Sursum Corda grensverleggend

Door: Arjen Vos. Om het voorjaarsconcert van het 95-jaar jonge Sursum Corda bij te wonen moesten zaterdagavond de gemeentegrenzen worden overgestoken. En wel in de richting van de Haarlemmermeer. Net over de Ringvaart in Rijsenhout staat de Ontmoetingskerk waar het allemaal plaatsvond. Hemelsbreed een ruime honderd meter van de Uiterweg af, maar ja, die Ringvaart hè… Die is alleen te overbruggen via de Burgemeester Kasteleinweg en dus was het gevoelsmatig toch een eind uit de slinger.

Omdat het recente kerstoptreden in dezelfde kerk van twee kanten goed bevallen was, viel opnieuw de keuze op deze locatie. Anders dan De Spil in Kudelstaart waar Sursum regelmatig concerteert en vorig jaar mei met Soundsation een gedenkwaardige avond beleefde, ontbreekt het in de Ontmoetingskerk helaas aan een podium. Om zicht op de muzikanten te krijgen, moet het publiek tussen de hoofden door kijken. Wat het schouwspel wel weer de moeite waard maakte was de dynamiek die de energieke dirigente Elivera van Sloten vanaf de bok tentoonspreidde.

Grappen en grollen
Er viel meer dan genoeg te genieten. Was het niet van de muziek dan wel van de immer luchtige ladyspeaker Alma de Jong die de pauzes tussendoor met humor en fijn stemgeluid opvulde. De opmaat was voor jong Sursum, die met een steuntje in de rug van enkele senior-leden het thema van Pirates of the Caribbean ten gehore brachten en The Little Mermaid.

De mannen (en vrouw!) van shantykoor De Marconisten lieten zich zowel horen als zien. Zeemansliederen werden gebracht met drie accordeons en tal van grappen en grollen tussendoor. Zo luidde de welbekende Klok van Arnemuiden daadwerkelijk, werden er haringen gehapt en gingen de heupflacons whisky gretig rond. Een vrolijke boel maakten de zangers uit Leimuiden ervan maar voor wie kwam voor de muziek van de harmonie was het mogelijk een tikkeltje te veel ‘shanty’.

Getuite lippen
Het hoogtepunt van het orkest was zonder twijfel het door Jacob de Haan gecomponeerde stuk Rosa Gallica. Een door twee oud-leden cadeau gedaan muziekstuk waar werkelijk alles in zat wat de gang naar Rijsenhout, de 12,50 euro entreegeld en de kille kerkverlichting de moeite waard maakte. De ingevlogen gastmuzikanten konden zich helemaal uitleven met hun trombones en wanneer de instrumenten zwegen, mochten de Sursummers proberen met getuite lippen mondeling mee te fluiten. Die overgang bleek nog een flinke uitdaging voor de toch geoefende blazers maar leverde wel de nodige hilariteit op.

Overigens was het richting het einde zeker ook genieten met onder meer Fate of the Gods en de medley van enkele Rob de Nijs nummers. De finale was een gezamenlijk feestje van Marconisten en Sursum Corda waarbij dirigent/stuurman Theo van der Hoorn de bok overnam en er zelfs hier en daar een kortstondig rondedansje werd ingezet door de muzikanten.

(Foto’s Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van Toneelvereniging Kudelstaart)

 

 

Lees vorig bericht

Pannenkoekendag smaakt naar meer

Lees volgend bericht

Officiële mededelingen 23 maart 2023


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *