Hoe is het nu met… Koos Zuidgeest?

Door: Leni Paul. Noem de naam van Koos Zuidgeest en automatisch volgen dan de woorden: uitstekend vakman, bloemencorso, Vaktentoonstelling, spectaculair bloemwerk, globetrotter in het groen en ambassadeur voor het groene vak. Afkomstig uit het Westland. Vaak op reis in exotische landen en verre continenten. Een gesprek met een veelzijdige en altijd bescheiden gebleven Westlandse vakman met gouden handen.

Koos Zuidgeest (78) groeide op in een groot Westlands kwekersgezin. “We waren met acht kinderen. We kweekten van alles, tomaten, anjers en ook groente. Kort na de Tweede Wereldoorlog begon de verkoop van snijbloemen vanaf de kwekerij langzaam vorm te krijgen. Ook mijn moeder werkte daarin mee en kreeg regelmatig de vraag of ze ook bloemenarrangementen kon maken. In 1946 kwam daardoor het plan om het diploma bloemschikken en binden te gaan halen. Naast de schriftelijke cursus werd er praktijkervaring opgedaan bij een vooraanstaande bloemenzaak in Den Haag. Na een periode van verkoop uit de kwekerij  werd er een bloemenwinkel in het dorp geopend.  Hierdoor werd ik al op jonge leeftijd geconfronteerd  met het leven van een bloemenarrangeur.”

Voor de klas
Acht kinderen en bezig met een eigen verkoooppunt. Geen gezin van stilzitters. Koos beaamt mijn opmerking. Na de tuinbouwschool werd de opleiding bloemschikken en -binden en de meesteropleiding door Koos gevolgd. Met daarbij aansluitend de opleiding voor Akte L5 met als resultaat vakleraar bloemschikken en -binden. “Gevolg was dat ik ook een aantal jaren voor de klas heb gestaan voor zowel de vakopleiding als op diverse tuinbouwscholen. In dezelfde periode volgde ik ook een opleiding voor tuinarchitect. Vooral de opgedane ervaring in het ontwerpen en tekenwerk bleek later perfect van pas te komen  bij het maken van ontwerpen van grotere tuinbouwtentoonstellingen en bloemenshows.”

Bloemenwinkel
Het etiket ‘bezige bij’ kan Koos vanaf zijn jonge jaren wel worden opgeplakt. Dat beaamt ook zijn bij het gesprek aanwezige vrouw Toke die, eveneens afkomstig uit een groot Westlands gezin, hem altijd terzijde heeft gestaan. Na een aantal jaren voor de klas en veel gewerkt te hebben voor en met vooraanstaande bloemenarrangeurs begon hij samen met Toke een eigen bloemenwinkel in De Lier. Mede door door de vele opgebouwde contacten stroomden de verzoeken voor allerhande bloemgerelateerde opdrachten al snel binnen.

Na de Floriade van 1972 waar er al diverse stands onder zijn eindverantwoording werden vormgegeven, werd er ook voor de daarop volgende Floriades bij Koos aangeklopt. In 2002 werd Koos verantwoordelijk voor vele andere tentoonstellingen bij de Floriade in de Haarlemmermeer. Ook voor vele andere tentoonstellingen, presentaties, corso’s was Koos hoofdarrangeur. De lijst werd langer en langer en dan was er naast al die activiteiten ook nog de eigen winkel.

Boeiend
Koos: ”In ons dorp had ook Piet Vellekoop zijn bedrijf eigen winkel en na een aantal besprekingen is toen besloten om verder te gaan samenwerken. Dat werd in 1977 officieel vastgelegd en zo ontstond Zuidkoop Plantaardig.”

Het werden volgens Koos gouden tijden voor veel bloemenarrangeurs. “In het vak bloemenarrangeur en ontwerper reis je de hele wereld over. Elke opdracht is weer anders. Corso’s, tentoonstellingen, veilingpresentaties, je komt in dit vak overal en hebt te maken met allerlei opdrachtgevers. Daardoor blijft het boeiend.“

Hoe ging dat toen Piet Vellekoop en jij als firma verder gingen? Dan kwamen er mooie opdrachten binnen in aantrekkelijke verre oorden, wie ging er dan op pad? “O, dat is altijd goed gegaan en was nooit een probleem voor ons. De ene opdracht paste beter bij Piet, de andere bij mij.“

Rivaliteit
Als Westlandse arrangeurs kregen jullie behalve van opdrachten uit de hele wereld regelmatig verzoeken uit Aalsmeer. Van oudsher was er van een zekere rivaliteit toch wel sprake? “O ja, dat kan ik niet ontkennen. Maar we hebben toch veel in Aalsmeer gewerkt. Jaren als ontwerper voor het Bloemencorso Aalsmeer, voor individuele bedrijven, voor de Vaktentoonstelling en later de Horti Fair. Voor de openingsshow van de VBA en bij het 75-jarig bestaan van de Aalsmeerse veilingen werden we ook gevraagd.”

In de loop der jaren breidde op alle fronten het werk flink uit, Zowel het beurzen als tentoonstellingswerk als ook de inmiddels opgestarte afdeling Interieurbeplanting vroeg om meer ruimte. Tot 1985 zaten we in het centrum van De Lier, begin in dat jaar werd een nieuw pand geopend aan de Zijtweg langs de provinciale weg.”

Kroning en begrafenissen
Je naam is ook verbonden aan de Horti Fair, Je werd gevraagd de legendarische Aalsmeerse binder Jelle Atema als hoofdarrangeur van de inmiddels tot Trade Fair omgedoopte internationale vaktentoonstelling op te volgen. “Ik heb geluk gehad. Bloemenarrangeur, het is een heerlijk vak en het bracht me overal. Zo was ik ook betrokken bij de kroning van Willem Alexander in de Nieuwe Kerk in Amsterdan, dat zijn evenementen die je bij blijven,”

Mooie opdrachten, op ons verzoek noemt de nog altijd gedreven Zuidgeest er enkele. “Ik heb veel gejureerd bij diverse tentoonstellingen in binnen- en buitenland. En ik werd gevraagd de wereldkampioenschappen bloemschikken in Tokio te presenteren. En ook heel bijzonder waren de opdrachten voor het maken van grafwerk voor de begrafenissen van leden van het koninklijk huis.”

Brand
Glorie, succes, maar ook een dieptepunt toen Zuidkoop Plantaardig door een brand in 1997 helemaal in de as werd gelegd. ”Ikzelf zat op dat moment in Amerika voor een opdracht. Toen ik na enkele dagen thuis kwam was van het bedrijf niet veel meer te zien. Enkele weken daarna moesten we voor veel opdrachtgevers de stands opbouwen en presentaties maken op de Vaktentoonstelling. Mede door hulp van vrienden en collega-arrangeurs kon dit toch op perfecte wijze worden afgerond.”

Nieuwe hobby
Inmiddels zijn beide firmanten van Zuidkoop Plantaardig niet meer dagelijks bij de zaak betrokken. De zoon en dochter van Koos en Toke zijn nu beiden in Zuidkoop Plantaardig actief. Hoe brengt Koos de dagen nu door? Het antwoord komt snel en de hobby die de ‘gepensioneerde’ Koos Zuidgeest nu hartstochtelijk omarmt blijkt het kweken van druiven te zijn. Op een zonnige, wat winderige oktoberdag worden we uitgenodigd om in de woonplaats De Lier de nieuwe hobby te bekijken.

Koos tussen de druiven (Foto Ineke de Wijn)

Druiven
Het kweken van druiven is van oudsher verbonden met het Westland. Hier was de bakermat. Wie zou verwachten in een kleine kas wat druivenstruikjes aan te treffen heeft het wel erg mis. We worden eerst binnen gelaten in de ruime kas waar we enthousiast worden ingewijd in de tientallen soorten tafeldruiven die hier worden gekweekt. Voor Koos hebben de tientallen soorten geen geheimen meer en in het mini-college van die middag horen we niet alleen over Merlot, Cabernet en andere ons, simpele leken bekende soorten, maar gaat er een (druiven)wereld  voor ons open. Buiten ligt een royale akker vol druivenstokken voor de wijnbouw. Deze herfst zijn de eerste druiven hiervan geoogst die in wijn worden omgezet. Na ruim 50 jaar enthousiast en vol overgave actief te zijn geweest in de wereld van exclusief bloemwerk, ligt nu dus de focus op de druiven. “Prachtig toch. Ik ben en blijf een Westlander!”

(Foto’s Jaap Maars en privé-archief Koos Zuidgeest)

3 reacties

  1. Hallo Koos,

    Wat heb Leni Paul een prachtig verhaal neergezet.
    Leuk om te lezen.

    Groetjes, Hanny de Reus.

    p.s. een groet aan Toke.

  2. Dit is mijn grote leermeester. Hij is degene die mij alles over de standbouw heeft geleerd tijdens de 4,5 jaar dat ik met hem heb mogen werken bij Zuidkoop. Bij zuidkoop werkt men in duo’s en ik heb het genoegen gehad met hem samen in zo’n hecht team te werken. Eeuwig dankbaar.

  3. Heb ooit met hem gewerkt/geholpen op de tentoonstelling in het Okura hotel in Tokio in 1984. Ik was voor Olimex daar. Dat was een tentoonstelling opdracht van het EVD met diverse bedrijven op bloemen en tuinbouw gebied. Anton Geesink was er als promo/mascotte van de tentoonstelling en gingen we ’s avonds mee uit eten.
    Erge leuke herinneringen aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin