Zwarte Jaap was eigentijdse Konkelestafel

Jaap Spaargaren in zijn minimuseum

Door Leni Paul. In zijn eigen vertrouwde omgeving overleed afgelopen maandag Jaap Spaargaren, beter bekend als Zwarte Jaap. Hij dankte deze bijnaam aan zijn haarkleur die hem destijds van zijn klasgenoot/neef Jaap Spaargaren, begiftigd met felblond haar, onderscheidde. Zwarte Jaap werd 91 jaar.

Een ‘Buurter’ pur sang met het hart op de tong en ook op de goede plaats. Hoewel Aalsmeers oudste straat in de loop der jaren danig veranderde en hier en daar glitter en glamour uitstralende woningen verrezen, bleef Spaargaren een trouw bewoner van ‘zijn’ Uiterweg. Hij werd destijds geboren op Uiterweg 368 en woonde vanaf zijn huwelijk enkele woningen dichter bij het centrum waar plaats was voor boten en vanwaar hij zijn bedrijf voor tuinaanleg en -onderhoud tot op hoge leeftijd uitoefende.

Markante Buurter
Spaargaren was een markante ‘Buurter’ die graag zijn mening over bepaalde zaken ventileerde. Hij had een levendige belangstelling voor het Aalsmeerse verleden en wie de eer had rondgeleid te worden in zijn mini-museum ging naar huis met een hoofd vol interessante feiten en feitjes.

Spaargaren beheerde naast zijn kleine jachthaven een bedrijf van tuinaanleg- en onderhoud en kende een brede klantenkring. Wie Jaap in zijn tuin ontbood kon verzekerd zijn niet alleen een bescheiden les in botanie te krijgen (“nee, die Hibiscus moet je nog niet snoeien”), maar ook en passant diverse feitjes over de Aalsmeerse politiek, de laatste nieuwtjes van ’de Buurt’ en de ins en outs van de zogenaamde bekende dorpsgenoten over zich te krijgen uitgestort. “Jaap was een soort eigentijdse Konkelestafel,” aldus zijn oude Aalsmeerse vrienden.

Zijn hart lag ook in het verleden en met name in het verleden van Aalsmeer.  Zo had hij vele jaren een prachtige uitstalling van voorwerpen uit de tijd van toen. Geen groter genoegen voor hem dan een gezelschap te ontvangen dat een gretig luisterend oor had voor alle details in het vaak uitgebreide betoog van Jaap.

Geen toilet
Anekdotes had Jaap in overvloed. Zo had hij enkele jaren geleden in een interview met onze hoofdredacteur een smakelijk verhaal over de toen nog in zijn bezit zijnde akker nabij de Blauwe Beugel. Met enkele personeelsleden was er die dag hard gewerkt in de seringen en werd er, na gedane arbeid, een welverdiend pilsje genuttigd. Niet zonder gevolgen, want na deze versnapering was de aandrang om een toilet op te zoeken, groot. Verwacht echter zelden een toilet op een seringenakker en dus werd uitgeweken naar een belendend slootje waar gezamenlijk de spoedeisende handeling werd verricht. Tot ver daarna is volgens Jaap de betreffende sloot aangeduid als Piesjeswetering…

In de sloot
Zo kende Jaap Spaargaren nog vele verhalen, de meeste zich afspelend op ‘zijn’ Buurt. Die buurt werd in september 2017 opgeschrikt toen Jaap met zijn auto in de sloot belandde. Bij het oprijden van een erf kreeg hij een duw van een achteropkomende koeriersbus die niet had gezien dat Jaap afremde. Met behulp van omwonenden werd Jaap uit zijn benarde positie bevrijd en kwam met de schrik vrij.

Hoewel hij de laatste jaren tobdde met zijn gezondheid bleef hij een wakkere geest houden en ontving hij regelmatig bezoek aan wie hij tot voor kort nog veel smakelijke  verhalen kwijt kon.

Op verzoek van de overledene vindt de uitvaart in besloten kring plaats.

Foto’s archief AV/Arjen Vos

11 reacties

 1. Heel veel sterkte met het verlies van Jaap.

  Liefs B & B

 2. Gecondeleerd met het grote verlies Jaap Ik wens familie heel veel sterkte

 3. Doei lieve Jaap je was een hele leuke buurman en je had altijd veel te vertellen en altijd wat leuks dag Jaap 🕊️

 4. Angelique en gezin. Zwarte Jaap is niet meer. Een begrip. In de tijd dat je vader en moeder in de winter op wintersport gingen, waren mijn ouders wel eens jaloers op dat je ouders gewoon gingen. Mijn ouders gingen niet. Ze dachten dat kon niet. Maar jouw ouders hadden het wel gedaan. Ze hadden het zeker beleefd. Knap. Zo zullen er zeker nog vele dingen zijn die je ouders wel beleeft hebben. Het was ze gegund. Nu rusten ze samen met alle herinneringen. Liefs Arjan en Mieke xxx

 5. Rust zacht Jaap. Bedankt voor de mooie herinneringen en de laatste kop koffie bij jou thuis.

 6. Angelique, gecondoleerd met het verlies van je vader en veel sterkte toegewenst.

  Mooie herinneringen aan “ome” Jaap. Rust zacht

 7. Rust zacht Jaap! Je was een leuke buurman met veel praatjes. Het is fijn dat ik je nog gekend hebt! Dag Jaap

 8. Een icoon heeft ons verlaten. Gecondoleerd en sterkte voor de nabestaande. Goede laatste reis jaap

 9. Lieve Jaap, Rust Zacht! We hebben een gezellige tijd gehad met je! Sterkte voor de nabestaanden! Liefs Jac& Wil.

 10. Dag Jaap
  Ook ik ga je missen, de praatjes maar ook je wijsheden.
  Rust zacht.

 11. Een markante man, inderdaad. Dag Jaap. Sterkte aan allen om hem heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin