‘Dreigen met celstraf was niet nodig geweest’

Door: Arjen Vos. ‘Wat een klotedorp’, ‘voor het eerst dat ik me geen trotse Aalsmeerder voel’, ‘kansloos gelul’, ‘ronduit walgelijk’, ‘halfbroertje van Halsema’, ‘jullie slaan de plank helemaal mis’, ‘duidelijk gevalletje zuurstoftekort’, ‘zoek een andere baan…’ Het gemeentebestuur in het algemeen en burgemeester Gido Oude Kotte in het bijzonder, kregen vorige week de wind van voren nadat de avond voor Koningsdag een noodverordening werd afgekondigd. Ruim 170 reacties kwamen er op onze Facebookpost binnen waarvan het onbegrip en de verontwaardiging afdropen. In een onderhoud met AalsmeerVandaag wil de burgemeester graag uitleggen waar het besluit op gebaseerd is en hoe hij terugkijkt op Koningsdag.

Vooropgesteld zegt Oude Kotte mee te voelen met iedereen die baalt van de beperkingen en dat hij graag meer bewegingsruimte wil geven. En toch is hij als burgemeester verantwoordelijk voor de veiligheid en zal hij soms maatregelen moeten nemen die impopulair overkomen. “Ik ben het gezicht, dus volstrekt logisch dat ik uiting krijg van alles. Maar zijn we streng? Vorig jaar heb ik in de Veiligheidsregio moeten vechten om het water hier open te houden. Ook nu moeten we met elkaar proberen ruimte te vinden om dingen te doen maar de beeldvorming na Koningsdag is dat we streng en onredelijk zijn,” aldus de burgemeester. De noodverordening week volgens hem niet veel af dan de maatregelen rond oud en nieuw. Toen werd een verbod afgekondigd om na een bepaalde tijd het water op te gaan, nu gold een verbod op varen en aanmeren in de Brandewijnsloot en het Praamplein. Dat schoot velen in het verkeerde keelgat.

Feestende jongeren in de Schuilhaven

Zuipen en innemen
“We hadden via Handhaving en jeugdwerkers signalen gekregen dat er plannen waren voor massale samenkomsten op het water. In appgroepen werd gesproken over ‘zuipen’ en ‘innemen’, uitnodigingen daarvoor waren tot in Vinkeveen aan toe ontvangen en dat hebben we serieus genomen door op het laatste moment met deze noodverordening te komen. We wilden daarmee groepen jeugd uit omliggende plaatsen demotiveren hierheen te komen,” aldus Oude Kotte die aangeeft dat hij dat allerminst leuk vond om te doen maar dat wanneer hij een dag van tevoren met de rug tegen de muur gezet wordt, hij geen andere keuze had dan naar deze drastische maatregel te grijpen.

Busjes ME
Daarbij was de afweging volgens de burgemeester niet dat de anderhalve meter niet gehandhaafd zou kunnen worden maar ging het voornamelijk om veiligheid en voorkomen van overlast op het water en de eilanden. “We hebben tijdens de gehele coronaperiode op het water nog geen enkele boete uitgedeeld voor het niet naleven van de anderhalve meterregel, maar waar we bang voor waren is dat er drijvende pontons zouden komen en pramen vol kratten bier en muziek. Het staat namelijk niet in de APV dat dat niet mag en we kunnen geen busjes ME het water opsturen wanneer het uit de hand loopt,” aldus Oude Kotte die het doembeeld van brandstichting en vernieling op de eilanden liever geen realiteit zag worden.

Celstraf
Dat er in het persbericht over de noodverordening gedreigd werd met celstraf, is iets wat de burgemeester betreurt en wat hem betreft beter onvermeld had mogen blijven. “Dat is balen. Waar het om gaat is dat er voor het organiseren van een evenement terwijl een noodverordening geldt, een boete gegeven kan worden van 4350 euro. Dat staat gelijk aan een celstraf van drie maanden.”

De regels werden gezien als nuttige instrumenten om groepen uit elkaar te krijgen als het op het water uit de hand zou lopen. Dat is niet gebeurd. Volgens de burgemeester vooral omdat er goed met de feestvierders te praten viel. Er zijn twee feesten op het water beëindigd waarbij de aanwezige feestvierders over het algemeen gehoorzaam en meewerkend waren.

Goed gesprek
Naast vele waarschuwingen zijn er uiteindelijk slechts twee boetes uitgeschreven, allebei voor te hard varen. “Dat was ook volgens de instructie die we de BOA’s hebben meegegeven: alleen beboeten bij onevenredig gedrag.” De burgemeester benadrukt dat in gesprek blijven met elkaar de sleutel is tot succes. Dat was ook even nodig bij het ‘Happen & Stappen’, het spontane evenement dat een aantal horecazaken op Koningsdag organiseerde en wat de gemeente zonder vergunning toestond. Bij De Jonge Heertjes op het Raadhuisplein ontstond aan het einde van de dag een wat grotere samenscholing waarbij de politie zich liet zien en de mensen met een goed gesprek uit elkaar wist te krijgen. “Complimenten voor de ondernemers en de aanwezigen hoe ze op de politie reageerden. De sfeer was prima en er was begrip voor de situatie.”

Vragen CDA
Het CDA heeft een vijftal vragen gesteld aan het college over de gang van zaken rond Koningsdag. De partij zegt het ontoelaatbaar te vinden dat de noodverordening zo laat werd afgekondigd en vraagt zich af waarom er niet is gehandhaafd. Opmerkelijk is de laatste zin waarin het CDA de antwoorden zegt af te wachten voordat zij besluit ‘wat er verder dient te gebeuren.’ Volgens indienster Thirsa van der Meer moet daar niet te veel achter gezocht worden: “We willen hiermee vooral aangeven dat we het serieus nemen.”

Foto’s archief AV/Arjen Vos en Facebook

 

Eén reactie

  1. Naar aanleiding van de noodverordening op Koningsdag en het gedrag van de jeugd op die dag heb ik gereageerd bij Aalsmeer vandaag.
    Er was wel degelijk overlast vanaf ca 3 uur die middag. De burgemeester trekt een grote broek aan
    Met zijn noodverordening maar laat na te controleren in de Brandewijnsloot tussen de Nieuwe Meer en de brug op de Uiterweg. Controle, laat me niet lachen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel