Lezerspost: reactie op ‘Onbereikbaar Vervoer’

Bus op Bilderdammerweg in Kudelstaart (Foto archief AV)
Anneke Kempkes-Verweij reageert op de recente Pennenstreek van Pierre Tuning over het Openbaar Vervoer in Aalsmeer.
Tjonge Pierre, een goed gedocumenteerd verhaal dat me direct in het hart raakt. Waar je over schrijft heb ik de laatste jaren bijna allemaal ook meegemaakt.
Een van de ergste dingen vind ik het verdwijnen van de snelbus van Aalsmeer naar Schiphol. Mijn man en ik gebruikten die bus om snel op Amsterdam Centraal te komen. Vandaar ligt de wereld voor je open. We hadden langzamerhand geleerd dat het niet verstandig meer is om in Amsterdam met je eigen auto te rijden.
We hebben nogal wat kennissen en vrienden in Amsterdam. De meesten hebben niet eens een auto meer. Van hen hebben we geleerd dat je bijna overal kan komen op de wereld, reizend met openbaar vervoer.
Vanaf 1970 wonen wij in Kudelstaart. De weg, een grindweg, waaraan we vanaf toen nog steeds wonen was destijds een B-weg: dat betekende geen vrachtverkeer uitgezonderd voor de aanliggende bedrijven. Toen woonden er ongeveer 1000 mensen in Kudelstaart, waarvan een groot aantal geen auto bezat. Men fietste of bromde.
Er wonen nu bijna 10.000 mensen in Kudelstaart. En naar verhouding is het autobezit nog meer gestegen.  Dat is fijn voor de mens die daar plezier en gemak van ondervindt. Bij het eind en het begin van onze straat staan borden van 30 km. De bus komt en gaat 1x per half uur. Daar ga je niet op wachten als je naar werk of winkel moet. Maar de in- en uitgaande wegen van Kudelstaart raken verstopt. 
Dit is merkbaar op de spitstijden. Regelmatig komt het voor dat je dan 20 minuten staat te wachten voor een stoplicht met draaiende motor.
Nu komen er weer twee nieuwe wijken bij in Kudelstaart: Westeinderhage en Kudelstaart -Zuid. Dat is erg fijn voor die mensen die een eigen woonplek krijgen. En voor de middenstand en wellicht voor nog veel meer. Maar hoe moet dat nu met het verkeer????
Amsterdam weet allang hoe ze dit moeten regelen. In de houthavens waar de laatste jaren veel nieuwbouwhuizen bij gekomen zijn, krijgen de huizen er geen parkeerplaats meer bij. De auto’s kunnen aan het eind van de staat in een ondergrondse garage geparkeerd worden. Het openbaar vervoer is goed geregeld. Daarnaast kan degene die wil en kan fietsen dat vervoermiddel gaan gebruiken. Wat zei de voorzitter van de Dorpsraad Kudelstaart gisteren op de openbare bijeenkomst in het Dorpshuis toen er een vraag kwam over een snelbus? Je krijgt een Aalsmeerder toch niet uit de auto!!!
Wat een opvoedende bestuurderskracht! Wat een toekomstmoed!
Ga  maar gewoon op alle 30 km wegen in het dorp te hard te rijden: optrekken, gassen, 50 à 60 km rijden en dan weer afremmen.
Ga maar gewoon in de file staan met draaiende motor. Denk absoluut niet aan de fiets. Wie doet nu zo iets.
Ga maar geloven dat we met wat extra vuil in de lucht van boven, op deze manier gelukkig leven mogen. 
Anneke Kempkes-Verweij

Eén reactie

  1. Een ondoordachte reactie van de voorzitter van de Dorpsraad, maar wellicht wel getuigend van enige realiteitszin. Kudelstaart vergelijken met Amsterdam, waar op elke hoek van de straat een tram-, bus- of metrohalte is, gaat niet op. Dat betekent niet dat we niet moeten proberen het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren. Maar dan moet dit wel verbeterd worden. Pierre Tuning legt in zijn artikel de vinger op de zere plek. Buslijnen zijn geschrapt, routes mijden het centrum. Uiteraard fietsen we lokaal en met de E-bike is een ritje naar Amsterdam ook best mogelijk op een mooie dag. Ik sluit aan bij de slotopmerking van Pierre: “We moeten realistisch zijn. Je kunt in Aalsmeer niet eens met de auto naar de bus komen – dus rij maar direct door naar de plaats van bestemming.” Misschien doelde de voorzitter van de Dorpsraad Kudelstaart daar ook wel op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin