De kas in met… Frans Sparnaaij

‘DUURZAAMHEID ZIT IN JE HART, NIET IN JE PORTEMONNEE’
 
Een ding weet je zeker als je afspreekt in de sfeervolle kas van Barendsen Bloemen boven op het veilingdak: directeur Jan de Boer komt steevast met een origineel idee op de proppen en introduceert een ondernemer die zich in hoge mate bezig houdt met het verbeteren van het milieu, al dan niet op grote of kleine schaal. Ook op deze herfstachtige ochtend met buiten de kille mist en binnen de exotische bloemenpracht van Euphorbia's in alle denkbare kleuren, krijgen we tal van ideeën en tips aangereikt. Centraal staat vernieuwing, verbetering en vooruitgang voor de bloemen-en plantenbranche.
 
Dit keer is voor ‘De Kas in met…’ ondernemer Frans Sparnaaij uitgenodigd. De bekende, bijna 60-jarige Aalsmeerse ondernemer van het bedrijf P. Hoekwater B.V. en Jan de Boer zitten op dezelfde lijn wat betreft duurzaamheid en efficiëntie. Ook idealisme is beiden niet vreemd. Sparnaaij profileerde zich als vaste bezoeker van de ‘Aalsmeer In Zicht-avonden’ als een echte duurzaamheidsman. “Duurzaamheid zit in je hart, niet in je portemonnee,” is zijn stelling waarmee hij mensen probeert warm te krijgen voor een betere wereld.
 
Dat dit geen luchtfietserij is, bewijst Frans al bij zijn aankomst. Op een geluid- en emissieloze elektrische scooter arriveert de ondernemer bij de veilingbox van Barendsen waarna de trap naar het dak snel wordt gevonden.
 
Chippen en putten
Sparnaaij en De Boer leerden elkaar kennen tijdens een potje golf, hun beider passie. Naast de liefde voor het ‘chippen’ en ‘putten’ bleken de twee ook een klik te hebben op het gebied van duurzaamheid en efficiency. “Ik was net met deze kas bezig en had een klimaatvraag die ik bij Frans neer kon leggen.”
 
Geduld
Het bleek te gaan om een idee voor zonnepanelen die Jan graag op het veilingdak zou willen plaatsen om zo energie op te wekken voor zijn kas. De panelen waren het probleem niet. Wel de regelgeving binnen het veilingconcern. Het idee werd door de directie wel sympathiek gevonden maar een snelle accordering zat er niet in. “Een moeizaam proces dat energie ontneemt in plaats van geeft,” aldus Jan die eraan toevoegt dat zijn bedrijf prima samenwerkt met Flora Holland maar dat je als ondernemer soms wel wat geduld moet hebben… “Hoe mooi zou het zijn als alle ondernemers in de veiling hier een stuk dak zouden adopteren om zelf met zonnepanelen stroom op te wekken?”
 
Die panelen kwamen er. En inmiddels heeft ook de veiling zelf een groot deel van het dak van zonnepanelen laten voorzien.
 
Samen kom je verder
Het dak van Hoekwater, een stukje verderop in de Wentstraat gelegen, staat ook al jaren vol met zonnepanelen. Hoe duurzaam is de firma nog meer? “Heel duurzaam,” luidt het kort en krachtige antwoord, “onze bedrijfsauto’s rijden elektrisch dus we tanken van ons dak. In al onze bedrijfsruimtes hebben we LED verlichting die vanzelf aan en uit gaat. Daarbij kijken we bij al onze werkzaamheden hoe we het duurzaamheidsaspect kunnen toevoegen. En we zijn aangesloten bij een stichting van duurzame installateurs omdat ik geloof in de kracht van samenwerken. Alleen ga je sneller maar samen kom je verder. Daarom zijn we ook aangesloten bij ‘Uw Duurzame Installateur’, een samenwerkingsverband van 45 ondernemingen,” aldus Frans die zichzelf ‘elektroloog’ noemt. “Als mensen me elektricien noemen, word ik boos omdat men ons werk daarmee echt te kort doet. We hebben een schitterend vak wat veel meer behelst dan electricienwerkzaamheden.”
 
Nachtkastje
Er zijn ondernemers die hun bedrijf als ‘gewoon werk’ zien. Er zijn er ook voor wie het een passie is. Frans Sparnaaij behoort tot de tweede categorie. “Het gaat in het leven elke dag om drie dingen: passie, bezieling en beleving,” zegt hij, “zowel thuis, op de golfbaan als op mijn werk wil ik dat uitstralen. Klanten verwachten niet anders dus dat zie ik ook graag terug bij mijn medewerkers. Ik heb echt een gouden groep. Maar soms heeft iemand zijn dag niet en dan zeg ik: je hebt zeker je beleving vandaag op het nachtkastje laten liggen. Neem het morgen maar weer mee…”
 
Geldpotjes
Frans kan zich ook behoorlijk opwinden over het feit dat er in deze tijd huizen worden gebouwd die niet levensloopbestendig zijn. “Hoe is het mogelijk dat burgers in deze tijd niet weten dat er geldpotjes zijn om duurzaam wonen te stimuleren? De overheid moet dat in mijn ogen veel beter communiceren en de aanvraag daarvoor eenvoudiger maken. Je wordt ontmoedigd door de bureaucratie waarbij je je dood moet vechten om een duurzaam doel te halen. Dat kan niet de bedoeling zijn.”
 
Leefbare wereld
Zowel Jan als ik werken vanuit de gedachte dat we duurzaamheid voorop moeten stellen, willen we de wereld voor onze kinderen en kleinkinderen leefbaar kunnen houden. We moeten dat doen. Duurzaamheid is een must, het gaat om  de toekomst van de wereld,” beklemtoont Sparnaaij, “mijn vrouw en ik hebben vier kinderen en je wilt toch ook voor hen een leefbare wereld achterlaten.”
 
Doodsbang
Die wereld stond vier jaar geleden even stil toen de jongste zoon door een ernstig ongeluk in coma raakte. “Hij was nog midden in zijn studietijd en keek op een dag niet goed uit met oversteken toen hij de bus wilde halen. We waren doodsbang dat we hem kwijt zouden raken maar na een week deed hij zijn ogen weer open en inmiddels is hij helemaal hersteld. Hij heeft nu een prima baan en gelukkig niks van het ongeluk overgehouden. Dat zet je wel even met beide benen op de grond,” aldus Frans die zegt zeer trots te zijn op zijn hele gezin inclusief aanhang.
 
Mogelijkheden
Net als Jan deelt Frans zijn enthousiasme graag met anderen en zo gaf hij laatst voor een aantal lokale politici een wat hij noemt ‘duurzaamheidslezing’.
Het is duidelijk dat de begrippen ‘passie, bezieling en beleving’ bij beide mannen hoog in het vaandel staan. Ze filosoferen daarbij graag over de mogelijkheden die de huidige techniek hen biedt en vragen zich af wat Aalsmeer nog meer aan duurzaamheid zou kunnen doen en welke voorwaarden de gemeente daarvoor zou kunnen scheppen. Ze zijn altijd bereid om daarover in gesprek te gaan. Met iedereen.
 
Interview: Leni Paul en Arjen Vos, foto’s Arjen Vos
 

 

3 reacties

  1. Frans,

    Heb jou verhaal gelezen je deelt je verhaal met veel enthousiasme aan anderen ga zo door Frans.
    Veel succes.
    VR GR Jacques,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin