Met Mulder en De Gooijer verliest Aalsmeer twee bloemengrootheden

Henk de Gooijer in zijn tuin aan de Ringvaart in 2022 (Foto Arjen Vos)

Door: redactie. Binnen een week tijd overleden twee grootheden uit de Aalsmeerse bloemengeschiedenis. Afgelopen weekend was het voormalig bloemenhandelaar Henk de Gooijer die totaal onverwacht het leven liet. Gisterochtend bereikte ons het bericht dat André Mulder, bekend als oud-directeur van de VBA overleed. Toeval of niet, binnenkort verschijnt een film over de twee Aalsmeerse bloemenveilingen, gerealiseerd door filmmaker Ton Offerman, waarin zowel De Gooijer als Mulder uitgebreid aan het woord komen. Beiden zullen de premiere daarvan helaas niet meer meemaken.

Leni Paul schreef onderstaand In Memoriam over Henk de Gooijer. Aan André Mulder besteedt AalsmeerVandaag later aandacht.

‘Henk was een op en top bloemenman’

Zondag 10 december overleed rustig in zijn eigen gerieflijke woning aan de Uiterweg Henk de Gooijer. Met zijn 82 jaar stond de voormalige bloemenman nog midden in het leven.

De Gooijer, die zijn sporen verdiende op het gebied van de bloemenhandel, heeft zich ook na zijn werkzaam leven belangeloos op verschillende manieren ingezet voor ‘het vak’. Onder meer voor de Historische Tuin waar hij twintig jaar bij betrokken was en eind november nog een feestelijke bijeenkomst meemaakte met de strijd om de gouden veilknop waarbij hij zelfs een dansje maakte met sinterklaas die als kavel geveild werd. Het toonde de levensgenieter pur sang die De Gooijer was.

Sport of bloemen
De Gooijer groeide op in Aalsmeer-Oost en voelde zich ‘Farregatter’ in hart en nieren. Zijn vader werkte in de bloemen en stond bij velen bekend onder de bijnaam ‘Muggie’, volgens oudere Aalsmeerders een verwijzing naar zijn verrichtingen op het voetbalveld. In vroeger interviews met AalsmeerVandaag en ook in de niet meer bestaande Aalsmeerder Courant liet Henk weten dat zijn aanvankelijke beroepskeuze sportleraar was, maar het werden de bloemen. En veiling Bloemenlust werd zijn werkplek. Ook buiten de werkuren verbleef hij er graag. “We speelden er, voetbalden er en er repeteerden veel verenigingen. Er was dansles van Geurts. Kortom, er was altijd iets te doen.”

Na vele jaren als inkoper bij de toenmalige firma Chiel Verhaar te hebben gewerkt begon hij na negentien jaar zijn eigen exportbedrijf met voornamelijk handel op Scandinavië.

Chauvinist
Wie de overledene goed heeft gekend is de bijna 60-jarige Marius Dekker. Hij werkte destijds in het exportbedrijf van Henk de Gooijer en nam in 2000  het bedrijf over. “We hebben destijds in The Beach een groots afscheidsfeest gevierd met Henk. Hij is toen nog vele jaren bij ons commissaris gebleven. Hij was op en top een bloemenman die op breed gebied zijn sporen heeft verdiend. Hij zette zich in voor de Bloemenvaktentoonstelling, voor het corso en tot op de dag was hij actief op de Historische Tuin. Vele malen fungeerde hij daar als opsteker.”

Gevoel van nostalgie kan hem niet worden ontzegd, zo was bekend. “Bloemenlust stond voor Henk op de eerste plaats, hij bleef wat dat betreft een chauvinist,” aldus Dekker.

Op 58-jarige leeftijd beschikte De Gooijer ineens over veel vrije tijd. Dat hij zich zou gaan vervelen lag niet voor de hand. Hij ging deel uitmaken van het bestuur van de Historische Tuin, zorgde bij evenementen op ‘zijn tuin’ voor de aanwezigheid van bloemen want daar ging het volgens hem om.

Volop bloemen
“Ik weet nog dat op de tafels bij het ontbijt bij de molen geen bloem was te zien, daar heb ik gauw verandering in gebracht,” aldus De Gooijer in een vorig interview. Ook heeft hij mede een rol gepeeld bij de totstandkoming van het veelbezochte Tuinhuis op de Historische Tuin.

Bestuurslid Anton Temme van de Historische Tuin prijst zijn inzet. “Henk heeft zich met name ingezet voor de jaarlijkse wedstrijd de Historische Tuinknop. Het idee kwam van Henk en ook enkele weken geleden was hij weer aanwezig. Ook bij andere hoogtepunten in de tuin was het Henk die zorgde dat er volop bloemen aanwezig waren.“

Sportieve oudere
Na zijn pensionering ontpopte hij zich overigens nog wel als een sportieve oudere, enkele malen per week was hij op de golfbaan te vinden en een trouwe deelnemer aan golfreizen wereldwijd.

In zijn woning aan het eind van de Uiterweg voelde hij zich op zijn gemak en ontving hij vele vrienden en vriendinnen. Met zijn aan de achtertuin grenzende botenhuis en een boot binnen handbereik was hij gelukkig. Daar werd Henk zondag gevonden. Zittend in zijn stoel met een wijntje bij de hand.

Lees hier een eerder interview met Henk de Gooijer

5 reacties

 1. Geachte Fam en vrienden van Henk,
  Henk was een fantastische positieve man, een echte levensgenieter.
  Een markant figuur in de bloemenwereld
  Gecondoleerd met dit verlies
  Marry Weerman

 2. Een zeer aimabel man is ons ontvallen. Heb in alle voorbije jaren hem vele malen mogen ontmoeten op de veiling, bij de Oude Dorpshoek (Lucas) ; bij Hans en An Tromp; Centenial;
  tijdens de vaktentoonstellingen. Overal waar iets te vieren of te herdenken was kwam je Henk tegen.
  Dit moeten we nu missen.
  Een markant man is heen gegaan , maar wel in zijn eigen stijl : een wijntje in zijn hand!!
  Gert Jan

 3. Een levensgenieter!!
  En een geweldige vent die trots was op Aalsmeer en de bloemen handel

 4. Geachte fam en vrienden van Henk,
  Gecondoleerd met het onverwachtse overlijden van Henk.
  Sterkte Jan en Margot Uithol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin