnen hebben.

  • Het is een gemiste kans dat AalsmeerVandaag aan deze tirade aandacht besteedt en geen verslag doet van deze zo belangrijke raadsbehandeling en de unanieme (dus inclusief de heer Martijn) instemming van de gemeenteraad. 2 Jaar onderhandelen vanuit een positieve grondhouding bij de beide vertegenwoordigingen, zowel uit Aalsmeer als Amstelveen, heeft er voor gezorgd dat beide gemeenten op volwassen en respectvolle wijze verder kunnen met deze samenwerking. Daarvoor verdienen alle betrokkenen, zowel uit Aalsmeer als Amstelveen, veel respect.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *