Eigenaar Hengelsportzaak: ‘Er hadden doden kunnen vallen’

Door: klaas Leegwater. De klap galmt nog steeds na. In de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 december veroorzaakte een zware explosie bij Biedronka in de Ophelialaan grote consternatie, paniek en veel materiële schade. Bijna drie maanden na de aanslag is het leed nog lang niet geleden voor bedrijven in de naaste omgeving. Zij kregen het zwaar te verduren door vooral veel rook- en roetschade in hun pand. Vanaf december proberen de betrokken winkeleigenaren mentaal en financieel op de been te blijven. 

Een van de zwaarst getroffen winkels, naast de Poolse supermarkt, zijn kapperszaak ASYA en Hengelsport Aalsmeer. Eigenaar Ron Noorlander van Hengelsport poogt weer op te krabbelen. Zijn winkelinrichting veranderde na de explosie, die gevolgd werd door een korte felle brand, in een totale puinhoop. Vanaf december is Noorlander bezig met een grote schoonmaak en wederopbouw van zijn winkel. Hoe beleefde de ondernemer de bewuste nacht, wat waren de gevolgen, en verwijt hij de eigenaar van Biedronka iets? Ron Noorlander doet zijn verhaal.

Speculeren
“Hoe het met mij gaat? Ik voel mij regelmatig zwaar klote, dat wil ik niet onder stoelen of banken steken. En ik ben af en toe heel erg boos. Boos over het waarom, over wie zoiets verschrikkelijks doet? Wie haalt dit in zijn hoofd? Dan ben je niet goed bij je ei. Er hadden doden kunnen vallen. Over de redenen van de aanslag kun je alleen maar speculeren. Ik wil het eigenlijk niet weten, ik wil er niets mee te maken hebben. Laat maar…ik wil mij op de toekomst concentreren en dit zo snel mogelijk achter mij laten.

‘Daar gaat mijn spulletje’
Ik werd ’s nachts door een kennis die in de Ophelialaan woont uit bed gebeld. ‘Joh Ron, het gaat niet goed hier, er is brand. Je winkel is in gevaar, je moet snel komen.’ Ik was er om 03.30 uur. De ergste brand was al geweest, alleen binnen het pand van Biedronka waren nog wat vlammen. Als de buurt niet zo snel alarm had geslagen was de brand waarschijnlijk bij andere winkels naar binnen geslagen, met  mogelijk gewonden of erger. Mensen die boven de winkels wonen zijn gelukkig op tijd gewaarschuwd en uit huis gehaald.

Om 06.30 uur mocht ik mijn zaak betreden, slechts voor een paar minuten want de EOD vermoedde dat er nog meer explosieven in het pand van Biedronka waren. Pas later op de dag zag ik hoe groot de puinhoop in mijn winkel echt was. Mijn eerste reactie was; daar gaat mijn spulletje, weg bedrijf waar ik zolang aan gebouwd heb. Overal, in alle kieren en gaten, op de vloer, werkelijk overal lag een dikke laag roet. Het was onvoorstelbaar. Een stelling tegen een muur was door de explosie als het ware leeggeschud. Verder stonk het in de gehele winkel ontzettend naar rook. 

Onverkoopbaar
Met veel hulp ben ik in de dagen daarna veel winkelspullen gaan schoonmaken en heb ik bepaalde artikelen met 50 procent korting in de verkoop gedaan. Maar bijvoorbeeld de doorrookte kleding en schoenen waren onverkoopbaar. Kort daarop volgde door corona de lockdown. Die kwam voor mij dus dubbel zo hard aan. Ik besloot alle verkoopartikelen ergens op te slaan en mijn winkel geheel te gaan strippen, ook het plafond eruit want het hout en isolatiemateriaal waren zwart van het roet. Anders krijg je de rooklucht er nooit uit.  

Niet verzekerd
Nee, ik ben niet verzekerd. Ja…dat is financieel een flinke tegenvaller en kun je naïef en raar vinden, maar ik had mijn redenen. In mijn eerste winkel in Uithoorn heb ik een een erg negatieve ervaring gehad bij een verzekeringskwestie. We kwamen er niet uit. Toen was het klaar voor me, ik verzeker mij niet meer. Dat was een risico, daar kom ik nu achter. De totale schade gaat richting de 30.000 euro. 

Morele steun
Ik heb kort na de aanslag gesproken met burgemeester Oude Kotte. Hij toonde betrokkenheid en zei: ‘Als je wat nodig hebt moet je het vragen.’ Maar ik ben niet van het vragen, ik probeer mijn problemen altijd zelf op te lossen. De winkeliersvereniging heeft steun aangeboden, ik vernam dat ze iets op touw willen gaan zetten. Daarnaast krijg ik van veel mensen morele steun en hulp om de boel weer op te bouwen. Twee kennissen Amber Bakker en Frido Rosenboom hebben een crowdfundactie opgezet, dat vind ik super lief.”

Doneren kan via Inzamelingsactie Hengelsport Aalsmeer

Niet verstandig
Sinds de aanslag heeft Noorlander de eigenaar van de Poolse supermarkt niet meer gezien of gesproken. “Als ik hem tegenkom draai ik waarschijnlijk mijn hoofd weg. Uit boosheid en uit emotie, ik weet dat veel mensen er hier ook zo over denken. Ik wil er verder niets over zeggen, ik kan wel allerlei dingen gaan roepen maar dat is niet verstandig. Een hoop mensen uit deze straat zijn elk geval de dupe geworden, niemand heeft hierom gevraagd.  

Positief
Ik ben blij dat het huurbedrag door de pandeigenaar van de laatste maanden is kwijtgescholden Verder probeer ik de laatste tijd vooral weer positief te zijn, zo goed als het kan de draad weer op te pakken. Het ergste is achter de rug, nu weer vooruit kijken. Anders verval je in negativisme en ga je er misschien aan onderdoor. Nog een maandje dan gaat de winkel weer open. Ik kijk er naar uit.”

De eveneens zwaar getroffen dames- en herenkapper ASYA gaat deze week weer open.

In december 2020 en begin januari 2021 werden in korte tijd vijf aanslagen gepleegd op Poolse supermarkten. Zware explosies in Aalsmeer, Heeswijk-Dinther, Beverwijk en Tilburg zorgden voor een enorme schade en brachten daarmee omwonenden ernstig in gevaar. Drie filialen, waaronder die in Aalsmeer, hebben dezelfde eigenaar. In januari werd een 19-jarige Rotterdammer als verdachte in Beverwijk aangehouden, maar werd twee weken later weer vrijgelaten. Het onderzoek van het Team Grootschalige Opsporing (TGO) duurt voort. Het pand van Biedronka in de Ophelialaan is op last van de gemeente Aalsmeer tot nader order gesloten. Meer info op: politie.nl

Foto’s Jaap Maars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel