‘Ons geheim: geven en nemen en lief zijn voor elkaar’

Ze werden als baby tegelijkertijd gedoopt, bezochten dezelfde lagere school en groeiden op in hetzelfde dorp: Eemnes. Nu, na 65 jaar, genieten de 89-jarige Gerrit van Essen en zijn even oude vrouw Elly van Essen-Jongerden, nog dagelijks van elkaar en van hun gerieflijk appartement in hartje Aalsmeer. “Alles dichtbij, op loopafstand en we vermaken ons best.”
 
Het appartement met uitzicht op Praamplein staat vol bloemen en feestelijke boeketten. “Ja, maandagavond hebben we met 26 gasten ons feest gevierd in Het Wapen, met een heerlijke maaltijd, vandaar al die bloemen die we hebben gekregen.”
            
Waterbouwkunde
Het was geen vanzelfsprekendheid dat het echtpaar iun Aalsmeer verzeild raakte. Gerrit: ”Ik doorliep na de lagere school de HTS in Utrecht en werd ingenieur in de weg- en waterbouwkunde. En dan ga je solliciteren. Elly en ik kenden elkaar van zeer jongs af aan. We wilden wel trouwen, maar er was ook toen al woningnood. Ik solliciteerde bij Waterstaat in Noord-Holland, daar was toen, het was in 1953, net sprake van de bouw van een brug over de ringvaart bij Oude Wetering. We begonnen daar in een woonark die we later naar Aalsmeer lieten slepen. In de bermsloot naast de toenmalige kwekerij van Hein Piet, bij de brug in Aalsmeer.”
 
Voor Elly, als oudste van een gezin van zes kinderen, was er geen gelegenheid voor scholing na de Lagere School.
“Dat ging zo in die tijd. Maar ik heb later gelukkig wel de Moeder-Mavo gedaan in Bovenkerk.”
 
Het echtpaar Van Essen woonde in de dicht bij de Provinciale weg gelegen ark echt naar hun zin, zo laten ze, terugkijkend, weten.
 
Ark was storend
“De gemeente vond echter dat die ark storend was voor het aanzicht van Aalsmeer dus we moesten er na drieënhalf jaar weg. We kregen een duplexwoning in de Ophelialaan. Ook daar drieënhalf jaar gewoond, gevolgd door tien jaar in de Hugo de Vriesstraat. Daarna hebben we een huis in de Saturnusstraat gekocht en nu zitten we sinds drie jaar hier in dit appartement (wijst op openstaande balkondeuren) Prachtig toch. We zitten overal dicht bij.”
 
Het echtpaar adopteerde twee kinderen, waarvan een is overleden. De andere zoon is 57, woont in Bovenkerk en de kleindochter en de twee kleinzoons komen regelmatig bij Gerrit en Elly op bezoek.
 
Het kwieke echtpaar heeft zich altijd goed thuis gevoeld in Aalsmeer.
 
Gerrit: “Ik ben intussen 29 jaar met pensioen, maar heb nog genoeg te doen. Destijds heb ik acht jaar deel uitgemaakt van de kerkenraad van de inmiddels in de Open Hofkerk opgegane Zuiderkerk.“
 
Elly heeft tot twee jaar geleden dertig jaar lang haar partijtje meegezongen bij het koor Vivace. “Ik was zelfs betrokken bij de oprichting. Een prachtig koor. Verder  ben ik altijd bij het Rode Kruis bezig geweest en ik ga nog elke maandag naar het Zorgcentrum waar we dan met het Rode Kruis haken, breien, wat je maar wilt.”
 
Feestweek
Gerrit blijkt bekwaam op de computer en doet ook aan internetbankieren.''
“We gaan met onze tijd mee.”
De locatie van hun appartement noemen ze ideaal.
“Je loopt eens een rondje, komt eens iemand tegen, altijd gezellig.”.
Hebben ze geen last van de Feestweek?
“Welnee, zeg. Dat is toch maar een week. Vinden we leuk. Gezellig, gaan we als het kan op ons balkon zitten.”
Beiden: ”We komen eigenlijk elke dag tijd te kort”.
 
Tot besluit op de vraag wat het geheim is van hun huwelijk: “Gewoon geven en nemen en lief zijn voor elkaar.”
 
Tekst Leni Paul, foto Arjen Vos.
(advertentie)

2 reacties

  1. Een prachtige foto en een mooi stukje, mogen jullie trots op zijn. Ben ik ook . Gr. Riet

  2. Een prachtige foto en een mooi stukje, mogen jullie trots op zijn. Ben ik ook . Gr. Riet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel