Over Aalsmeer

Aalsmeer, bijna een millennium oud, is een middelgrote plaats in Noord-Holland. Het uitgestrekte dorp, met 30.000 inwoners en 3400 hectare groot, ligt aan de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder, iets onder Amsterdam. Het maakt deel uit van de Stadsregio Amsterdam. Grote trekpleister zijn de Westeinderplassen, die goed zijn voor eenderde van de oppervlakte van Aalsmeer.

Hoofdbron van inkomsten is – sinds ruim een eeuw – de tuinbouw, of beter gezegd: de bloemen- en plantenbranche in brede zin. De werkloosheid in het vrij welvarende Aalsmeer is relatief gering. De gemeente Aalsmeer, waaronder ook Kudelstaart valt, is altijd zelfstandig geweest. Wel werkt de gemeente sinds 1 januari 2013 ambtelijk samen met Amstelveen. De daarvoor bestaande, beperkte, samenwerking met Uithoorn is per 2015 afgebouwd.

De kleuren op de afgebeelde Aalsmeerse vlag zijn afkomstig van de aardbeienplant. Rood staat voor de vrucht en groen voor het blad; de zwarte balk verbeeldt de aarde. De aardbeienteelt is eeuwenlang een belangrijke bron van inkomsten geweest.