Column: ‘Aalsmeer Extravaganza’

(Foto: Jaap Maars)

Door: Anna Maria Giannattasio. Het is bijna een mooie Pinksterdag. Ik kuier in zon de Buurt op en neer. Onderweg kom ik mijn lievelings Aalsmeerders tegen. De vogels. Sprookjesachtig en meedogenloos zijn ze deze tijd van het jaar. Ik hoor die op macht en seks beluste wezens keihard naar elkaar schreeuwen, lonken en roepen. Nog harder zelfs dan de grote aluminium vogels boven mij.

De desinteresse is ver te zoeken. Het is hun lot.

Instinct laat ze fluiten, vliegen en nestdrang doet de rest. Gerard Reve zei ooit over het lot ‘Het lot is niet uitsluitend een beperking, het is ook een bevrijding’.

Heeft de Aalsmeerder dat ook? Ik bedoel dan natuurlijk de drang om in de lente totaal los te gaan? De vrije loop laten? De bloemetjes en bijtjes. Je kent het wel.

Ik weet het wel zeker. Sterker nog… om mij heen zie ik vrouwtjes en mannetjes Aalsmeerders flink aan de slag met hun nestdrang. Ze slepen plantjes, boten en voedsel naar een veilige plek en maken alles om hun heen zo comfortabel en mooi mogelijk. Klaar voor een zomer zonder zorgen. Dat hoop ik ze hopen.

De zomer gaat heet worden.

Het voortplantingsinstinct zie ik in volle glorie langzaam losbarsten. Jonkies en wat oudere jonkies verheugen zich op rituele happenings als bandjesavond, Pramenrace en Vuur en Licht op het water. De paringsdans en de lokroep is dan overal te zien en horen. Allemaal nieuwsgierig op zoek naar echte liefde of een variatie daarop. In september is de apotheose. Dan laten mannetjes en vrouwtjes Aalsmeerders trots zien wie de beste, snelste en langste heeft. Dan bedoel ik natuurlijk hun praam, hè?

De natuur is mooi. Aalsmeer verandert zodra de zon schijnt  in een botanische soapopera van het menselijke verlangen. Dat maakt dit dorp extra leuk en spannend. Nooit saai zelfs. Wat is mijn diepste verlangen? Ik denk aan de woorden van Gerard Reve. Als het lot geen beperking is maar een bevrijding dan hoop ik op heel veel vrijheid.

Persoonlijke vrijheid, sociale vrijheid, meer verbondenheid met elkaar en stabiliteit en harmonie. Ik wens je een zomer zonder zorgen en conflicten met veel plezier en zing! Zing uit volle borst! Misschien hoor ik je wel in de verte.

Ik ga dit weekend heel veel madeliefjes plukken, eendjes voeren. Eindeloos.

(Foto Merel Meijdam)

Anna-Maria Giannattasio is eigenaar van eventbureau Puur.nl dat mensen samen brengt. Podcastmaker, blogger, escaperoombouwer en @puur op X. Hartstochtelijk liefhebber, bestuurder en presentator van en bij Radio Aalsmeer. Haalt energie uit mensen motiveren en inspireren. Nooit saai dus.

14 reacties

  1. Mooie bril heb je op Annamaria, die zou iedereen eens op moeten zetten!

  2. Ik vind het een bijzonder inspirerend verhaal :). Ook halverwege een verbazing, want worden wij nou vergeleken met vogels…?

  3. Vraag mij af of de partner van Truus Oudendijk ook op de hoogte is en of het eventueel een vermoeiend Pinksterweekend voor hem wordt.

  4. Haha wat heerlijk geschreven! Laat die zomer maar komen☀️

  5. @truus we kijken op elkaar. Misschien zie ik je zo in het voedselbos

  6. Heerlijke column. Ik heb jaren geleden ook al eens het vogeltjes leven met dat van mensen vergeleken in een column. Als wij ons qua voortplanting ook aan de vogelcyclus houden: meimaand neukmaand en de rest van het jaar niet meer, is het probleem van de overbevolking ook zo opgelost. Ik wens je een zingend Pinksteren. Ik ga me uitsloven in het Voedselbos bij de Amb8Route 🤩

  7. Een botanische soap-opera van het menselijk verlangen? Ik teken er voor.

  8. Wat heerlijk geschreven. Ik fluit naar je, hoor je mij? Ik zag vorige week 2 zwanen een paringsdans voordragen. Ik ben er nu nog stil van zo mooi.

  9. Laten we idd hopen op een hete zomer, hebben we wel verdiend na een periode van moessonregens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin