Muzikaal feestje met Sursum Corda en Soundsation

Bloemen voor dirigentes Greetje de Haan en Elivera van Sloten

Door: Leni Paul. We zouden een verslag van het optreden van Sursum Corda en popkoor Soundsation afgelopen zaterdagavond in De Spil hebben kunnen afdoen met de vaak gebruikte opmerking: ‘de thuisblijvers hebben iets gemist‘, Maar dan zouden we de uitvoerenden echt te kort doen. Het werd een sprankelende avond waarop uw verslaggever graag ingaat op het afwisselende programma dat er, na een gedwongen rust/coronaperiode, door beide gezelschappen kon worden gebracht.

Het trouwe publiek zat al tijdig vol verwachting in de zaal toen ladyspeaker Alma de Jong op de haar bekende opgewekte toon (“ik doe dit al 40 jaar”) de zaal verwelkomde en gedurende de avond inging op de afzonderlijke nummers die ten gehore werden gebracht. Sursum Corda heeft een aantal zeer trouwe leden en bewonderaars en als we een trouw lid zouden moeten noemen is dat wel ‘good old‘ Kees van Oudenallen die inmiddels alweer 66 jaar zijn partijtje bij ‘Sursum’ meeblaast. Muziek zit duidelijk in de genen van deze Aalsmeerse familie want er bleek bij de huldiging, later op de avond, nog enkele malen de naam Van Oudenallen te vallen, te weten die van Geertje en van Annette. Ook zij kregen, evenals Jos Blom, Klaas Kersloot en Regina Geleijn, een verenigingsspeld of de bondsspeld overhandigd.

Afwisselend programma
En dan was er De Muziek. Dankzij de gedetailleerde uitleg van Alma werden we direct meegenomen naar het afwisselende landschap van Litouwen. We lieten ons meeslepen in The Heart of Lithuania, een compositie van Jacob de Haan, gevolgd door het voor een groot deel van de zaal bekende Soldaat van Oranje, de musicalversie, gevolgd door Hindenburg, een muzikaal verslag van de ramp in 1937 met het bekende luchtschip.

Na al deze imponerende klanken was het (gezongen) woord aan het in 2010 opgerichte popkoor Soundsation. Meeslepend, enthousiast en vrolijk wisten de zangeressen en de enkele zangers de zaal mee te krijgen. Heerlijke opgewekte klanken, meeslepend gezongen, zoals enkele bekende werken van Elton John uit The Lion King, Ramses Shaffy en Billy Joel. Vaardig bracht het koor dat al aankondigde volgend jaar weer een concert te kunnen verzorgen, deze stukken. Ook Sursum Corda is binnenkort weer te beluisteren, namelijk op 1 en 2 juli en op 10 september.

Jeugdige aanwas
Zowel Sursum Corda als ook Soundsation gaf deze avond wederom blijk van gevoel voor afwisseling, want zowel de meer klassiek ingestelde bezoekers als ook zij die graag aan de wat luchtiger klanken de voorkeur geven, kwamen aan hun trekken. En: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Afgezaagde opmerking, een cliché? Bij Sursum Corda hoeven ze over jeugdige aanwas niet in te zitten want fris en vrolijk was er direct na de pauze het optreden van de jongerengroep. Enthousiaste jeugdige muzikanten die met verve hun partijtjes speelden. Heerlijk om te zien en te beluisteren en veelbelovend voor de toekomst.

En dan was er de apotheose, de gezamenlijke afsluiting door Sursum Corda en Soundsation. Maar weinigen die zich niet lieten meeslepen bij het ten gehore brengen van die heerlijke muziek van de Fransman Michel Fugain (Une Belle Histoire) en Pierre Leroyer. Een kniesoor die dan niet vrolijk wordt. Afsluitend was er ook nog het eveneens gezamenlijke gebrachte Don ‘t Stop me Now van Freddie Mercury die de zaal in extase bracht.

Zeker moeten we hier de beide vrouwelijke dirigenten noemen die ‘hun verenigingen’ wisten op te zwepen tot de grootse prestaties. Hulde aan zowel Elivera van Sloten als aan Greetje de Haan. Van beiden spatten zowel de muzikaliteit als het enthousiasme af. En dat we van laatst genoemde als publiek in de zaal ook nog een inzing/opwarmcursus kregen was mooi meegenomen.

Foto’s Laurens Niezen Fotografie, zie ook de gallery onder de advertentie van Müller banket

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin