Erik Abbenhues: ‘Gooi ondernemers die reddingsboei toe’

Erik Abbenhues (Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: Klaas Leegwater. Er komt hoogstwaarschijnlijk extra steun voor een groep MKB-ondernemers in Aalsmeer en Kudelstaart die ondanks de landelijke coronaregelingen in grote financiële problemen verkeert. Een motie hierover van de VVD en mede ondertekend door GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid, werd afgelopen donderdag tijdens de digitale raadsvergadering unaniem aangenomen. Wethouder Bart Kabout, vervanger van de afwezige portefeuillehouder financiën Robert van Rijn, reageerde positief op het voorstel.

“We zien schrijnende gevallen. MKB-ondernemingen die levensvatbaar zijn maar door de langdurige coronacrissis op omvallen staan,” vertelt initiatiefnemer van de motie Erik Abbenhues. Het VVD-raadslid verhaalt over kleine bedrijven die door een onhandige fout, bijvoorbeeld door bij steunaanvraag een verkeerde code in te vullen, niet in aanmerking komen voor een tegemoetkoming. “Zij vallen dan net buiten de boot. We vragen aan het college: kijk iets minder strikt naar de regels, maar kijk wat het verhaal achter een probleem van een ondernemer is en handel daarnaar.”

Geld over
De gemeente heeft vorig jaar een noodfonds opgericht voor onder meer acute, individuele noodsituaties als gevolg van de coronacrisis. Daarvoor was twee miljoen beschikbaar waarvan ongeveer één miljoen is toegekend. Abbenhues: “Er is dus behoorlijk wat geld over. Maar stel dat ondernemers die we willen helpen de pot met een paar ton doet overschrijden, dan zou ik zeggen tegen het college; laat ons dat weten, dan we kunnen hier iets aan doen. Ik denk dat er geen partij in de raad is die tegen zal stemmen.”

Versoepelingen
In Aalsmeer verkeert een aantal ondernemingen door de coronacrissis al veel langer in problemen. Had Abbenhues niet eerder met dit voorstel op de proppen kunnen komen? “Je ziet nu langzaam dat er versoepelingen plaatsvinden, maar een grote groep hoort daar nog niet bij. Dat maakt de zaak nu urgent om iets te doen,” aldus de VVD’er die niet de namen wil noemen van bedrijven waar hij contact mee heeft gehad, “nee, dat lijkt mij niet netjes. Het gaat om een handvol ondernemers uit verschillende sectoren.” 

Niet te moeilijk doen
Wellicht nog voor Pasen besluit de regering dat de terrassen in Nederland onder voorwaarden geopend mogen worden. Abbenhues bepleit vanaf dat moment een tijdelijk ruimer terrassenbeleid in de gemeente. “En dan opnieuw: ga niet te strikt om met de regels. Geef bedrijven wat ruimte met de wijze waarop ze hun terras opstellen of uitbreiden. En niet alleen voor de horeca, ook bijvoorbeeld voor een bloemenwinkel die een klein stalletje wil neerzetten. We moeten niet te moeilijk gaan doen, ons soepel opstellen. Ondernemers staat het water tot de lippen, gooi hen die reddingsboei toe.”

Abbenhues of andere raadsleden zullen zich niet bemoeien met de selectie van ondernemers die in aanmerking gaan komen voor extra steun. “Dat laat ik volledig over aan het college. Ik heb er alle vertrouwen in dat er een goede afweging wordt gemaakt.”

Hengelsport vrijgesteld van huur

Foto archief AV/Jaap Maars

Voor een paar bedrijven in nood is onlangs een crowdfundactie opgezet. The Beach heeft al 40.000 euro binnengehaald en ook voor Hengelsport Aalsmeer, naast de coronacrissis getroffen door veel roet- en rookschade na een explosie bij naastgelegen winkel Biedronka, loopt een inzamelingsactie. In het verhaal vorige week op deze site over Hengelsport Aalsmeer kwam aanvankelijk naar voren dat de winkelier deze maanden de helft van de huur betaalt. Dat klopt niet. Door de pandeigenaar wordt in deze periode geen huur berekend en zal in een later stadium ook niet worden teruggevraagd.

Eén reactie

  1. Hulde voor de verhuurder van het pand.En uiteraard is te hopen dat Hengelsport Aalsmeer binnenkort gewoon de deuren kan openen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel