Karin Borgman nieuw gezicht KCA-kunstkijklessen

De kunstkijklessen in Het Oude Raadhuis zijn aan een tweede leven begonnen. De stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer (KCA) huurt Karin Borgman in als kunstdocent om basisschoolleerlingen in de Aalsmeerse expositieruimte kennis te laten maken met kunst.

De Jozefschool was vorige week als eerste met twee groepen 5 aan de beurt in een nieuwe serie lessen. Afgelopen dinsdag kwamen twee klassen van groep 7 langs in de Dorpsstraat. “Het is hartstikke leuk,” zegt Borgman over haar eerste ervaringen. Met pubers heeft ze vaak gewerkt, met jonge kinderen nog niet veel. “Het is heel verfrissend,” vindt ze.

Professionele begeleiding
Karin Borgman, beeldend kunstenaar en docent beeldende vorming, is de opvolger van Annefie van Itterzon. Sinds de oprichting van KCA in de jaren negentig is Borgman pas de tweede docent die de culturele stichting in de arm neemt voor de professionele kunstzinnige begeleiding van scholieren.

De werkgroep beeldende kunst van KCA heeft haar gevraagd voor de functie. Borgman is geen onbekende in cultureel Aalsmeer. Ze heeft meerdere keren aan exposities in Het Oude Raadhuis deelgenomen en was onlangs, bij de Kunstroute, medeverantwoordelijk voor het breed gedragen kunstproject Het Veldboeket.

Het is altijd de bedoeling van KCA geweest de kunstkijklessen in stand te houden, ook na Van Itterzons vertrek. “Dat wilden we zelf, en de gemeente ook,” laat KCA-voorzitter Marian Kaaijk weten. “Maar het is de vraag of we het straks kunnen blijven doen. We hebben er subsidie voor aangevraagd. Die zou misschien uit de kunsteducatiepot kunnen komen.”

Gids
Een kunstkijkles richt zich op de tentoonstelling die op dat moment in Het Oude Raadhuis te zien is. De les is tweeledig: eerst onder leiding van de docent kijken naar en praten over de werken en vervolgens zelf ter plekke iets maken, met een link naar het geëxposeerde. Met die werkwijze borduurt Borgman voort op het beproefde recept van haar voorgangster.

In een persbericht vertelt Karin Borgman er dit over: “De les is een speurtocht waarin we met elkaar op zoek gaan naar waar het over gaat. Naar hoe de kunstenaars het hebben gemaakt en naar wat de essentie is van het werk. Dat is waar ik de leerlingen mee op weg probeer te helpen. Eigenlijk ben ik gewoon een soort gids. Kinderen gewoon aanzetten tot iets verder kijken dan ze gewend zijn. Verder dan wat ze in eerste instantie denken te zien.”

Abstracte kunst
De lopende tentoonstelling brengt merendeels abstracte kunst. Er zijn schilderijen en zeefdrukken van Menno Bauer, sieraden en objecten van Juul Bögeman en tekeningen en objecten van Jaap Beets.

Borgman weet dat abstracte kunst niet de meest toegankelijke kunstvorm is, ook niet voor kinderen. “Je moet je best doen er iets in te zien. Aan de andere kant geeft dat kinderen juist de ruimte om het zelf in te vullen,” merkt ze op.

In het praktijkdeel van de les krijgen de leerlingen een opdracht. Ieder van hen maakt zelf iets en vervolgens worden, tenminste bij deze expositie, de afzonderlijke werkstukken samengevoegd tot een tijdelijk totaalkunstwerk van de klas.

Meer dan duizend
Annefie van Itterzon was vele jaren geleden de initiatiefnemer van de kunstkijklessen. Die werden populair onder de basisscholen in Aalsmeer en Kudelstaart. Zo wist Van Itterzon in 2013 meer dan duizend scholieren naar de lokale kunsthal te trekken. Dit voorjaar is ze na een slepende procedure ontslagen als cultureel medewerker van KCA en curator van Het Oude Raadhuis. Ze heeft de Kinderkunstzolder van het Oude Raadhuis internationaal aanzien gegeven.

Alle scholen zijn de afgelopen tijd geïnformeerd over de herstart van de kunstkijklessen en de eerste tientallen aanvragen zijn binnengestroomd.

Tot in mei en juni 2015 heeft Karin Borgman volgens eigen zeggen al kunstkijklessen op het programma staan, voor onder meer de Antoniusschool, OBS Kudelstaart en Samen Een.

Cultuurpunt
Opmerkelijk is dat de kunstkijklessen niet zijn opgenomen in het aanbod van het Cultuurpunt Aalsmeer. Er is in de brochures of op de website niets over terug te vinden. Dat cultuurpunt is vorig jaar zomer juist opgezet als nieuw 'knooppunt' voor alles wat kunst en cultuur is in Aalsmeer. Een functie die KCA, een vrijwilligersorganisatie, voorheen zo goed en zo kwaad als het ging op zich nam.

Cultuureducatie voor jongeren inhoud geven en faciliteren is een van de kerntaken van het cultuurpunt. Maar de kunstkijklessen vallen er tot nu toe dus geheel buiten.

Geïnteresseerd in kunstkijklessen? Stuur een mail naar KCA of een mail naar Karin Borgman

Foto's kunstkijkles groep 5 Jozefschool op 4 november. (foto's KCA)
 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin