Csizikplantsoen tussen de 1e J.C. Mensinglaan en de Hadleystraat

Ook dit stuk groen in de Hortensialaan wordt vernoemd naar Csizik (Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: redactie. Het college van B&W heeft besloten de gehele openbare ruimte tussen de 1e J.C. Mensinglaan en de Hadleystraat de naam A.P. Csizikplantsoen te geven. Daarmee komt een einde aan de discussie die op deze site ontstond of de eerder aangewezen plek wel plantsoenwaardig zou zijn.

Aanvankelijk zou alleen de sloot met graskanten tussen 1e J.C. Mensinglaan en Ophelialaan de naam Csizikplantsoen krijgen. Nu is besloten dat ook het plantsoen tussen Ophelialaan en Hadleystraat daar bij hoort.

Inrichting plantsoen
In de toekomst zal het busstation aan het Hortensiaplein verdwijnen en wordt die ruimte opnieuw met groen ingericht. De Aalsmeerse afdeling van de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde heeft aangeboden om hier een bijdrage in te leveren. Bij de nieuwe inrichting worden ook de bewoners van de Hortensialaan betrokken.

Vernoeming
Eind 2020 kwamen diverse maatschappelijke organisaties met het verzoek de gerenommeerde Aalsmeerse bloemenarrangeur in het straatbeeld te vernoemen.  Oud Aalsmeer, de Historische Tuin Aalsmeer, de Aalsmeerse afdeling van de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde en het Flower Art Museum zijn  gezamenlijk van mening dat door vernoeming van een plantsoen of straat naar Andor Pàl Csizik, hij de erkenning en herdenking krijgt die hem toekomt. Het college onderschrijft dit volledig en heeft besloten dichtbij de 1e J.C. Mensinglaan een stuk openbaar groen te vernoemen. Mensing en Csizik werkten nauw samen bij hun tuinbouwactiviteiten en waren huisgenoten.

Gewaardeerd arrangeur
Ir. A.P. Csizik (1900-1986) heeft in de vorige eeuw een enorm belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de Aalsmeerse én internationale sierteelt. Hij was een zeer gewaardeerd arrangeur van bloemen- en plantententoonstellingen, leverde een grote bijdrage aan Aalsmeerse en nationale inzendingen bij internationale tentoonstellingen en was verdienstelijk publicist en botanicus. Ook was hij de eerste arrangeur van de vermaarde Bloemenvaktentoonstelling. Csizik immigreerde in de jaren 20 vanuit Hongarije naar Aalsmeer, dat toen al wereldwijd bekend stond als bloemencentrum.

Zie ook: Csizikplantsoen tussen Hadleystraat en Ophelialaan
Op verkeerde been door plantsoen
Column: Csizik. Czisik. Cicek. Zcicik.

 

 

Lees vorig bericht

Erik Abbenhues: ‘Gooi ondernemers die reddingsboei toe’

Lees volgend bericht

De (raads)avond van de worsteling


3 Reacties

  • In de zestiger jaren zouden we op deze foto bussen van Maarse en Kroon aan de rechterzijde, met ronkende motor, zien wachten op passagiers. Aan het einde van de kiek, dichtbij de naai- en knipschool een stenen urinoir ten behoeve van de chauffeurs…

  • Het ene plantsoen krijgt een mooie naam van de gemeente en met evenveel gemak laat de gemeente het Heegstrapark verdwijnen. Te veel groen waarschijnlijk.

  • Hè, hè…!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *