Prins Marco den Eerste telt af naar Carnaval

Dit weekend barst het feestgedruis in Kudelstaart, oftewel Poelgilderdam, weer los. Met ‘een werelds Carnaval’ wordt het weer dagen onrustig in het dorp. Dit jaar met een nieuwe prins. Marco den Eerste heeft er zin in en telt de dagen af. “Prins Peter de Derde en Grootvorst Nico stonden op een avond onverwachts voor mijn deur. Ik werd min of meer overvallen met de vraag of ik voor de komende twee jaar de nieuwe prins wilde worden. Na een bedenktijd van een half uurtje kon ik alleen maar ja zeggen.”

De 47-jarige Marco van den Berg vond het een eer dat hij werd gevraagd, al had hij het totaal niet verwacht. “Ik hou wel van feestjes en ook bij het Carnaval was ik regelmatig te vinden. Dat ik er niet lang over na hoefde te denken komt ook omdat ik vind dat je alles uit het leven moet halen. Ik heb een paar jaar geleden kanker gehad en daardoor wil ik dingen niet meer uitstellen. Als je iets leuk vindt om te doen, dan moet je dat moment pakken wanneer dat mogelijk is.”

Middelpunt
Zijn vrouw Astrid was een beetje verbaasd over deze beslissing. “Ik was niet thuis, dus we konden niet overleggen, al sta ik er helemaal achter. Onze twee dochters waren meteen enthousiast, maar ik had het niet van hem verwacht. Hij hoeft niet zo in het middelpunt van de belangstelling te staan. Maar we leven door zijn ziekte intenser en ik vind het ontzettend leuk voor hem. We gaan er met ons gezin een leuke tijd van maken.”

Vooral genieten
De van oorsprong Uithoornaar gaat alles over zich heen laten komen. “Ik heb nog niet zo’n goed idee wat me te wachten staat. Ik laat me maar leiden door de ervaren Pretpeurders dit jaar. Maar ik kreeg wel de boodschap mee dat ik er vooral van moet gaan genieten. En dat ga ik zeker doen. Ik heb er 1,5 week voor vrij genomen.”

De prins moet een aantal ceremoniële dingen voor zijn rekening nemen. Zo krijgt hij tijdens het Prinsenbal op zaterdagavond uit handen van wethouder Ad Verburg ‘de sleutel’ van Poelgilderdam. Hij heeft het dan voor het zeggen tijdens het Carnaval. “Ook moet ik het Prinsenontbijt verzorgen voor de Raad van Elf bij mij thuis, maar help ook mee met het wegbrengen van de fruitmandjes aan ouderen. En dan zijn er natuurlijk de vele feesten, de kinder- en de Grote Optocht.”

Onderschat
In de periode voor Carnaval hebben er diverse vergaderingen plaats gevonden. “Omdat het programma al jaren een succes is, is er niks aan gewijzigd. Maar ik wist niet dat er zoveel bij zo’n evenement komt kijken. Neem alleen maar de optocht. Je hebt onder andere met vergunningen, wegafzettingen en veiligheid te maken, dat wordt soms onderschat. De vrijwilligers van de Pretpeurders steken er veel tijd en energie in om er een werelds Carnaval van te maken.”

Het programma
Meer informatie over de feestelijkheden in Poelgilderdam is te vinden op de website van de Pretpeurders, hun Facebookpagina en in het programmaboekje dat huis aan huis in Kudelstaart is verspreid. Maar hieronder alvast een overzichtje.

Vrijdagavond 9 februari
19.11 uur: Jeugdcarnavalsdisco

Zaterdag 10 februari
13.01 uur: Kinderoptocht
13.41 uur: Ballonnen oplaten Rietpluim
14.01 uur: Kindercarnavalsfeest
20.11 uur: Prinsenbal

Zondag
12.11 uur: Grote carnavalsoptocht met aansluitend familiefeest

Maandag
Overdag: fruitmandjes worden rondgebracht bij ouderen
20.11 uur: Blauwe Maandag

Dinsdag
Overdag: bezoek Pretpeurders bij Kloosterhof
14.11 uur: Seniorenbal (de jeugd van vroeger)

Woensdag
18.51 uur: Askruisje halen RK Kerk St. Jan Geboorte

Tekst Ilse Zethof, foto's Arjen Vos

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin