Kees Jan Koster (1964-2014) ondernemer onder de mensen

Zaterdag overleed Kees Jan Koster. Hoewel het al geruime tijd duidelijk was dat hij de strijd tegen de tumor in zijn hoofd niet ging winnen, kwam de klap bij velen in Aalsmeer en zijn woonplaats Kudelstaart toch hard aan.

Kees Jan was een in veel kringen zeer geziene Aalsmeerder. Een gezellige vent met een vlotte babbel, interesse in de ander en altijd een wat jongensachtige glimlach om de mond. De meeste mensen zullen hem op de eerste plaats associëren met de C1000, waar hij sinds het midden van de jaren 90 eigenaar van was.
 
Teamspeler
Hij nam de zaak samen met neef Roald over van zijn vader en oom (‘ome Leen’ en ‘ome Wout’). Toen Roald na vier jaar een eigen supermarkt in Loenen begon, stond Kees Jan alleen aan het roer. Maar dat voelde niet zo.
 
Hij was een echte teamspeler en wist als geen ander zijn medewerkers zoveel mogelijk bij alles te betrekken. Mede dankzij een verleden als handballer waarin hij bij de plaatselijke vereniging het hoogste niveau gehaald heeft, wist hij hoe belangrijk een team is. Alleen als een team optimaal functioneert, worden de beste resultaten neergezet. En C1000 was en is een sterk team.
 
Onvergetelijk
Dat wordt bewezen doordat al zoveel medewerkers zo lange tijd bij de supermarkt in dienst zijn. Maar ook door de bijzondere geste van het voltallige personeel aan de zieke Kees Jan eind 2013. Met elkaar werd een zogenaamde ‘lip-dub’ gemaakt om hun Kees Jan (want baas wilde hij niet genoemd worden) een hart onder de riem te steken. Het leverde een ontroerend en onvergetelijk filmpje op.
 
Verschil
De visie van Kees Jan op het gebied van personeel was helder. “Medewerkers motiveren en enthousiast maken zodat er een goede sfeer in de winkel ontstaat. Alle medewerkers maken deel uit van het familiebedrijf en iedereen is even belangrijk in het succes van de winkel. Ik geloof in mijn medewerkers. Zij hebben met de familie het verschil gemaakt ten opzichte van de concurrentie. Naarmate de anonimiteit verder toeneemt in de maatschappij, zullen wij zo goed en zo kwaad altijd het gezicht willen blijven in dit hele mooie Aalsmeer,” zei Kees Jan in een interview in 2009.
 
Acties
Hart voor zijn dorp had Kees Jan zeker. Hij stak tijd en geld in verenigingsleven en in evenementen. Als voorzitter van handbalvereniging FIQAS Aalsmeer bijvoorbeeld en hoofdsponsor van de Summer Dance Party. Maar ook was hij altijd in voor acties om de plaatselijke verenigingen te steunen. Kees Jan deed graag iets terug voor de maatschappij waar hij zelf ook zijn bestaan als ondernemer aan te danken had.
 
Voetsporen
De winkelvloer van de C1000 is vruchtbare grond voor relaties. In de loop der jaren zijn er verschillende huwelijken ontstaan. Zelf werd Kees Jan verliefd op caissière Petra Dekker die hij ook al van de handbal kende.
 
Ze trouwden en kregen twee zoons, Patrick en Nigel. Patrick volgt de voetsporen van zijn vader en is actief in dezelfde supermarkt. Nigel is eveneens geinspireerd door zijn vader. Hij doet de opleiding voor beroepsmilitair.
 
Voortrekker
Kees Jan beschikte over een enorme ondernemersgeest. Hij was voorzitter en voortrekker van de winkeliersvereniging in de Ophelialaan en wist met de andere ondernemers veel voor elkaar te krijgen. Evenementen, sierverlichting, herinrichting van de straat en de uitbreiding van parkeergelegenheid. Dat de Ophelialaan zo’n gewaardeerde winkelstraat is, is mede te danken aan de inzet van Kees Jan.
 
Oorlog
Minder bekend is de grote passie die Kees Jan had voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Hij verzamelde attributen die met de oorlog verband hielden en was vrijwilliger bij Stichting Informatie Wereldoorlog Twee (STIWOT). De website van STIWOT maakt melding van zijn overlijden en prijst zijn inzet. “Tijdens vergaderingen en bijeenkomsten wist hij altijd met zijn gedrevenheid de rest van ons te inspireren”, aldus het ‘in memoriam’ op de site.
 
Dat Kees Jan vooral betrokken was bij het awardsproject binnen deze stichting is veelzeggend. Zorgen dat mensen erkenning krijgen voor hetgeen ze gedaan hebben. Dat mensen hun leven hebben ingezet voor de vrijheid van anderen. Dat moest beloond worden en daar wilde Kees Jan graag een steentje aan bijdragen. 
 
Mensen
Kees Jan is zijn ziekte vanaf het begin strijdend aangegaan. Toen hij twee jaar geleden na een epyleptische aanval in elkaar zakte, was al snel duidelijk dat het ernst was. Desondanks is hij nog lang in de winkel actief geweest. Het liefst 'beneden' want hij hield van het contact met mensen. Klanten en medewerkers, ze waren hem even lief. En spreken over zijn ziekte deed hij zonder geheimen. Totdat het steeds moeilijker werd om te praten.
 
Afgelopen oktober ging het gezin gezamenlijk op vakantie. Het was een hoogtepunt om nog een keer met elkaar weg te gaan. De warmte en de natuurschoon van Lanzarote deden hem goed. Daarna ging het snel achteruit. Zaterdag overleed hij, slechts 49 jaar oud. Komende zaterdag wordt hij begraven in zijn geliefde Aalsmeer.
 
Arjen Vos
  

6 reacties

 1. Bijzondere mensen sterven niet.
  Zij gaan wel maar blijven toch
  voor altijd in onze gedachten.

 2. Er is een Aalsmeerder doodgegaan…
  Wat een ongelooflijk verlies… voor zijn gezin ,familie, de zaak, vereningingen, Aalsmeer en onze maatschappij.
  Kees Jan, een bijzonder, mooi, warm, goed, lief, geweldig mens.
  Hoe moet het nu verder zonder jou…
  Ik wens Petra, de kinderen en de familie, en ieder die hem na stond, ontzettend veel kracht en sterkte toe om dit verlies te verwerken.

 3. Hoi Kees, je was altijd vriendelijk. We zullen je missen. Ik wens de familie heel veel sterkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin