101-Jarige maakt nog elke dag een wandeling

Door: Arjen Vos. Ze is een dame van regelmaat. Elke dag om half zeven opstaan, twee boterhammen bij het ontbijt, om tien uur koffie, twee boterhammen bij de lunch, drie uur theetijd, als avondeten standaard aardappelen, groente en vlees en om tien uur naar bed. Donderdag 14 december werd Catharina Elisabeth Baarse-van Winkel, roepnaam Trien, 101 jaar. Ze kreeg een dag later in haar haast sprookjesachtige huisje aan de Oosteinderweg bezoek van plaatsvervangend gemeenteraadsvoorzitter Dirk van Willegen.

De nog geheel zelfstandige 101-jarige werd vorig jaar bezocht door burgemeester Oude Kotte maar tot haar teleurstelling (en die van haar kinderen) was ‘de krant’ daarbij niet aanwezig. Dat wordt deze vrijdagmorgen goed gemaakt bij de koffie met gebak waarbij ook dochter Adrie (over uit Canada) en zoon Ap met zijn vrouw Désirée aanwezig zijn. Oudste zoon Henk ontbreekt.

Het huis waar de 101-jarige nog zelfstandig woont

Van de in 1922 in de Haarlemmermeer geboren Catharina van Winkel zijn de 101 levensjaren beslist niet af te lezen. Zittend aan de eettafel vertelt ze honderduit en hoeft ze niet lang na te denken over antwoorden op vragen van de CDA-fractievoorzitter die in het dagelijks leven aannemer is en hemelsbreed op slechts een paar honderd meter afstand van de jarige woont.

Felicitaties namens de gemeente door Dirk van Willegen

Theehuis in Westeinder
In de lange levensgeschiedenis van mevrouw Baarse komen een paar opvallende zaken naar voren. Bijvoorbeeld dat haar ouders voor de oorlog het theehuis pachtten dat op palen in de Westeinder stond nabij de Kleine Brug en ongeveer recht tegenover het restaurant wat nu Christiani is. “We woonden destijds in de Ophelialaan en met de roeiboot ging ik er geregeld heen om voorraden aan te vullen. Maar in de oorlog moest iedereen van de poel af en is het afgebroken door de Duitsers.” Van 1945 tot 1961 waren haar ouders uitbaters van Café Floralia en gingen er ook boven wonen.

Bombardement
Als het over de oorlog gaat, komt ook broer Hendrik van Winkel ter sprake. Hij zat destijds bij de marine en in Rotterdam gelegerd toen in de meidagen van ’40 het bombardement plaatsvond. Van hem is triest genoeg helemaal niets meer teruggevonden. Zijn naam staat in het monument in de gevel van het raadhuis voor de in de oorlog omgekomen Aalsmeerders.

Garage Baarse
Met haar echtgenoot Arie betrok ze in 1951 het in 1901 gebouwde huisje aan de Oosteinderweg, recht tegenover de firma Hartelust. Op het pad naast de firma Hartenlust, voerde Arie het bedrijf Garage Baarse tot 1958. Hierna werkte hij bij de KLM tot zijn pensioen in 1984. Zijn opvolger zette het bedrijf voort en verhuisde later naar de Pontweg. Arie overleed in 1998 op 79-jarige leeftijd.

In het knusse geschakelde huis groeiden zowel de kinderen van de familie Baarse op als die van haar zus want ook haar gezin had hier onderdak.

De jarige tussen dochter Adrie (r), zoon Ap en schoondochter Désirée

Bekende verschijning
In de omgeving is mevrouw Baarse een bekende verschijning. Elke dag maakt ze een wandeling van een half uur over de opgeknapte Hogedijk en ze loopt geheel zelfstandig maar wel met ondersteuning van de rollator naar de Hoogvliet en naar de winkels op het Poldermeesterplein voor haar boodschappen. “Behalve aardappelen en sinaasappelen. Die zijn me te zwaar…”

Fietsen heeft ze tot haar 95e gedaan maar na een vervelende val leek het haar verstandiger daarmee te stoppen. Ze is dankbaar voor haar kinderen die dagelijks contact met haar onderhouden en haar ondersteunen. Ook de (klein-)kinderen van haar overleden zus komen regelmatig bij haar langs. Daarnaast heeft ze goed contact met haar naaste buren.

Dagboek
De bij veel ouderen gehoorde klacht dat er nooit iemand op bezoek komt, klinkt niet uit de mond van de krasse 101-jarige. Dat kan ook niet want ze houdt een dagboek bij, zegt ze. “Daarin schrijf ik over welk weer het is, wie er op bezoek is geweest, dat soort dingen. Dat doe ik al zo’n 30 jaar. Het is inmiddels een hele stapel en ik heb alweer een nieuwe gekocht voor volgend jaar…”

Het lijdt geen twijfel dat ook het verjaardagsbezoek een plekje in haar dagboek zal krijgen.

(Foto’s Arjen Vos)

4 reacties

  1. Geweldig dit. Van Harte Gefeliciteerd mevrouw Baarse-Van Winkel, wat ziet u er nog sprankelend uit!

  2. Dag buurvrouw Trien, wat ziet u er nog goed uit. U bent niks veranderd, ik herkende u meteen! Leuk verhaal in de krant.
    Als wij kinderen vroeger ziek waren ging mijn moeder (Anna Korenstra van nr. 282) bij jullie een groene map halen vol met Donald Ducks.
    En wij waren er dolgelukkig mee.
    Vanaf 1969 tot 1977 woonden Joop en ik naast jullie op nr. 274.
    Ik wens u het allerbeste en dat u nog lang en gezond in uw huis mag blíjven wonen.
    Ellen Korenstra

  3. Wat leuk, “buurvrouw” Baarse alweer 101. Alsnog onze hartelijke felicitaties. Wat een kanjer en kranige dame. Hou vol hoor. Groeten van Nr 290

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin