In Memoriam: De Barbier

Als de laatste der Mohikanen werd hij bestempeld. Martin Hasselman, decennialang niet weg te denken uit de Hadleystraat waar hij als éénpitter sinds 1976 een kapsalon runde. Op 16 januari overleed de voormalig kapper die naam maakte als ‘De Barbier’.

Hasselman was een markant figuur die niet in een paar woorden te omschrijven valt. Tweemaal kreeg hij een stukkie op AalsmeerVandaag. De eerste keer was in oktober 2016 toen Leni Paul hem interviewde, de tweede keer was toen hij in 2018 met pensioen ging. De herenkapper wilde graag zijn klanten bedanken en gunde AalsmeerVandaag een advertentie. Als wederdienst voor de verkregen aandacht.

Knippend nieuwsblad
Hasselman was een man waar je niet omheen kon. Een imposant postuur, waarin veel ruimte was voor humor, het hart op de tong en niet bang om gevraagd en ongevraagd zijn mening te geven. Wie bij hem in de stoel zat of aan het tafeltje de Telegraaf of de Meerbode doornam, kreeg tussen het knippen door te horen wat er in de wereld of het dorp zoal gebeurde. Praten deed hij graag maar luisteren kon hij ook. In en om de paar vierkante meter kleine kapperszaak ving de kapper vaak zoveel nieuws op, dat hij een wandelend dan wel knippend nieuwsblad was. Dat hij mensen van allerlei pluimage in zijn stoel kreeg, maakte dat hij half Aalsmeer kende.

Was er even geen klandizie, dan stond hij buiten. Rookte een sigaretje of maakte een praatje met een voorbijganger. Roken deed Hasselman overigens net zo goed binnen. Als klant moest je er maar tegen kunnen dat je haren onder een rookgordijn werden geknipt.

Dol op rugby
Bij de geboren Amsterdammer was je altijd welkom zonder afspraak. In rap tempo raasde zijn schaar en tondeuse vingervlug door je haar en kon je binnen een minuut of tien de massieve zwarte kappersstoel alweer verlaten. Voordat de volgende klant plaatsnam werd het kussen omgekeerd en de gevallen haren in de hoek geveegd.

Hasselman, woonachtig in Aalsmeer-Oost was dol op rugby. Beoefende de sport jarenlang zelf en reisde met oud-clubgenoten heel wat landen af waar rugby werd gespeeld. Nadat hij de deur van de kapperszaak voorgoed achter hem sloot, wilde hij genieten van zijn vrije tijd. Tennissen, tuinieren, vissen, een dagje naar Amsterdam. Dat soort dingen. Heel lang werd het hem helaas niet gegund. Martin Hasselman overleed op 16 januari, exact twee jaar nadat hij met pensioen was gegaan. Hij was net 68 jaar geworden.

Tekst Arjen Vos, foto’s archief AV

(advertentie)

Eén reactie

  1. Een lege plek ,een groot gemis .
    Een fijne herinnering is al wat er nog is .
    Nabestaande veel sterkte .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin