Column: ‘Csizik. Czisik. Cicek. Zcicik’

Het A.P. Cszizikplantsoen, foto Arjen Vos

Csizik de zoetwaterbioloog, landschapsarchitect of toch een bekend hoogspringer? Nee, A.P. Csizik zette de Nederlandse sierteeltsector op de globale kaart, en kreeg daar een groen strookje voor terug. Onze columnist van vandaag zou het tij graag gekeerd zien en legt graag en haarfijn uit waarom.

Door: Erik van Itterzon. Het zag er zo veelbelovend uit, dat bericht op Aalsmeer Vandaag van 17 december (foto). Burgemeester Gido Oude Kotte met het naambordje van het A.P. Csizikplantsoen in zijn handen. Nee, nog geen idee waar dat plantsoen moet komen, maar hé, het naambordje is er al, wat kan er dan nog misgaan? Nou best wel wat, het een en ander en van alles en nog wat.

Vlnr: Constantijn Hoffscholte, Leo Bertoen (Historische Tuin), Mariska en Hermen de Graaf, burgemeester Gido Oude Kotte, Wim van Vliet (KMTP) en Dirk Jongkind (Oud Aalsmeer) Foto FAM.

Zo ging het vóór de presentatie van dat naambordje al mis, Gido Oude Kotte heeft daar de derde of vierde versie van het bordje in handen, Csizik is best een moeilijke naam. Ik zal u besparen welke versies weggegooid moesten worden, gelooft u mij op mijn woord.

Hoe gaat dat verder, na zo’n presentatie? Ik zal u dat vertellen. De burgemeester geeft dat bordje aan zijn voorlichter, die geeft dat weer af op het gemeentehuis met een briefje met instructies. Vervolgens verdwijnt het hele verhaal in een ingewikkeld buizensysteem in het gemeentehuis, om uiteindelijk in Amstelveen weer boven de grond te komen. In dat traject is de helft van papiertje met daarop de instructies verloren geraakt, ook het naambordje kwam verfomfaaid aan, de tekst onder de naam was niet meer te lezen. De ambtenaar op wiens of wier bureau het terecht is gekomen wilde daar niet over zeuren en is aan de slag gegaan, zonder ook maar een begin van idee te hebben wie die A.P. Csizik dan wel precies was.

Zo is de keus gevallen op, ja waarop eigenlijk? Op een strook gras langs het water aan de Hortensialaan. Aalsmeer Vandaag kon het gewoon niet geloven en corrigeerde de gemeente, verplaatste het plantsoen naar de strook groen tussen Hadleystraat en Ophelialaan. Dáár groeide in ieder geval gras, daar stonden al struiken, daar komen elk voorjaar de bollen op. Daarop corrigeerde de gemeente Aalsmeer Vandaag weer, het ging wel degelijk om het water bij de Hortensialaan/Mensinglaan. Volstrekt logisch, als je ervan uitgaat dat Csizik een zoetwaterbioloog was, die zijn hele leven in zijn lieslaarzen in het water stond, met een schepnetje klein levend grut uit het water vissend om dat in zijn laboratorium te bestuderen. Volstrekt logisch, als je ervan uitgaat dat Csizik een streng landschapsarchitect was, die zo’n rijtje bomen langs het water prachtig vond. Heel gedurfd van Csizik om van zo’n rijtje bomen er een door mechanisch geweld af te laten breken en die afgebroken boom als een litteken in het landschap te laten staan. Heel gedurfd van hem, om een automobiel op volle snelheid tegen die boom te laten knallen. Naambordje plaatsen, doekje eroverheen, foto maken van de glunderende burgemeester die het doek wegtrekt en het plantsoen voor geopend verklaart.

De ambtenaar had ook kunnen denken dat Csizik een bekend hoogspringer was, die met de door hem ontwikkelde Csiziksprong het hoogspringen een enorme stap voorwaarts deed gaan. Dan had het Csizikplantsoen aan weerszijden van de ingang naar de atletiekbaan gelegen. Of Csizik was de architect die de Aardbeienbrug heeft ontworpen, dan was het Csizikplantsoen… Nee, niet weer die Aardbeienbrug, dat is té makkelijk en bovendien ook wel een beetje sip verhaal, inmiddels.

Wat is het belang van Csizik voor Aalsmeer? Ik heb mijn licht opgestoken bij Hermen de Graaf. Nu weet ik dat Csizik als bloemen- en plantenarrangeur een grootse bijdrage heeft geleverd aan de promotie van bloemen en planten. Niet alleen voor Aalsmeer, maar voor de hele Nederlandse sierteeltsector. In de periode 1961-1971 was hij hoofdarrangeur van de Bloemenvaktentoonstelling Aalsmeer, toonaangevend in de hele wereld.

Als dank daarvoor wordt er dan in een strook gras een bordje geplaatst met daarop je naam, en noemen we dat een plantsoen (klein park waar iedereen mag komen). Hondendrollen, mechanische maaiers en af en toe een auto die uit de bocht vliegt. Kan iemand deze blamage nog voorkomen? Graag!

4 reacties

  1. Het getuigt weer van een gering historisch besef en gering empathisch vermogen.

  2. Dit is een wel heel treurige plek voor zijn plantsoen! Dan heb je de vaktentoonstelling op de kaart gezet. Was je jaren secretaris van het Bedrijfschap. Vele sierteelt beschrijvingen op je naam gezet. Inderdaad was hij heel bescheiden. Na zo veel jaar alsnog een waardering krijgen, met een plantsoen in zijn Aalsmeer, is natuurlijk fantastisch. Echter is de plek een wel heel bescheiden en onwaardige uitvoering, zo langs de slootkant.

  3. 30 jaar na je overlijden een groenstrook voorzien te krijgen met je naam vanwege je verdienste…..

  4. Er zijn in Aalsmeer prutsloten zat waar je graag iemand vernoemd zou willen zien. Csizik (spreek uit: ‘Zieziek’) verdient beter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin