‘Eenhoorn’ nog even geheim

Hij probeerde het van alle kanten, maar het lukte hem niet. Ronald Fransen (PACT) wilde donderdag op de raadsvergadering horen wanneer het rapport van Bas Eenhoorn over de lokale bestuurscultuur openbaar wordt. Want er wordt “behoorlijk meegeleefd” en de burgers zijn “nieuwsgierig”, wist hij.

Waarnemend burgemeester Jeroen Nobel was echter streng en wilde niets concreets zeggen. Tot nu toe heeft Nobel steeds verkondigd dat het “ergens in oktober” zou worden, maar ditmaal ging hem ook dat te ver.

Nog geen publiek debat
Volgens hem moet het rapport, getiteld Samenwerken aan een goede bestuurscultuur in Aalsmeer, op dit moment nog “geen onderdeel van het publieke debat” worden. Dat is pas zinvol als de besloten besprekingen met betrokkenen achter de rug zijn.

“De schrijver kan bij de gesprekken andere gedachten krijgen, bijvoorbeeld over de aanbevelingen,” voegde Nobel eraan toe. Dan moet hij de gelegenheid hebben mogelijke veranderingen in de tekst zijn aan te brengen, “desnoods in een addendum”. De burgemeester beloofde met de fractievoorzitters af te stemmen wanneer de tijd rijp is voor openbaarmaking.

Besloten overleg
Het rapport is vrijdag in het geheim verschenen. De raadsleden, die zichzelf op 1 oktober een geheimhoudingsplicht hebben opgelegd, hebben het inmiddels in hun bezit. Daarnaast “een paar externen die dicht tegen het politieke dossier aan zitten”. In die categorie vallen onder meer oud-burgemeester Pieter Litjens, oud-wethouder Ulla Eurich en oud-raadslid Berry Nijmeijer.

Morgen is er een besloten informatief overleg van B&W met de gemeenteraad over het rapport. Rapporteur Eenhoorn, die eind juni in opdracht van Nobel met zijn onderzoek begon, is daarbij aanwezig.

Toen de Noord-Hollandse commissaris van de koning Johan Remkes Nobel als interim-burgemeester aanstelde, kreeg Nobel de opdracht zelf de verslechterde bestuurscultuur te onderzoeken of dat te laten doen. Deze koos voor het laatste.

Sinterklaas
Voor de nieuwsgierigen onder de burgers had Nobel donderdag een paar oneliners in petto. Hij betitelde nieuwsgierigheid als “een vorm van ijdelheid”. En: “Wat is er mooier dan niet te weten wat je met Sinterklaas krijgt.”

Foto: onderzoeker Bas Eenhoorn. (foto website BasEenhoorn.nl)

Eén reactie

  1. Met een ‘vorm van ijdelheid’ doelt Nobel waarschijnlijk op het gebruik van dit woord zoals in ‘ijdele hoop’. Van Dale geeft hiervoor de betekenis ‘vergeefs, nutteloos’. Als Eenhoorn binnenkort betrokkenen spreekt, kan hij hen wellicht wijzen op de aanpak in vergelijkbare omstandigheden in de gemeente Bloemendaal. Daar trokken bestuurders hun conclusie zonder het zoveelste – al dan niet gemodificeerde – rapport af te wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel