Terug van nauwelijks weggeweest

Voor het eerst sinds enige tijd schrijf ik deze column weer vanuit Aalsmeer. Bijna drie jaar geleden, twee jaar en tien maanden terug vertrok ik voor het eerst. Dit tweede verblijf zal aanzienlijk korter zijn dan het eerste. We zijn aan het sparen, ziet u, om een eerste huis te gaan kopen. Nu kan ik u vertellen, beste lezer, dat als starter vandaag de dag een huis kopen een ingewikkelde exercitie is. 

Los van de toch al noemenswaardige complexiteit van het proces op zichzelf, is het ook nog eens zo dat ik van de hele operatie bijzonder weinig kaas heb gegeten. Dat gegeven is niet geholpen door het feit dat er geen snellere manier is mij te verleiden tot een coma dan me degelijk financieel advies te geven. Ik kan weinig dingen bedenken waar ik minder interesse in heb dan praten over geld. Misschien praten over fitness, nu ik erover nadenk. 

Verkassen
Hoofddorp zelf zal ik niet bijzonder veel missen, natuurlijk was het leuk om in een wat grotere plaats te wonen. Het feit dat Hoofddorp een functionerend treinstation heeft was nuttig, maar welbeschouwd heeft een grotere woonplaats voor mij persoonlijk weinig te bieden. Wat ik wel ga missen is het feit dat de Hoofddorpse Albert Heijn in tegenstelling tot de Aalsmeerse varianten bloedsinasappelsap verkoopt. Er wonen in Hoofddorp nu een stuk meer mensen die ik ken, een aantal vrienden zelfs. Dus moet ik ook weer langs in Hoofddorp voor spelletjesavond of een avondje uit. 

De volgende woonplaats, als er eenmaal een woonruimte is gekocht, zal wat verder weg zijn van mijn ouderlijk thuis. De huizenprijzen in Groot-Amsterdam zijn de laatste jaren tot astronomische hoogtes gestegen: voor minder dan drie ton koop je niet eens een bezemkast meer. In Aalsmeer blijven is helemaal geen mogelijkheid, gezien het concept starterswoning wel vergeten lijkt in de gemeente. Als u wilt weten hoe ver je moet gaan om tegenwoordig met een bescheiden budget iets te kopen, ik heb laatst op Funda serieus overwogen iets te zoeken in Almere. Almere! Had tegen mijn dertigjarige zelf gezegd dat ik zou overwegen in Almere te wonen en ik had u laten zien hoe hard en smakelijk ik kan lachen. 

Tongbreker
Maar serieus, er zijn best leuke appartementen te koop in Almere. Ik voel me een beetje vies als ik het schrijf, maar het is echt zo. En toch, Almere. Het voelt ook een beetje sneu. Weet u hoe iemand die uit Almere komt heet? Een Almeerder. Tenzij de woningmarkt in de komende maanden volledig in elkaar stort, bestaat de kans dat deze Aalsmeerder een Almeerder wordt. Ik heb het nog niet helemaal helder op het netvlies, maar er is in dat gegeven een tongbreker te formuleren. 

Zonder de moderne hypothecaire markt hier te willen analyseren is er weinig wat we op dit moment kunnen uitrichten behalve geduldig wachten en zo veel mogelijk centjes bij elkaar sprokkelen om straks hopelijk een bezemkast deluxe te kunnen kopen. Misschien wel niet in Almere, wie weet. In ieder geval is het wel fijn om weer terug in Aalsmeer te zijn. Ik kan vanuit hier naar mijn werk fietsen en ik mis, behalve dat bloedsinasappelsap, niet veel aan Hoofddorp. 

‘Wanneer een Aalsmeerder naar Almere gaat, wordt Aalsmeerder meer Almeerder’. Ik denk dat dat ‘m is. 

Yannick Duport studeerde politicologie. Schrijft graag. Publiceerde eerste minicrimi in NieuwNAT: over gedumpt lijk in Seringenpark. Hoopt stiekem op mooie toekomst als misdaadschrijver. Tegendraads. Enige 30-jarige zonder Facebook- en Twitteraccount, maar sinds enige tijd wél met smartphone. Als Aalsmeer-Ooster vertrokken naar Hoofddorp maar daarvan teruggekeerd.

2 reacties

 1. As we speak staan in Aalsmeer 3 woningen te koop. 1 kamer voor 209, 3 kamers voor 225 en een huis voor 279. Het aantal zoekenden is tientallen keren zo groot. Als je in deze markt wilt kopen is het onbegonnen werk. Als je wilt huren in de goedkope sector wacht je minimaal 15 jaar. Zoekenden stellen helemaal geen hoge eisen maar het aanbod is erg schaars. Jammer dat men in Aalsmeer nog niet aan Tiny House projecten wil gaan denken. Je koopt een klein huis voor tussen de 10.000 en 50.000 euro. Het wordt helemaal gemaakt volgens jouw wensen. Na 5 tot 15 jaar ben je volledig eigenaar en is je huis het dubbele waard. Succes met zoeken!

 2. De laatste tijd zie ik veel opmerkingen over het gebrek aan starterswoniningen in Aalsmeer en dan vooral dat de Gemeente hierin tekort schiet.

  Ik heb hier echter wel mijn bedenkingen bij. Ik heb altijd geleerd dat wannneer je iets wilt kopen, je eerst moet sparen.
  Ik vraag me uberhaupt af of een 30 jarige, wie al buiten het ouderlijk huis woonachtig is geweest, nog binnen de categorie starter valt.

  Uiteraard heeft de gemeente de taak om te voorzien in starterswoningen en -lenigen.
  Ik heb hier persoonlijk nooit interesse in gehad. Ik wilde een wonin kopen volgens de ‘gewone’ weg. Ik vind niet dat een gemeente mij in het zadel hoeft te helpen.
  Aangezien over ‘we’ geschreven wordt, ga ik ervan uit dat er een partner in het spel is. Naar mijn mening moet het toch mogelijk zijn om op deze leeftijd, als stel en volgens mij redelijk geschoold, voldoende eigen geld te hebben en in aanmerking te komen voor een grote mensen hypotheek.

  Ook heeft het te maken met de eisen van betreffende starters. Ik kan niet oordelen over de schrijver van de colomn, maar veel starters willen geen genoegen nemen met een 2 kamer appartement. Het moet groter, mooier en voor minder geld.
  2 Kamer appartementen staan ook in ons mooi Aalsmeer te koop, voor net iets meer dan 2 ton. 3 Kamer appartementen ook voor ietsje meer, maar toch heel ver onder de genoemde 3 ton. Maar als die categorie als bezemkast wordt weggezet, dan kan het ook aan de persoonlijke eisen liggen. Men kan niet verwachten dat de gemeente hier te hulp schiet.

  Dus mijn advies zou zijn om nog eens goed de huizen af te zoeken binnen Aalsmeer. En wil je toch groter? Dan zul je langer door moeten sparen.
  Zet de komende 2 jaar samen alles opzij en je hebt centjes genoeg om die bezemkast deluxe te betreden.
  Het is mij als laag opgeleide generatiegenoot ook gelukt en woon inmiddels met een compleet gezin in een mooi huis. Je kan het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel