Wethouder Van Rijn helpt het land in crisistijd

Door: Klaas Leegwater. Altijd leuk om een bestuurder eens in een andere rol te zien, helemaal als het een lid van het Aalsmeerse college betreft. Wethouder en locoburgemeester Robert van Rijn volgde vorig jaar naast zijn drukke baan een opleiding als reservist in het leger. Over een klimwand klauteren, schietles krijgen, het aanleren van discipline en gevechtshandelingen oefenen, het hoorde naast veel theorielessen allemaal bij zijn scholing tot Reserve Officier. De wethouder (VVD) kan vanaf nu als militair adviseur worden ingezet bij een landelijke crisis.

De parttime baan in het leger van Van Rijn (44) was voor de Defensiekrant reden in de editie van januari de wethouder van onder meer Economie en Verkeer te portretteren over de combinatie bestuurder/reservist. “In het weekend, de avonduren of op vrije dagen werk ik voor Defensie. Als er meerdaagse oefeningen of opleidingen voor Defensie zijn, dan is het een kwestie van goed plannen en belangrijke taken voor de gemeente overdragen,” vertelt Van Rijn in het magazine.

Meerwaarde
Van Rijn (half Pools) zegt in de krant dat veel van zijn familieleden hebben gediend in het Poolse leger. “Ik heb altijd gedacht dat ik militair zou worden, maar het leven liep anders. Ik rolde de politiek in en had mijn handen vol. Vorig jaar kwam voor mij het moment om nu echt bij Defensie te gaan.” Van Rijn dacht dat de functie van militair adviseur hem goed zou kunnen passen. “Als het in een crisissituatie erop aankomt kan ik door mijn ervaring in het civiele domein een meerwaarde zijn voor Defensie.”

Eén plek tegelijk
En als er een crisis in Aalsmeer uitbreekt waarbij Defensie te hulp schiet, welke rol gaat Van Rijn dan vervullen? Die van bestuurder of van militair? “Dan wordt gekeken in welke functie ik het hardst nodig ben. Ik kan maar op één plek tegelijk zijn. Maar stel er is hoogwater in beide regio’s en de burgemeester van Aalsmeer is op vakantie, dan is er geen twijfel over mogelijk en ben ik de burgemeester van Aalsmeer. Die functie zal altijd prioriteit hebben,” aldus Van Rijn in het magazine.

Foto’s: Herman Zonderland 

Lees het volledige artikel in de Defensiekrant 

Lees vorig bericht

Ruim 20.000 euro voor Nieuwveense speeltuin

Lees volgend bericht

‘De smile van Mixt Creations’


1 Reactie

  • Voor mij een zeer verrassend verhaal over onze wethouder en VVD-voorman over zijn opleidingsactiviteiten als reserve officier met een adviserende taak in crisistijd.
    Dit past geheel bij zijn gedachten over verantwoordelijkheid en doorzettingsvermogen.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *