AA kiest voor slachtofferrol

Dick Kuin met naast zich fractielid Chantal van Hilst-Dekker

(Commentaar) Door: Joop Kok. Het zat er aan te komen, de breuk tussen Absoluut Aalsmeer en de overige partijen. Bij de behandeling van de plannen voor Fort Kudelstaart werd er niet gezamenlijk opgetrokken. AA had er zo zijn eigen gedachten over en diende op 1 september een oplegnotitie in. Met een ‘hoofd’ functie van 6000 vierkante meter horeca voor onder meer congressen, feesten, evenementen en bruiloften, vond ze het plan te groots en te belastend voor het monument, de verkeerssituatie en de leefomgeving. Willem Kikkert van D66 vond de notitie maar mistig, vol interpretaties en aannames. Ronald Fransen van GroenLinks zag het als een motie van wantrouwen richting college. Tom Verlaan van het CDA vond dat als AA zegt dat dingen niet kloppen ze verder moet gaan dan het stellen van suggestieve vragen. René Martijn kon weinig met de vragen en had vertrouwen in de overheidsinstanties die over de schouders van het college meekijken. Jan Bouwmeester van de VVD vond dat AA uiterst suggestieve vragen stelde en zag geen reden daarop in te gaan.

Nee, op deze wijze wensten ze niet over de plannen te praten. Het zou een welles-nietes discussie worden. Belangrijker was om eerst na te gaan hoe, vanaf het allereerste begin, vanaf het vaststellen van de kaders door de gemeenteraad, tot en met het indienen van het bestemmingsplan, de zaak verlopen was. Pas dan zou het duidelijk zijn of er al dan niet op de juiste manier was gehandeld. Je kan wel zeggen dat het allemaal te groot is, maar wat als de gemaakte afspraken dat toestaan? Wat als uit onderzoek ook nog eens blijkt dat de wegen dat wèl aan kunnen en dat de omgeving er niet onder hoeft te lijden? Dan kun je als AA alleen maar zeggen, jammer maar het zij zo. Je kunt het vergelijken met het geven van een opdracht aan een architect. Wanneer je dat doet zonder goed geformuleerd te hebben wat je precies wil, is de kans groot dat je iets krijgt dat je niet ziet zitten: een modern huis van glas en staal in plaats van bijvoorbeeld een nostalgische jaren’30 woning. Je kunt dan wel zeggen dat je dat niet wil, maar ja, daar hangt wel een prijskaartje aan. Het werk dat de architect verricht heeft.

Prijskaartje
Voor de plannen van het fort geldt hetzelfde, je kunt wel zeggen dat je het niet wil, maar ook daar hangt een prijskaartje aan. De kosten die Zeilfort BV gemaakt heeft, inclusief gemis aan inkomstenderving. Daar heb ik AA niet over gehoord, geobsedeerd door haar eigen gelijk had ze geen enkel oog voor de consequenties, het ‘uitkopen’ van Zeilfort BV, met een rekening voor de Aalsmeerse burger.

Eigen vlees keuren
AA was zo overtuigd van haar eigen gelijk dat ze zelfs niet op het idee kwam haar ideeën te laten toetsen, ze zou daarmee waardering en goodwill hebben geoogst. Nu ging het initiatief uit van GroenLinks en D66. Toen de resultaten van het onderzoek bekend werden, bleek dat het proces goed was verlopen. AA tekende opnieuw bezwaar aan. Het onderzoeksbureau was te verbonden aan de gemeente Aalsmeer om objectief te kunnen zijn, het was volgens AA de slager die zijn eigen vlees keurt.

Spiegel
Op zo’n moment denk ik: kom op AA neem alle spiegeltjes terug die je aan alle raadsleden en pers cadeau hebt gedaan en stel jezelf een aantal vragen. Waarom heeft ‘old chief’ Kuin niet in een eerder stadium ingegrepen? Als raadslid van AB had hij tegen de toen vastgestelde kaders kunnen stemmen. Dat heeft hij niet gedaan. Bij het afspraken maken over het collegeprogramma en het raadsprogramma had hij in kunnen grijpen. Ook dat heeft hij niet gedaan. Pas toen de plannen van het fort gepresenteerd werden, werd het hem duidelijk wat de gevolgen waren van zijn politieke stellingname. Je verwacht dan toch op z’n minst een excuus, iets van sorry dit had ik niet voorzien. Maar dat verwacht je van een onafhankelijke fractievoorzitter, maar dat is hij niet. Hij woont tegenover het fort en was als architect betrokken bij één van de plannen. Hij kan geen excuus maken, hij moet afstand houden, doen alsof hij bij dit onderwerp niet betrokken is. Doen alsof Greta en Chantal geheel onafhankelijk hun koers bepalen. Maar dat is niet zo. Toen Greta Holtrop van AA op 1 september de oplegnotie indiende dacht ik: Kuin had dit niet kunnen verbeteren. Het irriteerde me en ik sprak Peter Smolders aan op het gedrag van Greta. Waarom neemt ze het zo op voor Dick? “Kom op Joop, het zijn vrienden en voor je vrienden heb je wat over.” Maar vrienden zijn er toch ook om je een spiegel voor te houden? Waarom gebeurt dat niet binnen AA?

Vriendenclub
Vertrouwde partijen als het CDA, de PvdA of de VVD zijn gebaseerd op een bepaald mens- of maatschappijbeeld. Dat gaat niet op voor AA, die is gebaseerd op een ons kent ons basis, een vriendenclub. Er is niet iets als een hoger boven jezelf gesteld ideaal dat corrigerend werkt op het persoonlijk functioneren. Het gaat om de onderlinge band, die is bepalend. Het antwoord van wijlen Peter Smolders gaf zowel de sterkte als de zwakte weer van AA, het is een vriendenclub.

Diepe sporen
Toen ik op Aalsmeer Vandaag de ingezonden brief van AA las viel me opnieuw het gemis aan zelfreflectie op. Men heeft het wel over het gedrag van anderen, de neerbuigende toon van collega raadsleden en het categorisch vermijden van contact, maar verdomt het om ook bij zichzelf te rade te gaan waar dat vandaan komt. Liever kruipt AA in de rol van slachtoffer. Daar is publiek voor, er zijn altijd wel politiek teleurgestelde Aalsmeerders te vinden waar je als partij je gelijk kan halen. AA zal zich zeker tot de verkiezingen daarop richten. Het samenwerken met andere partijen is een gepasseerd station, er zijn verwensingen geuit die te diepe sporen hebben achtergelaten.

Foto’s archief AV

5 reacties

 1. ‘ Een opmerking over inkomsten: er komt jaarlijks een aardig bedrag binnen aan havengelden….’
  Klopt.
  Ter info.
  Voor seizoen 2021 zijn de tarieven met 15-20% omhoog gegaan zonder enige uitleg of verbetering van enige voorzieningen. Vermoedelijk dat de meeste ligplaatshouders nog niet van de schrik zijn bijgekomen.

  Mvrgr, Oude Kaptein
  P.s.
  Als ligplaatshouder is anonimiteit gewenst.

 2. Dag Rik, volgens mij was het niet Gertjan vd Hoeven maar had Jop kluis had het Fort in zijn portefeuille en het bestemmingsplan is onder de verantwoordelijkheid van Robbert Jan van Duijn naar de raad gegaan. Goed plan overigens.

 3. Voorspelling: lijst Keessen sluit zich voor de komende verkiezingen aan bij AA. Binnen de kortste keren zijn er nieuwe interne strubbelingen bij AA en valt de partij wederom uit elkaar.

 4. Ik deel je visie Joop,
  Politieke Vrienden heb je daarnaast niet altijd voor eeuwig. DIck Kuin kan daar zelf over meepraten als oud lid van de fractie van Aalsmeerse Belangenden. Toen was de AB wethouder Gertjan v/d Hoeven verantwoordelijk voor de aanbesteding van het Fort. Dick heeft altijd deze coalitie gesteund en is dus ook mede verantwoordelijk voor de uitkomst van de acties daarvan en de kosten van ontbinding van het contract. Het zou AA sieren als daarop was ingegaan!

 5. Een opmerking over inkomsten: er komt jaarlijks een aardig bedrag binnen aan havengelden….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel