‘Barbier’ Martin Hasselman met pensioen

Na 45 jaar de schaar gehanteerd te hebben, houdt kapper Martin Hasselman, ook wel bekend als 'De Barbier', het met ingang van dit nieuwe jaar voor gezien. Om zijn clientèle te informeren plakte hij een pamflet op het raam van zijn kapperszaak in de Hadleystraat met daarop: 'Uw barbier is met pensioen'. Zijn vermaarde kappersstoel gaat in de verkoop.

Hasselman was een monument op kappersgebied. Een haarsnijder van de oude stempel. De laatste der Mohikanen. Geen ingewikkeld gedoe, geen wasbakken of trendy hairstyling en ook geen hippe bedrijfskleding. Gewoon de schaar erin en kort knippen maar. Tondeuse of scheermes er nog even langs en klaar. De knipbeurten duurden bij Martin nooit lang en gedurende de tijd dat de klant in de oerdegelijke kappersstoel zat, kreeg hij alle dorpsnieuwtjes te horen. De wachtende klant kon zich ondertussen aan de houten tafel laven aan De Telegraaf. In oktober 2016 had onze medewerkster Leni Paul een interview met Hasselman waarin hij vertelde over zijn leven.

“Je moet ergens een grens trekken,” zegt Hasselman desgevraagd. “Ik ben nu 66, heb 51 jaar gewerkt en vind het mooi zo. Mijn gezondheid is nog goed dus ga ik andere dingen doen. Lekker rommelen en tripjes maken bijvoorbeeld. Ik kom graag in Engeland maar ga ook net zo lief met mijn hond naar het strand. Het gevoel dat ik nu geen verplichtingen meer heb, vind ik een heerlijk vooruitzicht.”

Stoel te koop
De kapsalon waar Hasselman 45 jaar werkzaam was, staat er inmiddels verlaten bij. De stekker van de verlichting en de tv is eruit getrokken, het tarievenbord hangt aan de muur en de robuuste kappersstoel staat solide voor de spiegel. “Die is te koop,” zegt de pensionado, “wie hem hebben wil mag een bod doen. Maar niet te laag inzetten want het is echt een bijzonder kostbaar exemplaar.”

Hoeveel mensen er door de jaren heen hebben ingezeten is gissen. Maar als de stoel kon praten…

Nieuwe gebruiker
Binnenkort gaat de kapsalon 'op de schop'. De ruimte wordt vernieuwd en gereed gemaakt voor een nieuwe gebruiker. En wat dat betreft verandert er ook weer niet heel veel. Er is een kapster die zich gemeld heeft en de ruimte vanaf april overneemt.

Foto's: (boven) Martin Hasselman zoals we hem in oktober 2016 portretteerden. Onder: de prijslijst aan de muur en het pamflet op het raam. (Foto's Arjen Vos)

(advertentie)

 

 

2 reacties

 1. Martin,
  Was een klant van het eerste uur en we hebben heel wat afgekletst. Ik wens je een goede gezondheid toe. Wees zuinig op de mooie BMW.
  Groet, Warrie

 2. Martin,

  Heel veel gezondheid en geluk !!
  Het gaat je goed.
  vr gr Jacques,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel