Waar een wil is, is een weg

Wat is de Oosteinderweg toch een vreselijke rotweg. Sorry, dat ik het zeg. Vooral voor fietsers is deze weg levensgevaarlijk. Die zijn hier hun leven niet zeker. Laatst werd ik er zelf bijna van de sokken gereden. Een of andere idioot in een joekel van een auto scheurde mij voorbij, terwijl vanaf de andere kant een eveneens idiote snelheidsmaniak naderde. Het scheelde weinig, of ik was er niet meer geweest. 
 
Aangezien ik er nog steeds ben, gebruik (of ‘misbruik’, ’t is maar hoe je het bekijkt) ik mijn column om een pleidooi te houden voor een spoedige herinrichting van de Oosteinderweg. De huidige fietsstroken aan weerszijden van de autoweg moeten als de wiedeweerga worden vervangen door een vrij liggend fietspad voor beide richtingen. Wat op de Aalsmeerderweg, Hornweg, Kudelstaartseweg en Mijnsherenweg kan (om maar een paar straten te noemen), moet ook op de Oosteinderweg mogelijk zijn. 
 
Hoe zo, die weg is te smal, daar is geen ruimte voor een vrij liggend fietspad. Ga nu niet meteen beren op de weg zien. Ik heb het ter plekke goed bekeken. De parkeerstrook, die destijds in een gemeentelijke vlaag van verstandsverbijstering over de volle lengte van de Oosteinderweg is aangelegd, kan worden opgedoekt. Auto’s worden er nog amper geparkeerd, alleen één keer per week de vuilcontainer. Ga zelf maar kijken, als je me niet gelooft (of zie foto).
 
Bewoners van deze zes kilometer lange weg, zetten er hun auto in elk geval allang niet meer neer. Zij kijken wel mooi uit, om telkens weer de brokstukken van hun autospiegels bij elkaar te moeten vegen. Trouwens, op die andere wegen tref je ook geen parkeerstrook aan. Aanwonenden hebben hun auto gewoon naast of achter hun huis staan. En voor bezoekers is er meestal ook nog wel een plekkie. 
 
Wat trouwens met de aanleg van een vrij liggend fietspad op de Oosteinderweg meteen meegenomen moet worden, is het voetpad. Het trottoir dat er nu ligt, is minstens zo rampzalig als die parkeerstrook. Voetgangers klagen al jaren steen en been, dat ze er met geen goed fatsoen gebruik van kunnen maken. Omdat automobilisten er half op parkeren, ter voorkoming van schade aan hun auto door voorbijrazend wegverkeer (zie foto).
 
Dus hup, zowel een nieuw trottoir als een nieuw fietspad. Beide paden graag op gelijk niveau tegen elkaar aan. Zoals bijvoorbeeld op de Mijnsherenweg het geval is. Fietsers en voetgangers kunnen daar goed uit de voeten. Tussen autobaan en fiets-/voetpad moet een smalle groen- of stenenafscheiding komen. Hiervoor dient de Kudelstaartseweg als goed voorbeeld. 
 
Dat de Oosteinderweg mij zo aan het hart gaat, komt ongetwijfeld omdat ik aan deze weg, tussen Burgemeester Kasteleinweg en Schinkeldijkje, ben geboren en tot mijn zestiende getogen. Naast veiling en school. Ik heb er de mooiste tijd van mijn leven genoten. Daarom: kom niet aan de Oosteinderweg, want dan kom je aan mij! 
 
Wist u, dat deze weg al eeuwenoud is en tot zo rond 1850 het Haarlemmermeer en de Oosteinderpoel van elkaar scheidden? Op historische kaarten staat de weg vermeld als ‘het Oostende van Aalsmeer.’Dat verklaart, waarom bewoners van de Oosteinderweg vaak zeggen dat ze ‘uit ’t Oostend’ komen. 
 
Of ‘t Oostend spoedig een vrij liggend fietspad kan verwachten? In het onlangs gepresenteerde Collegeprogramma voor de komende vier jaar, staat niets wat in die richting wijst. Deze week berichtten de lokale media, dat de gemeente het wegennet een ‘flinke kwaliteitsimpuls’ wil geven. Maar nergens werd de Oosteinderweg genoemd. Geen letter over reconstructie of herinrichting van deze weg. Wellicht wacht het college, totdat Schiphol weer met een (lucht)schip met geld langskomt. 
 
Nee, ik heb niet de illusie, dat op het gemeentehuis van Aalsmeer of Amstelveen (dat is tegenwoordig om het even) naar mij wordt geluisterd. Nou vooruit, wethouder Robbert-Jan van Duijn misschien. Hij is wel iemand, die naar ‘de burgers’ luistert. In ieder geval probeert hij ze zoveel mogelijk bij gemeentelijke plannen te betrekken. 
 
Ik mag Robbert-Jan van Duijn wel, ondanks dat ik hem nog nooit heb ontmoet. Hij is jong en ambitieus, komt sympathiek over. Kan hij niet onze nieuwe burgemeester worden? Stom, dat ik dat nu pas bedenk, want de inspraakperiode voor inwoners over een profielschets voor de nieuwe burgervader is net voorbij. 
 
Van Duijn had toch geen kans gemaakt, zegt u? Omdat hij in Aalsmeer (Kudelstaart) woont en hier bovendien wethouder is? En een burgemeester wordt niet gekozen uit de eigen bevolking? Nou, uitzondering bevestigt de regel. In buurgemeente Haarlemmermeer was Cor van Stam eerst wethouder en daarna burgemeester. Hij werd door de inwoners op handen gedragen.
 
Van Stam is de geschiedenis ingegaan als de meest populaire, succesvolste burgemeester van ‘de Meer.’ Er is zelfs een groot plein in Hoofddorp naar hem vernoemd. Vorige week werd daar mijn zo goed als nieuwe elektrische fiets gestolen. Maar dat is weer een heel ander verhaal. Bovendien heeft dat niets met de in 1995 overleden burgemeester Van Stam zelf te maken.
 
Mijn stukkie afsluitend, doe ik de gemeenteraad dus twee suggesties: leg een vrij liggend fietspad aan op de Oosteinderweg en draag wethouder Robbert-Jan van Duijn voor als onze nieuwe burgemeester. Nu maar hopen, dat de vroede vaderen en moederen er iets mee willen doen. 
 
Waar een wil is, is een weg.
 
Dick Piet is journalist. Geeft zijn nieuwsgierigheid al meer dan een halve eeuw de vrije loop in de schrijverij. Schopte het tot hoofdredacteur van de Aalsmeerder Courant. Graaft op papier graag dieper dan anderen in naoorlogs Aalsmeer. Pleziert Aalsmeerders veelvuldig met foto's van vroeger op platform 'Je bent Aalsmeerder als…' en met nostalgische filmavonden in de Feestweek.

 

9 reacties

 1. Over deze Oosteinderweg moeten de kinderen naar de Werkschuit fietsen. Een gevaarlijke uithoek, mede mogelijk gemaakt door het Schipholfonds (SLS).

 2. De hoeveelheid vrachtverkeer is daar echt immens en meestal is de bestemming Noordpolder- of Rietwijkeroordweg. Altijd spannend als er net zo’n een oplegger met nieuwe auto’s geparkeerd staat: kan er nog een vrachtwagen langs of nèt niet.

 3. 25 Mei jl ontvingen de bewoners van de Oosteinderweg van de gemeente Aalsmeer een schrijven dat de fietsstroken hersteld waren en dat er door handhaving strenger gecontroleerd zou worden op het parkeren/laden/lossen op de parkeerstroken. Dit mede door klachten van o.a. de fietsersbond.
  Mijn reactie naar de gemeente:
  Uitstekend initiatief, uw schrijven met kenmerk Z-2018/027230, 25 mei 2018
  Met deze actie treedt u terecht op tegen het “wild parkeren” van allerlei bezorgdiensten.

  Één maar: Is het mogelijk dat het team Handhaving ook actie onderneemt tegen geparkeerde auto’s die het trottoir bijna geheel blokkeren.

  Bewoners jong tot oud, kinderwagen tot rollator , zijn regelmatig genoodzaakt hun weg op de rijbaan te vervolgen omdat het trottoir wordt geblokkeerd.
  Aan de ene kant begrijpelijk dat men met twee wielen op de stoep parkeert ivm beschadiging van de spiegels, maar de automobilist mag toch best enig respect tonen voor de wandelaars, door een vrije doorgang van minimaal 50-60cm te verlenen.

  De fietsersbond heeft geklaagd, de wandelbond zal hoogstwaarschijnlijk volgen….

  Mijn schrijven had tot gevolg een bezoek van 2 medewerkers van handhaving die mij meedeelden dat bekeuren van auto’s, geparkeerd op het trottoir geen optie was, te veel werk……

 4. Ik begrijp het gediscuseer wel over deze weg. Ik woon zelf ook aan deze weg en als snorbrommer moet je vaak ook allerlei capriolen van mede weggebruikers ontwijken. Toch ben ik van mening dat we niet gelijk de parkeervakken moeten opdoeken. Andere kant is dat ik ook regelmatig over deze weg rijd en ik ook moet uitkijken dat ik niet als Max Verstappen ga rijden. Ik denk dat er eerst eens gekeken moet worden hoe we het voor sluipverkeer onaangenaam maken. En hoe we er voor kunnen zorgen dat iedere weggebruiker (ook ik) er 50 op rijden als maximale snelheid.

 5. Helaas heb ik Robert-Jan wel een keer ontmoet, dat was een heel negatieve ervaring voor mij. Ik kreeg een kus, een JUDASKUS!

 6. De Aalsmeerse bestuurders kijken te veel naar de nostalgische films waardoor ze de werkelijkheid uit het oog verliezen! Ze moeten verplicht dagelijks op de fiets over de Oosteinderweg en een verbod nostalgische films kijken. Helaas zijn er meer wegen zo in deze gemeente. Wat te denken van de Stommeerweg, het oude centrum van Kudelstaart en de Bilderdammerweg! Allemaal wegen waar je als fietser je leven niet zeker bent.

 7. Hallo Dick ,zie hieronder de mail die wij retour kregen na onze ervaringen te hebben gestuurd in 2014 aan de Wethouder en ook in Februari 2016 hoe het er hier elke dag aan toe gaat en dit hebben we 1-6-2018 nogmaals gedaan omdat wij als bewoners een brief kregen in Mei j.l dat er nieuwe fietsstroken waren gemaakt door de vele klachten van de fietsbond e.a en er ging flink gehandhaafd worden i.v.m. parkeren langs de weg en het bezorgen ?Maar ben bang dat het nooit zal veranderen en te realiseren is ? en de drukte is alleen maar toegenomen met zwaar vrachtverkeer terwijl een ieder dacht het zal wel minder worden met de nieuwe N201 ,nu niet dus .

  Op 23 februari 2016 stuurde u ons een melding waarin u aangeeft dat u de situatie op de Oosteinderweg als onveilig ervaart.

  Ik begrijp de situatie die u schetst. De Oosteinderweg is een 50 km/uur-weg en vrachtverkeer mag daarom op deze weg rijden. De weg is zodanig ingericht dat ook grotere voertuigen er kunnen rijden, zoals bussen en vrachtwagens. Wij kunnen niet voorkomen dat vrachtwagens van deze route gebruik zullen maken. Er zitten immers ook veel bedrijven langs de Oosteinderweg.

  Ik ga ervan uit u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

 8. Hallo Piet

  wat grappig. Ik lees uw stukje en heb een aantal maanden geleden een gelijk stukje geschreven in “je bent aalsmeerder als” incl de foto’s van de beroerd geparkeerde auto’s. De foto’s zijn genomen bij ons huis, zo lijkt het. Zo heb ik ook al een mail gestuurd naar gemeente Aalsmeer met als reactie ; te duur en onmogelijk! Wat dan bij wegen als Hornweg, Aalsmeerderweg, Kudelstaartseweg e.d??? Geen reactie….Ik woon er met mijn man en kinderen. Breng mijn kinderen naar school maar het is soms levensgevaarlijk. Idioten die de 50 met gemak overschrijden, mafketels die het nodig vinden om ons fietsers in te halen terwijl en een tegenligger aankomt. Te idioot gewoon. Je houdt je hart vast. Dus mocht u medestanders zoeken? Ik ben er een! Zeker weten. Ik ben benieuwd wat de uitkomst is.

 9. Hallo Piet

  wat grappig. Ik lees uw stukje en heb een aantal maanden geleden een gelijk stukje geschreven in “je bent aalsmeerder als” incl de foto’s van de beroerd geparkeerde auto’s. De foto’s zijn genomen bij ons huis, zo lijkt het. Zo heb ik ook al een mail gestuurd naar gemeente Aalsmeer met als reactie ; te duur en onmogelijk! Wat dan bij wegen als Hornweg, Aalsmeerderweg, Kudelstaartseweg e.d??? Geen reactie….Ik woon er met mijn man en kinderen. Breng mijn kinderen naar school maar het is soms levensgevaarlijk. Idioten die de 50 met gemak overschrijden, mafketels die het nodig vinden om ons fietsers in te halen terwijl en een tegenligger aankomt. Te idioot gewoon. Je houdt je hart vast. Dus mocht u medestanders zoeken? Ik ben er een! Zeker weten. Ik ben benieuwd wat de uitkomst is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel