Zwaan achter tralies

Het is weer volop lente. Ik rij vaak door het achterland van Kudelstaart, via Vrouwenakker naar de Hoef en door naar Breukelen. In die prachtige weilanden zie je de pasgeboren lammetjes over elkaar heen buitelen.
 
Afgelopen winter bivakkeerden daar hele troepen zwanen. Prachtig om te zien die mooie witte statige vogels. Je komt in deze regio ook veel ganzen tegen. Je ziet ze vaak in het najaar bij Bilderdam foerageren op hun trektocht naar het zuiden. Bij Schiphol ervaren ze een enorme overlast van ganzen. Ieder jaar worden er weer duizenden ganzen opgejaagd en in containers vergast. Dat gebeurt in de periode half mei tot begin juni omdat ze dan in de rui zijn en moeilijk kunnen vliegen. De populatie moet naar beneden worden gebracht vanwege het gevaar voor de vliegtuigen. Er staan mensenlevens op het spel. En dat brengt met gelijk bij het punt dat ik in deze column wil maken.
 
De mens is de dominante soort op deze aarde en alle andere wezens zijn aan ons ondergeschikt. Overlast van ganzen, een wespennest, een mierenplaag? De mens heeft daar even kordate als gruwelijke oplossingen voor gevonden. Yuval Noah Harari beschrijft in zijn boek 'Sapiens' heel mooi hoe in de vroege ontstaansgeschiedenis van de mens de flora en fauna in gebieden waar de mens verscheen drastisch terugliep en hoe er soorten zijn uitgestorven ten gevolge van het handelen van de mens. Dat is vandaag de dag niet anders. Overal waar wij komen wijkt de natuur terug. Wij deinzen er ook niet voor terug om ons eigen nest te bevuilen. Het klimaat kan hierover meepraten. Ik vraag me wel eens af hoe het ons in godsnaam is gelukt om ons te ontwikkelen tot de dominante soort op aarde. Kijk eens naar zo'n klimaatontkenner als Trump. Blonde kop in het zand, alleen de pegels en zijn ego tellen. Dat de natuur tegen zo'n hapsnurker het onderspit moet delven is een grove belediging.
 
Of neem nou Thierry Baudet. Hij lijkt heel intelligent vanwege zijn onnavolgbare narcistische uitspraken die er bij klimaatontkenners ingaan als godswoord in een ouderling, het is niet meer dan boekenwijsheid in combinatie met een slecht ontwikkeld gevoelsleven. Leidt je zo de afgrond in als een moderne rattenvanger van Hamelen. Als we het van dit soort 'visionairs' moeten hebben dan halen we de volgende eeuw niet meer. Typisch trekje van ons mensen dat we zo destructief kunnen zijn. Niet alleen jegens de natuur, maar ook jegens onszelf. En natuurlijk heb ik boter op mijn hoofd, ik rij immers ook een auto en eet vlees, dus van mij moet je het ook niet hebben. 
 
Nee dan neem ik liever een voorbeeld aan de gemeente Kudelstaart. Tot mijn grote verbazing zag ik gisteren een broedende zwaan op de hoek Calslager Bancken en de Bilderdammerweg. Bepaald geen rustige plek om te broeden. De zwaan heeft een strookje gras naast de stoep in beslag genomen en zit daar pontificaal op het nest. Zijn of haar partner (ik weet nooit of nu het vrouwtje op het nest zit of het mannetje) scharrelt in de buurt. Dit is nu een situatie waarvan ik zou verwachten dat de gemeente in zou grijpen. Immers de zwaan loopt gevaar vanwege het verkeer dat daar rijdt en de wandelaar loopt gevaar omdat een broedende zwaan agressief kan zijn.
 
De oplossing is even simpel als geniaal. Er is een groot hek om de broedplaats heen geplaatst. Zo kan de zwaan niet de weg op en lopen de mensen geen gevaar. Hier is nagedacht over de beste oplossing voor mens en dier. En het is ook nog eens een uniek plaatje, zeg nou zelf. Leve de lente!

Paul Bras is werkzaam in de psychosociale sector. Zette enkele jaren geleden radicaal een punt achter zijn carrière in de banken- en autobranche. Filosofisch type. De goedheid zelve. Warhoofd. Miste bruine kroeg in Kudelstaart – reden om (weer) naar 'de grote stad' te verhuizen. Maar… hij kwam weer terug. 

 

3 reacties

  1. Jaap, ik denk dat Paul liever luistert naar de duizenden wetenschappers die zeggen dat we afstevenen op een opwarming van 4 graden. We staan aan de vooravond van een wereldwijde klimaatramp. We hebben willens en wetens meer schade aangericht dan we ooit hebben gedaan in onwetendheid. Laten we naar die les van Paul luisteren en er iets aan doen.

  2. Waarom moest ik toch aan Jesse Klaver denken die op t.v. bekende dat hij op ‘de vrije school’ gezeten had, toen met behulp van spandoeken protesterende jongelui hem vroegen of het nu ‘strijd jij voor… ‘of strijdt jij voor…’ is. Daar kwam meneer niet uit. Kennelijk kun je ook ’the gift of the gab’ bezitten maar toch de boeken die je gelezen hebt, niet hebt begrepen.

  3. 3000 Aalsmeerders/Kudelstaarters zullen niet blij zijn met de column van Paul. Uitgezonderd waarschijnlijk het item over de broedende zwaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin