Vanaf volgend jaar gaat de gemeente precariobelasting heffen. Dat levert Aalsmeer € 1 miljoen aan baten op, die naar de algemene reserve gaat. De woonlasten gaan “fors omlaag” in 2016. Woorden van waarnemend burgemeester Jeroen Nobel, die het voordeel schat op “bijna € 70” per huishouden, door verlaging van de riool- en afvalstoffenheffing.
Dat waren de “mooie berichten” die Nobel de pers gisteren voorhield bij de presentatie van de Programmabegroting 2016. Daarin staan de plannen voor volgend jaar met de kostenplaatjes erbij, alsmede de financiële vooruitzichten voor de jaren erna.
Sluitend
“We zijn erin geslaagd een sluitende meerjarenbegroting te maken,” meldde Nobel, die financiën in zijn portefeuille heeft, nog maar eens. Uit de Lentenota, waarin de contouren van de plannen voor 2016 al goed zichtbaar werden, was dat al gebleken.
Op de B&W-kamer deden, buiten de burgemeester, ook de wethouders uit de doeken wat de burgers in 2016 te wachten staat. Op Jop Kluis na, die met griep op bed lag. Nobel, Ad Verburg, Gertjan van der Hoeven en Tom Verlaan hadden zich voorgenomen het kort te houden. Dat kwam goed uit, want alle vier zijn ze breedsprakig, zij het ieder op eigen wijze. Kluis is wat dat betreft de enige no-nonsense wethouder.
Boven verwachting
Ad Verburg (zorg, openbare ruimte, economie; CDA) noemde zijn “belangrijkste” speerpunt de “transformatie van de zorg”, die vanaf januari gestalte heeft gekregen toen de gemeente vele taken van het rijk overnam. “Cliënten die we hadden, de hoogste prioriteit geven, is goed gelukt,” meende de wethouder.
Het instellen van sociale teams heeft “goed uitgepakt”. Nu is het een kwestie van doorontwikkelen. Verburg vond het “boven verwachting” hoe de burger het sociaal loket weet te vinden, waar de zorg wordt gecoördineerd.
De pilot dagstructurering in gebouw Irene voor dementen (in Aalsmeer zijn er volgens hem zo'n vierhonderd mensen die een of andere vorm van dementie hebben) en andere kwetsbare ouderen wordt uitgebreid naar 't Kloosterhof en Mijnsheerlijckheid. Blijkt dat een succes, dan komt ook Nieuw-Oosteinde aan de beurt.
Inhaalslag
Wat betreft de openbare ruimte sprak Verburg over iets “wat we nooit deden: de inspectie van al onze bomen”. De gemeente is begonnen met een “inhaalslag”, omdat er veel bomen “onveilig of niet goed gesnoeid” zijn. Verder wil hij volgend jaar het straatbeeld “upgraden” door een deel van de drie- tot vierduizend paaltjes weg te halen en tevens andere “onnuttige dingen”.
Een ander speerpunt voor Verburg is de nieuwe economische visie, die de gemeente opstelt met input vanuit het bedrijfsleven. Er wordt een participatieavond over georganiseerd waar ondernemers, burgers en raadsleden er hun zegje over kunnen doen. “Het Aalsmeerse bedrijfsleven moet regionaal meer op de kaart komen,” stelde hij. Hij wil het zieltogende Ondernemend Aalsmeer een “podium” geven, waardoor de overkoepelende ondernemersorganisatie weer als “partner” kan fungeren.
Beeld incompleet
Op het terrein van jeugdzorg zat wethouder Gertjan van der Hoeven (jeugdzorg, sport, cultuur, ruimtelijke ordening; AB) nog wat met zijn handen in het haar. Dit omdat hij in het “weerbarstige proces” sinds 1 januari nog niet te weten is gekomen hoeveel jongeren er gebruik van maken, waarvan ze gebruikmaken en hoeveel dat kost. Kortom, het “beeld” is nog niet compleet.
“Maar we hebben geen aanwijzingen dat zaken in de jeugdzorg verkeerd gaan. Wie zorg nodig heeft, krijgt het. Het klachtenpercentage ligt heel laag. Dat is gunstig en geeft vertrouwen,” aldus Van der Hoeven. Er liggen “veel uitdagingen” voor 2016 en volgende jaren, wist hij.
Uitgedragen
De wethouder prees zich gelukkig met gezonde gemeentefinanciën zodat er ruimte is voor investeringen in bijvoorbeeld sport. Daarmee kunnen de diverse sportclubs volgens plan met kwaliteit bediend worden. De JOGG-campagne (Jongeren Op Gezond Gewicht) moet volgend jaar “echt uitgedragen” worden, verkondigde de wethouder.
Bij de ruimtelijke ontwikkelingen gaat de wethouder “door op de ingeslagen weg”. Nu de bestemmingsplannen op orde zijn, kan de gemeente werken aan structuurvisies, zoals nu het geval is met het Landelijk Gebied Oost en daarna met de Oosteinderweg. “Die geven nieuwe perspectieven aan burgers en ondernemers,” zei Van der Hoeven.
Accentverschuiving
Zijn collega Tom Verlaan (wonen, Schiphol; CDA) vertelde de pers dat er in het Schiphol-dossier “meer accent” komt te liggen “op de economische kracht van Aalsmeer als zuidelijke punt van de metropoolregio” Amsterdam. Daarin is Greenport Aalsmeer, oftewel alles in en om de bloemen- en plantenbusiness, de “krachtige motor”.
Voor Verlaan wordt sociale woningbouw volgend jaar een hoofdaandachtspunt. “En vooral ook – en dat is een accentverschuiving – de groep erboven, mensen die één tot anderhalf modaal verdienen, tussen de 34.000 en 45.000 euro.” Die groep maakt 12% van het aantal inwoners uit, maar er is slechts 3% van de woningen voor ze beschikbaar. “Dat zorgt dat ze niet kunnen doorstromen.”
Voor jongeren kijkt Verlaan naar ombouw van maatschappelijk vastgoed naar appartementen, zoals nu gebeurt op de oude Hint-locatie aan de J.C. Mensinglaan. “Maar we kijken verder dan dat.”
Huiskamer
Voor ouderen heeft de wethouder woonzorgcomplexen, vergelijkbaar met Mijnsheerlijckheid, in petto in het gebied Roerdomplaan en in de Spoorlaan. Op het Zuiderkerkterrein zijn appartementen gepland voor mensen die “zwaardere zorg” nodig hebben.
Over maatschappelijk vastgoed sprekend wilde Verlaan graag nog de onlangs aangekochte Oude Veiling aanstippen. “We proberen die zo snel mogelijk weer open te krijgen. Het is toch een beetje de huiskamer van Aalsmeer.”
Meters maken
Van der Hoeven ging kort in op het programma van Jop Kluis (recreatie, Tuinen van Aalsmeer; AB). Diens “uitdaging” is een visie over recreatie en toerisme op te stellen, die erop is “gericht om Aalsmeer als watersportgemeente op de kaart te zetten”. Leidraad daarbij is de vraagstelling “hoe houden we Aalsmeer mooi en rustig” en “hoe houden we de natuur mooi”.
Kluis staat bovendien voor de taak de Tuinen van Aalsmeer verder in te vullen. Dat is de serie nieuwbouwprojecten rond de Burgemeester Kasteleinweg inclusief herinrichting van de weg zelf. Voor het project Zwarteweg is recentelijk de eerste stap gezet, Polderzoom volgt op korte termijn. “2016 betekent meters maken om daar te kunnen gaan bouwen. Om daarmee te zorgen voor nieuwe woningen voor kopers en huurders,” meldde Van der Hoeven.
HC
Portretten, van boven naar beneden: Jeroen Nobel, Gertjan van der Hoeven, Ad Verburg en Tom Verlaan (foto's AV-archief). Op de bordesfoto rechts Jop Kluis (foto gemeente)
Eén reactie
De adder zit hier niet eens onder het gras. Precariobelasting financiert de lastenverlichting. Deze belasting moet door de nutsbedrijven worden betaald aan de gemeente om hun leidingen voor gas, water en elektriciteit in gemeentegrond te hebben (en te houden). Het kan niet anders dan dat de nutsbedrijven deze kosten aan U, de BURGERS dus, zullen doorberekenen. Er is geen sprake van lastenverlichting, maar van lastenverschuiving. Volksverlakkerij dus.