‘Iedereen ging er achteraan’

Gijs de Koff voor het café van zijn ouders met zijn brommer en de kapotte handgreep

(Bevat video) Grote consternatie maandagavond in Aalsmeer. Na een wilde achtervolging werd in de Geraniumstraat door een politiemacht en met de inzet van honden, een persoon aangehouden die wordt verdacht van het ontvoeren eerder op de dag van zijn zevenjarige zoontje.

Aangetrokken door de vele politieauto’s en een helikopter (de Zulu 8026) die ruim een uur lang in de lucht cirkelde boven de omgeving Wilgenlaan, Sportlaan en Ophelialaan, begaven zich veel nieuwsgierige inwoners naar de locatie. Opvallend op beelden die te zien zijn op sociale media is de grote groep jongeren die in het kielzog van de politie op de brommer, per fiets of te voet achter de verdachte aan snelde.

Een van hen was Gijs de Koff die vanaf het begin tot het einde van de actie een opmerkelijke rol speelde. Eerst werd de 17-jarige Aalsmeerder voor een moment aangezien als verdachte en kort voor de aanhouding van de voortvluchtige schoot De Koff een agente te hulp door zijn brommer af te staan. Verdachte ingerekend, brommer kapot. Gijs de Koff doet zijn verhaal.

Gijs, hoe raakte je bij de politieactie betrokken?
“Ik werd na een etentje thuis met de auto afgezet en had al via een aantal berichten in de groepsapp gezien dat er wat aan de hand was dicht bij mijn woning in de Sportlaan. Boven ons huis cirkelde de politiehelikopter die op het moment dat ik naar de voordeur liep om binnen mijn brommer sleutels te pakken behoorlijk laag mijn richting aan kwam vliegen. Het leek erop dat ze mij even als de verdachte persoon zagen.”

En wat gebeurde er vervolgens rond jouw huis?
“De politie was met honden de tuinen in de Wilgenlaan en een deel van de Sportlaan aan het doorzoeken. Op een gegeven moment kwam de verdachte persoon uit een tuin springen en rende de Sportlaan uit richting de Jumbo. Veel agenten renden er achteraan, ik en vele andere op onze brommers volgden ook. Iets voorbij de Jumbo klonk er opeens een schot, dat bleek achteraf een waarschuwingsschot.”

Schrok je niet toen dat schot klonk? Dacht je niet: waar ben ik mee bezig, wegwezen hier, het wordt te gevaarlijk?
“Nee, op dat moment niet. Ik dacht eerst dat het vuurwerk was, later hoorde ik dat het een waarschuwingsschot was. En door   spanning en wat adrenaline in je lijf wil je toch weten hoe dit gaat aflopen, iedereen ging er achteraan. En de politie kon ook weinig uitrichten om ons tegen te houden. Op dat moment waren zij met zes man, een groep van zeker tweehonderd mensen stoppen wordt dan moeilijk.” 

Op een video zie ik vanaf de kruising Ophelialaan/Geraniumstraat een agent op een brommer achter de verdachte aanrijden. Dat was jouw brommer.
“Ja, dat klopt. Dat was een agente, ze kon het niet bijbenen dus ik dacht; ik geef haar mijn brommer. Een andere agent was bij iemand achterop de brommer gesprongen en ik zag ook een agent die had van iemand een fiets gekregen.”

 

Wel vreemd dat een agent bij iemand (een burger) achterop de brommer springt tijdens de achtervolging van mogelijk een vuurwapengevaarlijke verdachte.
Ja, wel bijzonder allemaal. Maar de persoon waar ze achteraan zaten had een aardige voorsprong, dus de politie was denk ik best wel blij dat wij ze te hulp schoten. Ze waren op dat moment allemaal te voet en ze liepen niet op hem in. En ze moesten af en toe ook afstand houden omdat hij zijn hand onder zijn shirt leek te doen om een wapen te pakken.”

De arrestatie van de verdachte heb je ook gezien?
“Ja, een hond greep hem bij zijn been. Hij hapte hem even goed leek het. De agente op mijn brommer was er het eerst bij maar ze kon niet goed remmen. Ze trok de gaskabel kapot en gooide mijn brommer aan de kant. Vervolgens kwamen er veel andere agenten en was het klaar. Ik heb van de agente haar telefoonnummer gekregen, de schade aan mijn brommer wordt vergoed.”

Nu bijna 24 uur later. Hoe kijk je er op terug? Was wat jullie deden niet gevaarlijk, zo dicht erop een politieactie volgen?
“Ja, achteraf zeg ik: het was heel gevaarlijk. Deze actie was niet zo slim, ik had het beter niet kunnen doen. Terwijl ik best nog wel op een afstandje bleef aan de andere kant van de straat. Ik zag jongens die  naast de politie meeliepen met de telefoon in de handen. Grappig om te zien, maar best ook wel bizar.”

Tekst Klaas Leegwater, foto Arjen Vos, filmbeelden via Facebook

 

Lees vorig bericht

‘Waterfront mag in ijskast’

Lees volgend bericht

PvdA Vrouwennetwerk besprak actualiteit


2 Reacties

  • Wauw, het filmpje vanaf het balkon heb ik gemaakt en naar èèn iemand gestuurd. En het duikt echt overal op.. Toch bijzonder hoe dat gaat!

  • Serieus Aalsmeer Vandaag? Een ramptoerisme interview? Zonder verder commentaar?

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *