Wie was Jan Lunenburg?

CDA-raadslid en Kudelstaarter Eppo Buskermolen zei in een interview met Radio Aalsmeer geen idee te hebben wie Jan Lunenburg was. Het nieuwe woonwijkje aan de Herenweg rondom het monumentale begraafplaatsje, krijgt de naam Jan Lunenburg Oever. AalsmeerVandaag dook in het eigen archief, zocht wat op internet en kwam op de website van de stichting Verzameling Ons Molenverleden. Daar schreef Ard Jan Ottevanger het volgende.
 
Jan Lunenburg werd geboren op 26 april 1923 te Leimuiden. Daar rond de Westeinderplas groeide hij op en reeds op jonge leeftijd bleek zijn liefde uit te gaan tot windmolens, polders en droogmakerijen. Dat die liefde hecht was moge wel blijken uit het feit dat hij zijn latere brieven steevast afsloot met 'molenvriend'.
 
Ware passie
Toen hij in de oorlogsjaren in Zevenhuizen belandde is hij met de ins- en outs van het daadwerkelijke molenaarsbestaan in aanraking gekomen. Vanaf die tijd was zijn liefde omgeslagen in een ware passie en werd zijn leven in belangrijke mate bepaald door de (polder)geschiedenis waarin de molens een belangrijke plaats hebben. 
 
Ereburger
In de loop van de jaren legde hij zich toe op het verzamelen van molenafbeeldingen en boeken over geschiedenis waarin de molens een plaats hadden. Ook had hij oog voor cultuurhistorie. Zo was hij medeoprichter van de Stichting Oud Aalsmeer, de Historische Tuin en de stichting Korenmolen De Leeuw. Al die inspanningen leverde hem het ereburgerschap van Aalsmeer op.
 
Zijn laatste jaren bracht Jan Lunenburg door in een huisje in het Seringenpark. Op 3 juni 2000 is hij overleden. Begraven werd hij op de Algemene Begraafplaats in Aalsmeer, aan de voet van de Stommeermolen.
 
Foto: Jan Lunenburg in 1996 met het door hem gemaakte ontwerp van het plein voor molen De Leeuw. (Foto archief AV) Onder: de voorbereidingen voor de bouw van de Jan Lunenburg Oever langs de Herenweg. Foto Arjen Vos

 

8 reacties

  1. Bestemd voor Joke Lunenburg,
    Goedenavond Joke!

    Bij toeval vind ik jouw naam toen ik aan het googelen was naar Jan Lunenburg.
    Dat was mijn oom, net als je vader natuurlijk. Ik ben een zoon van Marie. Nu hing er, in het oude huis van oma aan Vriesekoop in Leimuiden, een schilderij/tekening va het ouderlijk huis die ik als kind altijd prachtig vond. Dat was gemaakt door ome Jan.
    Het huis bestaat niet meer, dus het schilderij is er ook niet meer. Ik fiets nog steeds graag in die buurt. Prachtig stukje land.
    Heb jij een digitaal plaatje van de tekening die jij hebt?
    Je zou me er een enorm plezier mee doen. Eventele kosten is geen probleem.

    Ik zie graag je bericht tegemoet!
    Groeten,

    Hans Meijer
    Zijdelwaardplein 44
    1422 AN Uithoorn.

  2. Trots op de oudste broer van mijn vader Jaap Lunenburg,ik heb een tekening van het ouderlijke huis is Vriesekoop Leimuiden

  3. Ten behoeve van de huidige Aalsmeerse politici kun je de woordspeling beter even uitleggen, Geurt. Dit kwartje valt echt niet!

  4. volkomen terecht dat Jan een eigen oever krijgt aan zijn geliefde Poel, hij heeft veel gedaan voor Oud Aalsmeer .

  5. Anekdote.
    Ooit zat ik in een commissievergadering welke werd voorgezeten door de toenmalige wethouder Piet boom.
    (Wie kent hem niet…) Het onderwerp betrof: namen geven
    aan nieuwe wegen. Mijn voorstel was de Piet Boomweg.
    Dat zou je wel willen he, zei hij. De rest is geschiedenis.

  6. Leuk, Aalsmeer Vandaag, dat u dit publiceert over onze ereburger. Jan Lunenburg. Als je grens overschrijdend hebt gepresteerd krijg je soms zomaar een straat (of oever) naar je vernoemd. In Kudelstaart heeft men overigens een Madame Curies-traat, een Einstein-straat een Nobel-hof (geen vernoeming naar onze interim burgemeester!) om maar een paar ‘dwarsstraten’ te noemen. Geen Kudelstaarters en ook geen Aalsmeerders, maar toch belangrijk voor Kudelstaart, zij het indirect. Als dorpsbewoner kan men tevens wereldburger zijn.

  7. Leuk, Aalsmeer Vandaag, dat u dit publiceert over onze ereburger. Jan Lunenburg. Als je grens overschrijdend hebt gepresteerd krijg je soms zomaar een straat (of oever) naar je vernoemd. In Kudelstaart heeft men overigens een Madame Curies-traat, een Einstein-straat een Nobel-hof (geen vernoeming naar onze interim burgemeester!) om maar een paar ‘dwarsstraten’ te noemen. Geen Kudelstaarters en ook geen Aalsmeerders, maar toch belangrijk voor Kudelstaart, zij het indirect. Als dorpsbewoner kan men tevens wereldburger zijn.

  8. Voor zover ik mij Jan herinner kon hij ook mooi tekenen! Ergens zullen wel tekeningen van hem “rond zwerven”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel