Door: Arjen Vos. In de Wilgenlaan verraden wapperende vlaggen dat er deze maandag, 7 april, iets te vieren valt. En om bij het middelpunt van het feestje uit te komen hoef je niet ver te lopen. Vooraan in een van de nog zeldzame originele huisjes, treffen we tussen een zee van slingers en wenskaarten echtpaar Dick en Marrie Biesheuvel-van Tol keurig in de kleren. Het stel is deze dag op de kop af 60 jaar getrouwd.
Uiteraard reden voor een bezoek van de burgemeester die de felicitaties namens de gemeente komt overbrengen middels een fleurig boeket en toegangskaarten voor het Flower Art Museum.
Koud aan de voeten
Tijdens het bezoek passeert in korte tijd een heel leven de revue. De bruidegom van 83 praat honderduit over zijn werkzame leven dat zich afspeelde bij woninginrichter De Boer in de Zijdstraat. “Als stoffeerder heb ik heel wat huizen van binnen gezien. Zelfs het gemeentehuis. We moesten daar eens linoleum leggen in de kelder en toen dachten we al; dat is wel wat koud aan de voeten. En inderdaad kwam een maand later de vraag of we toch ook nog kleedjes hadden voor onder de bureaus van de dames…”

Ouderlijk huis
Als vloerkleed en gordijnen in de woonkamer van de in 1935 gebouwde arbeiderswoning model staan voor de kennis en kunde van Dick Biesheuvel, dan was hij onbetwist een vakman. Zo strak als het erbij ligt en hangt. Bijzonder is dat het echtpaar woont in het huis waar de bruidegom opgroeide. “Mijn vader die daarvoor in Kudelstaart woonde moest destijds 400 gulden aanbetalen om dit te kunnen kopen. Een laan met huisjes allemaal met zo’n 90 meter grond erachter, bedoeld als moestuin om in het eigen onderhoud te voorzien.”
‘Wat een leuke jongen’
Bruid Marrie (84) komt uit Nieuw-Vennep. “Van boerderij Nooitgedacht aan de Hoofdvaart. Daar werkte ik met plezier mee bij alles wat gedaan moest worden: in het koren, bieten dunnen of aardappelen laden. Toen ik Dick voor het eerst zag dacht ik gelijk: ‘wat een leuke jongen’. Hij had mooie bruine ogen en een ondeugend koppie. En ook nog een mooi karakter.”
‘Alles klopte aan haar’
De eerste kennismaking was op de boerderij waar Dick niet geheel toevallig arriveerde. “Marries zwager Jaap was een goede vriend van mij en die had me gezegd dat er nog een jongere zus rondliep die misschien wel iets voor mij zou kunnen zijn. En dat was ook zo. Alles klopte aan haar en dus ging ik er vaak en met plezier heen. Eerst op de brommer, later met de Fiat 500.”
De bank van Wim en Corry
De kennismaking mondde uit in een huwelijk, de komst van drie kinderen en twee kleinkinderen. Bruidegom Dick, die op zijn praatstoel zit en een vloeiende verteller is, diept graag nog wat verhalen op uit zijn tijd als stoffeerder. Een klus bij Wim Kan en Corry Vonk aan de Herenweg bijvoorbeeld. “Daar moesten we een bank uit het raam tillen die nodig was voor een televisieoptreden. Tijdens het werk trok Corry mij aan mijn riem naar achteren en zei: ‘och lieve jongen’, bang als ze was dat het fout zou gaan…”
Vliegrecord
Een anekdote van een heel ander kaliber borrelt op bij een luchtfoto van de Amsterdamse haven aan de muur. “Ik mocht daar graag met modelvliegtuigen vliegen en had een fotocamera aan het toestel bevestigd die ik op afstand kon bedienen. Op goed geluk heb ik die foto toen gemaakt. Later heb ik zelfs nog eens een hoogterecord gevestigd toen ik precies 995 meter hoog vloog. Later is er een maximumhoogte vastgelegd en kon dat niet meer.”
Passend verlengstuk
Tot besluit van het bezoek volgt een wandeling door de tuin die qua netheid een passend verlengstuk is van het huis en waarbij burgemeester Oude Kotte zich onder de indruk toont van het enorme perceel. Het bruidspaar is overduidelijk nog altijd gelukkig met elkaar en zegt te hopen nog lange tijd in het karakteristieke huisje in een van Aalsmeers mooiste straatjes te kunnen blijven wonen.
(Foto’s: Arjen Vos)
Eén reactie
Mooi verhaal
Wij hebben naast buurman en buurvrouw Biesheuvel naast gewoond op nr 6.
En zijn schatten van mensen
Veel mooie herinneringen komen weer boven.
De Wilgenlaan was en is een van de mooiste en sociaalste straatje van Aalsmeer