CDA wil BTW op vliegtickets

Het idee is niet nieuw maar met een brief aan de minister laat het CDA Aalsmeer/Kudelstaart weten dat het de strijd tegen de oneerlijke concurrentie van de luchtvaart ten opzichte van andere vormen van vervoer, serieus neemt. Wat de lokale partij betreft moet er BTW geheven worden op vliegtickets en een extra heffing komen op lawaaiige en vervuilende vliegtuigen. 
 
Deze heffing is in veel andere landen al ingevoerd, is onderdeel van klimaatdoelen van ‘Parijs’ en het regeerakkoord en zou wat de lokale CDA’ers betreft ook in Nederland zo snel mogelijk moeten worden ingevoerd.
 
Steeds erger
CDA’ers Dirk van Willegen en Tom Verlaan uiten in een brief aan de regering hun zorgen over het toenemende aantal lawaaiige en vervuilende vliegtuigen die over de gemeente Aalsmeer komen. Dat lawaai lijkt volgens de partij de laatste jaren voor veel Aalsmeerders en Kudelstaarters steeds erger te worden. In het gebruiksjaar 2017 staat Aalsmeer maar liefst negen keer in de top tien van geluidmetingen.
 
“Sinds 2001 is de luchthaven Schiphol met 23 procent gegroeid terwijl het gebruik van de Aalsmeerbaan met 90 procent omhoog is gegaan. En dan hebben we het nog niet eens over de andere banen,” aldus Tom Verlaan.
 
Niet uit te leggen
De CDA’ers stellen de minister voor om, net als bij de trein en de taxi, BTW te gaan heffen op vliegtickets. “Het is niet uit te leggen dat de BTW op vliegtickets op dit moment nul procent is. Wat het CDA betreft moet dit minimaal naar het lage BTW-tarief. Op die manier maak je de concurrentie met de trein ook een stuk eerlijker en zal vervoer per trein binnen Europa aantrekkelijker worden.”
 
Prikkel
Het CDA zegt zich zorgen te maken over de enorme toename van het vliegverkeer. Op dit moment is het RIVM bezig met een groot onderzoek naar de gevolgen van ultrafijnstof op de gezondheid. “Wat het CDA betreft wachten we de uitkomsten van dit onderzoek niet af, maar nemen we nu al maatregelen. Een extra belasting op vervuilende en lawaaiige vliegtuigen is hopelijk een prikkel voor de sector om te investeren in een schonere vloot.”

Foto Arjen Vos

(advertentie)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel