Zijdstraat in het verdomhoekje

Dat lijkt u ook wel wat hè, columnist zijn voor deze site?  U weet niet waar u het over heeft! U ziet alleen de buitenkant, vol glitter en glamour. Heus, het is heel anders. Han Carpay noemt je, ongevraagd en ongefundeerd, een eigenwijze kerel. Eén keer in de 12 weken mag je een bijdrage leveren van 500 woorden, de rest van de tijd moet je zelf maar zien hoe je in conditie blijft. Ik heb  inspiratie voor drie (!) columns, maar dat past niet in het format, laat Carpay weten. Ik had willen schrijven over de onstuitbare opmars van het woord helemaal. Let maar op, niets is nog gewoon leuk, mooi of lief, het is ineens helemaal leuk, helemaal mooi of helemaal lief. Ik word er helemaal gek van.

Vier weken geleden schreef Pierre Tuning een niet mis te verstane column over het, in zijn ogen, falende beleid van Gertjan van der Hoeven. Ik kon niet wachten tot Gertjan aan de beurt zou zijn om te reageren op het stuk van Pierre. Zaterdag 2 maart was het zo ver. Waar ik hoopte (nee, wist) dat Pierre in 500 woorden verbannen zou worden naar een werkkamp in Siberië, ging Gertjan helemaal los in een klef verhaal over glasvezelmannetjes en een futenpaar! In een paar jaar tijd is Gertjan een volleerd politicus geworden, de landelijke politiek lonkt, ook voor hem.

Maar omdat het rond de Zijdstraat akelig stil is geworden, gaat mijn column over

De Zijdstraat
Winkelstraat in het verdomhoekje. Al een jaar of twintig, als het niet meer is. Met een winkeliersvereniging die niks kan, omdat het lidmaatschap vrijwillig is. Nu is bedacht dat elke winkel, via de gemeentelijke belasting, een bedrag van € 720 gaat betalen. Dat is dus € 60 per maand en toch breekt de pleuris uit. Want het is niet democratisch, mijn winkel zit niet in het centrum, ik ben klein en betaal net zo veel als een grote winkel.

Ter vergelijking: wij betalen in Hoofddorp voor onze winkel € 1900 euro per jaar aan een soortgelijk fonds. Dan vergeten de mopperende Aalsmeerse middenstanders ook nog te vermelden dat het lidmaatschap voor de winkeliersvereniging vervalt, dat bedrag mag nog van die €720 af.

Schuif al dat rituele gemopper nou eens aan de kant en besef dat je elkaar keihard nodig hebt om de Zijdstraat en omgeving helemaal leuk te maken. De entree van de straat  is moeizaam. De winkel van Sparnaaij oogt als een gesloten fort, maar we weten hoe dat komt. Het Kruidvat is buitengewoon rommelig, daar zou iemand met de bezem door het assortiment moeten, zodat je er gewoon kunt bewegen. Verspreid over de straat zijn er  vrij veel modezaken, waarvan ik geen idee heb wat ze er verkopen en waar ik uit voorzorg niet naar binnen ga. Halverwege staat de kolos van de ABN Amro vreselijk in de weg te staan. Bankgebouwen zijn compleet overbodig, er staat vast nog wel ergens een pandje van 50 m² te huur (Hema in het pand van de bank, Kruidvat in het pand van de Hema). Twee winkels in de straat hebben een bordje op de deur (handgeschreven, uiterst professioneel) dat de deur klemt. Belt u eens met Theo Buskermolen (06-57732520), voor klemmende deuren is echt een oplossing.

Maar het is niet alleen maar kommer en kwel: voor het brood van Vooges stap ik op de fiets. Kreike en slager Maarse, ik kom er graag. Er is een fantastische viswinkel, de Osdorper Kaashandel is een Baas. Tom Meier heeft verstand van haar en van muziek, de Mannen van Van Wirdum repareren alles!

Volgens mij heeft de Zijdstraat genoeg sterke punten om er wat van te maken. Bedenk een oplossing voor het feit dat veel winkels dicht zijn als ik wil kopen, bedenk een oplossing voor de strijd tussen fietsers en wandelaars. En begrijp nou toch eens dat je elkaar nodig hebt.  En dat niet alles democratisch hoeft te worden opgelost.

Of doe niks. Vinden ze in de Ophelialaan (en ook in Hoofddorp) helemaal niet erg.

 

 

6 reacties

 1. Drew states: I always recommend exploring a minimum of 10 homes prior to you put an offer in on one.

 2. Go to your local remnants store and pick up pieces of fabric that are
  at bottom discounts. In some of the top wood working schools,
  employers themselves may hold campus recruitment programs.
  As these houses are built in factories, they offer better protection from bugs.
  The author covers building a log cabin modular home comprehensively.

  Winding roads lead to your secluded hideaway where you.

 3. hello!,I like your writing very a lot! share we keep up a correspondence extra about your post on AOL? I require an expert in this area to unravel my problem. Maybe that’s you! Taking a look ahead to peer you.

 4. Excellent if you like curiosity everywhere you go! If you’re a little bit of shy I wouldn’t receive these kind of simply because fifa 16 coins http://www.fifa1516.com/ are usually vivid and grab every one particular attention

 5. mooi stukje over buikje dit was een man uit wat nu rijsenhout hij zijn naam is herwijnen als ik het goed geschreven hebt was erg sociaal maar was erg streng zoals je schreef zou het goed zijn als er weer zo iemand was heb hem vroeger wel geplaagd om mijn auto op een hoopje vuil mijn auto neer te zetten en daarna hard weg te rijden waar hij dan met de bezem achter mij aan kwam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin