Sander naar Vierdaagse voor MS: ‘De actie loopt fantastisch!’

Sander Hilhorst in training voor de Vierdaagse

Door: Conny Vos. Het stond al een tijdje op zijn bucketlist en dit jaar gaat het echt gebeuren. Van 16 tot en met 19 juli loopt Sander Hilhorst per dag vijftig kilometer tijdens de Vierdaagse van Nijmegen. “Nu kan het nog,” zegt de 36-jarige Aalsmeerder die de ziekte Multiple Sclerose (MS) heeft.

“Ik loop samen met mijn zwager Patrick. We overnachten in zijn caravan, de lokale voetbalvereniging stelt velden beschikbaar. De start is ’s ochtends om vier uur. Ik verwacht dat we er zo’n tien tot twaalf uur over doen om binnen te komen. Als de bezemwagen je inhaalt, ben je af.”

Natuurlijk wordt er hard getraind om dat te voorkomen. Het trainen is zwaar en kost veel tijd, weet Sander inmiddels, “we zijn vorig najaar begonnen. Op zondagen proberen we zover mogelijk te wandelen. In Hilversum hebben we een rondje om de hei gelopen en eind maart deden we mee met de 30 van Zandvoort, over het strand en door de duinen terug. Deze maand liepen we de tweedaagse van Amersfoort, dat is twee keer vijftig kilometer.”

Verrast door gulheid
Wat begon als een grapje groeide uit tot een sponsorevenement. Mensen kunnen Sander en Patrick sponsoren en hiermee geld doneren voor het Nationaal MS fonds. “Het loopt fantastisch. We hadden tweeduizend euro als doel gesteld, maar daar zijn we inmiddels al met duizend euro overheen. Ik ben verrast door de gulheid, van familie, vrienden en kennissen, maar ook van wildvreemden. Mijn neefje is armbandjes gaan maken en zijn vriendinnetjes zijn daar ook bij aangehaakt. De verkoop daarvan loopt nog.”

Op zijn werk in Hilversum heeft Sander posters opgehangen met een QR code en ook op het werk van Patrick bij Renault Nieuwendijk lopen de collega’s warm voor het goede doel.

Diagnose
“MS is een onzichtbare ziekte,” legt Sander zijn motivatie uit, “het zou meer aandacht moeten krijgen. De medische wetenschap begrijpt de trigger niet waardoor mensen MS krijgen en daardoor weten ze niet hoe ze het kunnen voorkomen of genezen. Er zijn zo’n 34.000 MS-patiënten in Nederland. De gemiddelde leeftijd waarop je de diagnose krijgt is tussen de 20 en 40 jaar.”

Bergafwaarts
Sander kreeg in 2017 de diagnose. “Ik had samentrekkingen van spieren in mijn arm en been. Ik vond het eng en onveilig. Op een MRI-scan zagen ze het in mijn hersenen. Het was een hele klap om te verwerken. Je ziet jezelf al in een rolstoel. Ik heb er zo’n twee jaar over gedaan om aan de diagnose te wennen. Je hebt verschillende soorten MS en ik heb een milde vorm. Ik kreeg medicatie die direct aansloeg en tot op heden ben ik stabiel, maar de ziekte is niet te genezen en het gaat langzaam bergafwaarts.”

Positief effect door bewegen
Na de eerste schrik besloot Sander dat hij meer wilde dan domweg pillen slikken. Hij gaf zich op voor onderzoek, maar daarvoor was hij te goed. “Tijdens corona ben ik begonnen met mountainbiken. Je kon toen weinig en door sport en bewegen ging het beter, dus dat was een positief effect. Later zag ik een toertocht voor het MS fonds voorbijkomen. Het is een makkelijke manier voor mij om iets goeds te doen.”

Ook is Sander met zijn zoontje Steijn te zien in het tv spotje voor de awareness campagne van het MS fonds. Kinderen vertellen daarin wat zij nog graag met hun zieke ouder zouden willen doen. Bewustwording vindt Sander erg belangrijk en daarom trekt hij nu zijn wandelschoenen aan om geld op te halen voor het MS fonds.

Goede sokken
Op dinsdag 16 juli gaat de Vierdaagse van start en Sander zegt er al helemaal klaar voor te zijn. “We hebben hard getraind, onze schoenen zijn goed ingelopen en hebben goede sokken. Sokken zijn erg belangrijk, want anders loop je je voeten kapot. Gewone sokken voelen als schuurpapier. Belangrijk is om voldoende te drinken en eten, want je verbrandt veel calorieën. Onderweg krijg je van alles aangeboden. We hebben veel verhalen gehoord van mensen die meegedaan hebben. Het schijnt dat de toeschouwers je erdoorheen slepen. De laatste dag komt familie ons binnenhalen.”

Opgeven is geen optie voor Sander. “Ik ga mijn stinkende best doen. Vanwege een blaartje ga ik niet stoppen. Als ik stop is dat omdat ik eraf gehaald wordt, maar niet uit vrije wil.”

Via deze link kunnen mensen doneren voor de inzamelactie van Sander en via de Instagrampagina cash_for_ms kunnen belangstellenden de avonturen van Sander en Patrick volgen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin