‘Jongere gaat makkelijker om met dood’

OOK GRAFSTENEN AAN MODE ONDERHEVIG

[Leni Paul]   Wessels Natuursteen is al tientallen jaren in Aalsmeer gevestigd. De derde generatie staat aan het roer van het kleine familiebedrijf, ooit begonnen op de Uiterweg. Grafstenen vormen de corebusiness en een gesprek met vader en zoon Wessels maakt duidelijk dat ook deze branche aan 'mode' onderhevig is.

Waar ooit volop de tuinbouw floreerde, verrezen aan de Aalsmeerderweg industrieterreinen met een grote verscheidenheid aan bedrijven en bedrijfjes. Een daarvan is de firma Wessels.

Die ochtend neem ik op het grote terrein de verkeerde deur. Buiten striemt de regen, er staat een flinke storm en dan sta ik plotseling op deze druilerige dag heel alleen in de showroom van het bedrijf Wessels. Geen vrolijk moment. Grafmonumenten in allerlei maten en vormen om me heen. Dat vraagt om uitleg, die ik even later krijg in het ruime kantoor van vader en zoon Wessels.

“Mijn vader, rasechte Amsterdammer, had in de dertiger jaren op de Uiterweg een bootje liggen. Hij kwam hier dus al in de weekends en op een gegeven moment besloot hij ook zijn bedrijf hier te vestigen. Hij was de enige die er in Aalsmeer mee begon en eigenlijk zijn we tot nu toe ook de enige in deze branche. Uitvaartcentra proberen ook wel een graantje mee te pikken, maar bij ons is men prijstechnisch en ook qua keuze beter uit,” zegt Peter Wessels, de oudste firmant.

Vertrokken van de Buurt. Waarom?
“Het werd steeds moeilijker voor onze leveranciers om daar met grote vrachtwagens materialen af te leveren. We zijn toen naar de Aalsmeerderweg gegaan. Nee, niet hier, even verderop. Maar dat was geen goeie zet, want door een onfortuinlijke samenwerking ging het niet zo goed.”

En nu houdt u het dus, met zoon Dyon erbij, binnen de familie. Drie generaties grafstenen. Is deze tak nog steeds het belangrijkste? Want ik zie hier ook granieten aanrechtbladen en wastafels, passend in eigentijdse woningen.
“70% zijn de grafornamenten, 30% betreft het leveren van materialen voor badkamers, keukens, etcetera. De gebruikte materialen breidden inmiddels flink uit. Je hebt wel duizenden soorten steen en marmer. Vroeger werd er bijvoorbeeld veel hardsteen gebruikt, zoals arduin, dat kwam uit België. We kregen het bij vrachten aangeleverd. Maar de vraag naar bepaalde materialen verandert. Zo'n veertig jaar geleden werd het meer graniet.”

Wat de grafstenen betreft krijgt u doorgaans te maken met bedroefde mensen in uw zaak.
Dyon: “Niet altijd. Jongeren gaan makkelijker om met de dood. Als mensen hier binnenkomen, zien we meestal meteen of ze voor een grafmonument komen of voor een hardstenen dorpel in de keuken. We stellen mensen op hun gemak, het rouwproces wordt dan milder en wij dragen daar vaak een steentje aan bij.”

Ik neem zijn woorden letterlijk en figuurlijk. Er is een veelheid aan materialen om me heen. Zoekt u voor iedereen iets passends?
Peter: “Bij een gesprek kom je er al gauw achter wat men zoekt. Hier in het westen willen mensen doorgaans iets rustigs. In het zuiden, Brabant en Limburg, is het vaak pompeuzer. En de Chinezen hebben meestal hun eigen bedrijven waar ze zaken mee doen. Er komen hier op de stenen ook vaak verwijzingen naar de beroepen. Als iemand zijn leven lang rozen heeft gekweekt, wil de familie vaak rozen op die steen, ja. En bij lelie- en seringenkwekers komen dan vaak die bloemen er op te staan.”

Uw vader, stichter van het bedrijf, importeerde rechtstreeks steen. Doen jullie dat ook?
Peter: “Ik heb in het verleden wel veel landen bezocht. Heel veel kwam en komt nog steeds uit België, maar we laten het materiaal nu hier afleveren. We hebben hier alle machines om al het ruwe materiaal te bewerken.”

Merkt  u veel van de recessie?
“Sowieso wordt er minder begraven en meer gecremeerd, dus er worden minder stenen gevraagd. We passen ons aan en hebben bijvoorbeeld een bijzondere collectie urnen, waarbij je niet moet denken aan een klein potje voor de as. Dit is een waterturn, een soort koepeltje dat je bijvoorbeeld in de tuin plaatst met de as van de overledene er in. In de loop van de tijd zakt, mede door bijvoorbeeld regen, de as zo de grond in. Je geeft de as als het ware terug aan de aarde.”

Uiteraard verkeren de heren Wessels regelmatig op kerkhoven. Op de Algemene Begraafplaats hier valt het ze op dat daar steeds meer bezoekers rondlopen dan vroeger.
“Veel families verzorgen de graven heel goed. Regelmatig worden er door de gemeente graven geruimd. Vaak wil de familie dan de steen bewaren en dan komen wij er vaak aan te pas.

In het verleden zijn er wel eens stenen in de Poel gevonden. Op de een of andere manier zijn die stenen er bij het ruimen ingegooid en dat is toen nog een hele rel geworden. Nog meer verhalen?
Ja, een enkele keer komt het wel eens voor dat de familie per abuis een verkeerde sterfdatum heeft opgegeven. Wij noteren uiteraard altijd zorgvuldig de tekst die men vraagt. Onlangs nog, alle zes de kinderen waren er bij geweest en toch een verkeerde sterfdatum. Het was hun schuld. Wat we dan doen? De familie koos er voor die foute datum maar te laten staan, want zeiden ze, wij zijn de enigen die er van weten…”

Tot slot een rondleiding in de showroom. Naast  de traditionele vormen en materialen ook opvallende grafmonumenten zoals die met een zee van flonkerende steentjes.
“Dat is weer nieuw. Swarowski-kristallen.Hebben we onlangs nog afgeleverd in Kudelstaart. Volgens de familie was de overledene dol op Swarowski. Mooi toch!”

Foto: vader Peter en zoon Dyon Wessels bij de zaagmachine. (foto: Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel