In de rubriek ‘Lezerspost’ een ingezonden brief van Jan Noordam die zich ergert aan de machtspositie van computergiganten en bijzonder enthousiast is over een alternatief wat aanzienlijk minder ‘e-waste’ oplevert.
Door Jan Noordam. Iedereen die thuis een computer of laptop gebruikt voor plezier, winkelen of om te kunnen communiceren met overheden, banken, organisaties en bedrijven komt er niet onderuit;
Het apparaat is op een gegeven moment (volgens Microsoft of Apple) te oud om nog verder te gebruiken. Er komen geen veiligheidsupdates meer en de software wordt traag.
Terwijl het apparaat nog prima functioneert, wordt U gedwongen om iets nieuws aan te schaffen. Zo belanden er onnodig veel apparaten werkeloos op zolder of bij de vuilstort.
Dit is een vorm van onnodige e-waste met een flink prijskaartje. De computerfabrikanten varen er wel bij. U ‘mag’ weer iets nieuws kopen. Natuurlijk kun je tegenwoordig veel met de telefoon doen, maar dat is voor veel mensen toch wel een heel klein schermpje.
Foto- en video bewerking wordt dan al een stuk lastiger.
Gelukkig is er een alternatief dat iedereen zou moeten overwegen om in ieder geval te proberen en dat is een ander besturingssysteem op het apparaat en wel een versie van Linux.
Linux is een flexibele basis voor talrijke computervormen; zo wordt het gebruikt als basis voor Android telefoons, supercomputers, internetservers, drones, printers en zelfs in het internationale ruimtestation. De mogelijkheden zijn talrijk.
Maar waarom zijn er dan geen Linux laptops en desktops te koop bij bijvoorbeeld Bol, Mediamarkt e.d.? Dat is puur marktwerking en commercie. Linux is geen commercieel product. Tegenwoordig zijn er wel veel uitstekende besturingssystemen op Linux basis voor de thuiscomputer en worden er ook nieuwe laptops aangeboden met een compleet systeem.
Maar de kracht van Linux is de flexibiliteit, veiligheid en de prijs. Het installeren is net zo eenvoudig (of lastig) als Windows of MacOS. Daarom kun je op (bijna) elke oude en nieuwe computer gratis Linux installeren. Het apparaat krijgt dan een tweede leven, sneller, veiliger en completer, geen restricties door licenties of abonnementen. Je bent baas over jouw computer.Het is zelfs zo in te richten dat het verschil met het oude systeem amper te zien is. Natuurlijk zul je even moeten wennen aan alternatieve programma’s, hoewel veel hetzelfde is of er zo uit ziet.
Helaas merk ik veel twijfel bij mensen aan wie ik dit voorstel. Huiverig voor het onbekende. Bang dat men bekende programma’s niet meer kan gebruiken. Daarom stel ik vaak voor om Linux naast Windows te installeren om er gewend aan te raken. Ondertussen zijn er al een aantal gebruikers blij met de overstap waarbij ik het apparaat op hun wensen heb aangepast. Zowel Apple als Windows computers.
Zo kan een werkloos apparaat weer een functie hebben in huis zonder hoge kosten.
Mijn leukste hobby is het vervangen van het oude systeem door Linux en dit helemaal in te richten naar de wensen van de gebruiker en zo ook het e-waste probleem aan te pakken. Mijn eigen computers zijn per definitie tweede hands (omdat ik niet wil betalen voor een Windows licentie;).
Voor info: noordamjan@gmail.com
Eén reactie
https://www.mica.nl/