“U hebt de toezegging dat de gemeenteraad over de feestweek gaat spreken!” Zich richtend tot Nico Dames vatte voorzitter Dick Kuin (AB) het feesttentdebatje op het rondetafelgesprek donderdagavond kernachtig samen. Die toezegging stak inspreker Dames graag in zijn zak. Het waren fifteen minutes of fame geweest voor de brillenwinkelier uit de Zijdstraat.
De Dames-monoloog en de reacties erop waren veruit het boeiendste van het hele rondetafelgesprek, aan het eind waarvan de ondernemer zijn onderwerp, de feesttentlocatie, even mocht toelichten. Als hij niet op de mogelijkheid van inspreken was geattendeerd, was hij niet eens gekomen, bekende hij, gezeten aan de raadstafel.
Krankzinnig
Dames, al decennialang goed voor vele honderden ingekomen stukken aan B&W en fervent boze brieven over zijn dorpse ergernissen rondmailend aan jan en alleman, greep de gelegenheid aan om zijn gram te halen. “Het is krankzinnig wat er gebeurt” en “Het is mesjogge” – dat soort termen strooide hij rond.
Volgens hem neemt de gemeente de middenstanders al vier, vijf jaar “in de maling”. “Zeker de afgelopen vijf maanden,” zei Dames. “De feestweek is geweldig. Dat vindt iedereen. Maar het Praamplein hoort vrij te blijven. 90% van de winkeliers heeft er problemen mee.” Het kost ze twee weken lang veel omzet, terwijl ze het toch al moeilijk hebben.
“De winkeliersvereniging zegt al vijf jaar dat de feestweek op een andere plek moet. Er zijn ook alternatieven zat. Crown, The Beach, FloraHolland, het industrieterrein, het zwembad.” Maar er gebeurt niets en de alternatieven worden terzijde geschoven.
Volgens Dames luistert niemand naar die grote meerderheid. B&W niet. “Als je probeert tot een gesprek te komen, wordt dat geweigerd.” De gemeenteraad luistert evenmin. “Er wordt een beetje gelachen. Nico Dames wordt gedemoniseerd. Maar daar kan ik tegen; ik vind het nog leuk ook,” erkende hij.
Toen Dames zijn zegje gedaan had, vroeg Kuin of hij hem goed begrepen had. “Is het een uitnodiging om te praten over de feestweek?” Het werd meteen een volmondig “ja” van de winkelier.
Meer verbinden
Of de aan de raadstafel gezeten raadsleden nog vragen hadden? Ronald Fransen van PACT vond het veeleer tijd voor een bespiegeling. Hij hekelde de manier waarop de Praamplein-voorstanders en -tegenstanders elkaar tegemoettreden. “Het aspect verbinden ontbreekt in de discussie,” vond hij. Wat hem betreft is gemeenteraad aan zet, zeker nu de discussies “heftiger” worden.
Maar niet praten op dit moment. “Het gesprek voer je niet als de feestweek aan de orde is. Ná de feestweek is het tijd om de discussie te starten. En we moeten het niet opschuiven tot volgend jaar juni.” Robbert-Jan van Duijn (CDA) sloot zich bij Fransen aan. Wel voegde hij er de nuance aan toe dat hij het gesprek erover het liefst zou aangaan als onderdeel van een bredere discussie over het evenementenbeleid van de gemeente.
Onderzoek nodig
Fransen stoorde zich aan “het gestrooi met getallen” door diverse betrokkenen. “Ik heb geen idee wat ieders mening is.” Dat moet maar eens onderzocht worden, en hij riep op tot een “goede verkenning” naar wat iedereen ervan vindt. Doel moet volgens de PACT'er zijn dat “iedereen plezier” beleeft aan de feestweek.
Bram Heijstek (HAC) beklaagde zich erover dat zijn verzoek aan de gemeenteraad niet was gehonoreerd om de feesttentdiscussie “hier vanavond in de openbaarheid” te voeren met feestweekorganisatie, bewoners en betrokkenen. “Dan kun je de koe bij de horens vatten en over oplossingen praten,” zei Heijstek.
Twee kampen
Volgens de HAC'er was er in Aalsmeer al te lang over gezanikt zonder dat er spijkers met koppen werden geslagen. “Twee kampen in de Zijdstraat is slecht voor de samenleving,” meende Heijstek. “Het verbinden had eerder gemoeten.”
Op de vraag van Rik Rolleman (PACT) of B&W over alternatieve locaties voor de feestweek had nagedacht, was wethouder Gertjan van der Hoeven helder. “Dat is niet onderzocht.” De vergunningaanvraag was technisch-inhoudelijk beoordeeld en die klopte. Als raadsleden naar een andere opzet of wat ook toe willen, prima. “Dat is aan de raad,” zei de wethouder.
Foto's: (boven, midden) Nico Dames spreekt donderdagavond op het rondetafelgesprek van de gemeenteraad, terwijl het feestweekbestuur rechts achter hem op de publieke tribune toeluistert (foto Arjen Vos); (onder) het Praamplein is jaarlijks het decor van de Feestweek Aalsmeer (archief AV)
5 reacties
Dit keer neem ik het op voor de raad. Mijn persoonlijke ervaring met het rondetafelgesprek, na 2x te hebben aangeschoven aan tafel (Zorg, Oude Raadhuis) is prima. Natuurlijk zijn en blijven er verbeterpunten. Nadat ik de 1e RTG had bijgewoond heb ik op constructieve wijze gemeld bij de griffie en raad wat er eventueel anders kon. Er is wel degelijk wat mee gedaan! Per brief werden de kleine, aanpassingen keurig persoonlijk gemeld aan me door de raad. Ze waren blij met mijn bijdrage. Dus heren, geef de raad de ruimte om de RTG te ontwikkelen tot een nog bruikbaarder instrument voor en naar de bevolking toe. Wellicht is er voor de burger ook een ‘plicht’ om mee te denken en meer mee te praten tijdens de RTG.
@cees, ik denk dat deze methode een prima methode is om onderwerpen te bespreken die actueel zijn in de samenleving. Het is alleen zo dat alle onderwerpen van tevoren ingeleverd moeten worden waarbij de raad bepaalt welke onderwerpen aan bod komen en dat is fout! Lastige onderwerpen (waaronder feestweeklocatie) komen dus nooit aan bod.
Er is een toezegging gedaan door Dick Kuin, dat er over de feestweeklocatie gesproken gaat worden. Is er een datum gepland? Voor nog dit jaar? Onthoud: SMART.
Mogen wij uit het verslag constateren dat de andere onderwerpen matige belangstelling van onze inwoners hadden??? Misschien moet de raad zich afvragen: is dit de methode om onderwerpen te bespreken?