Playa Aalsmeer

Zeg nou zelf… ooit wel eens toerist gespeeld in eigen dorp? Het kan geen kwaad…probeer het eens. Eén doordeweeks dagje maar…Sssttt. Zeg tegen niemand wat. Je bent gewoon kwijt. Neem vrij! Zet je wekker eens niet op kwart over vier of zeven uur. Draai je om en slaap lekker uit. Heerlijk toch? Vier vakantie in Aalsmeer en waan je god in je eigen Bloemendorp. Niets moet, alles mag. Wat je gaat doen? Ik neem je even mee in je eigen dorp. Zomaar wat tips en inspiratie. Gratis.

10.00 uur Laat je laat wakker kussen door je lief op het geluid van de bulderbaan. Wat is het al licht. Verbaas je erover hoe ruím je huis is. Zoveel groter dan dat kleine pokken appartement dat je ooit huurde op Mallorca. Wat lekker schoon ook. Geen kakkerlakken of hagedissen. Alleen een veenmol zo eens per jaar. Voor de rest heb je niets te vrezen. Het gaat fijn worden vandaag.

10.15 Een klein plasje in de berm op je woonerf. Heerlijk zo buiten toiletteren. Dat is het vakantiegevoel. Vergeet niet iedereen die je buiten tegenkomt gedag te zeggen. Aalsmeer is nu je camping. Wel in het plaatselijke dialect natuurlijk. 'Een heeellllllle goejemorgu!' 

11.00  Het mooiste van vakantie vieren is natuurlijk thuiskomen en raad eens? Je bent al thuis en hoeft de hele dag weinig tot niets! Maar wat ga je doen in plaats van banjeren in een veel te warm land? Flaneren! Smeer je eerst goed in met kokos zonnebrandolie en stop je buiktasje vol met paspoort, Norit en snoetepoetsers. Het is vakantie nietwaar? Ontdek je dorp dus tijd om de buurt te verkennen. Hup hup. 

12.00 Het begin is al fijn. Aalsmeer is een walhalla voor vliegtuigspotters. Vanuit je ooghoek zie je de grote vogels laag overvliegen met nieuwsgierige hoofden achter de raampjes. Halsrijkend turen de mensen naar beneden. Je hoort ze denken “Wat is die Poel toch groot en wat staat de watertoren toch parmantig daar in de hoek.” Jij geluksvogel bent al op die mooie plek. Mazzelaar. Tijd voor een goed ontbijt. Op Tripadvisor kijk je snel wat er te doen is in de buurt. Bootje huren kan, lekker lui op het Surfeiland natuurlijk ook. Maar eerst even eten. 

12.45 Je past je aan, aan de lokale gewoontes. Op de veiling is het rond dit uur allang tijd voor een kroket, drankje en een zoetje toe. Tevreden kies je het beroemde Aalsmeerse Turfje. Wat dat is? Geen idee. Blijkt al heel lang een geheim recept. Smullen… en op vakantie smaakt alles extra lekker. Ja een wijntje mag zeker. Je bent op vakantie toch? 

14.00 Buikje vol dus tijd voor cultuur. Je sjokt richting het water en kijkt naar de plaatselijke bevolking. Dat ziet er fief en fit uit. Vooral de oude generatie zoeft en jakkert op de fiets voorbij alsof ze Max Verstappen willen inhalen. Kort haar en gewatteerd jack lijkt de Aalsmeerse klederdracht… Voor mannen een shirt, liefst met letters. De dorpsaard is overwegend lief en aardig met hier een daar een mopperaar op buitenlui. Maar dat heb je in elke vakantieplaats. 

15.00 Wat staat op het programma? Een loopje naar het Flower Art museum. Nooit geweten dat het daar zo mooi was. Goed dat je daar nu de tijd voor hebt. Onderweg een foto van de watertoren en een kunstkast. Creatieve inwoners hier. Vergeet de Goudkust op de buurt niet en de molen te beklimmen. Bij de sterren in de Zijdstraat is het inmidddels googelen wie dat nu waren. Alles gaat voorbij. 

18.15 Aalsmeer is wat restaurants betreft je reinste New York. De keuze is reuze. Van Tibet, Japan tot Italië en Frankrijk. Extra leuk: het water uit de kraan smaakt net als thuis en je krijgt altijd mayonaise bij je frietjes. Smikkelen hoor. Het ijsje doe je op weg naar huis uit het handje. Met discodip. Ja, ja. Pinda’s doppen aan de bar of een fietstocht naar de hoek maakt de avond af.  

21.00 Ja vakantie in Aalsmeer zit er bijna op. Wat gaat dat toch rap zo’n vrije dag. Morgen alweer aan het werk. Weet je wat? Zorg elke dag deze zomer voor dat vakantiegevoel. Ga zomaar even een uurtje langs kunstkasten lopen, foto’s maken van gewone dingen die toch bijzonder zijn of plan vrijwilligerswerk bij de lokale omroep of in het zorgcentrum. Het maakt van je dorp plots een interessanter oord. Soms heb je die kilometers niet nodig om iets nieuws te ontdekken. 

Vraag: Heb jij nog Aalsmeer vakantietips? De beste plek in Aalsmeer voor een romantische zonsondergang? Het mooiste eiland? De leukste fietsroute? Geen idee… hoor het graag van jou. Fijne vakantie hier en als je toch buiten het dorp gaat…hopelijk weer veilig thuis.

Anna-Maria Mantel smeert een vleugje Italiaanse passie en Amsterdamse gezelligheid uit over Aalsmeer sinds ze hier bleef plakken aan een telg van een Aalsmeerse bloemenicoon. Verslaafd aan radio, contact met mensen en talent voor het organiseren van feesten. Echte buurter. 

7 reacties

 1. Ga er eens lekker vroeg uit. Uur of 5, het wordt al licht. Schiphol zwijgt nog. Een paar plekjes waar je langs moet voor de klokken van de dorpskerk acht maal hebben geklonken en Aalsmeer wakker is geworden.

  – Fietsen langs de Westeinder. Aan de Zuidkant bij ‘onze’ watertoren. Aan de Kudelstaartse kant langs de Herenweg richting Leimuiden (daar zie je die watertoren stiekem nog mooier). Of langs de dijk in Rijsenhout met ’t oog op de Blauwe beugel. Met een beetje mazzel hangt er nog mist op het water en schijnt de zon er zwakjes doorheen en zie je in de verte een kudelstaartse visser op schilderachtige wijze zijn netten legen.
  – Loop door de Zijdstraat, de Ophelialaan, Poldermeesterplein of het Kudelstaartse winkelhart. Toonbanken en etalages worden gereed gemaakt. Al een enkele klant wordt geholpen maar je voelt je als ‘vroege vogels’ tocht knus ‘onder elkaar’.
  – Misschien ken je mensen die mensen kennen die een kano hebben? Ik ben ooit al kanoënd door de westeinderdijksloot gegaan nog voor ik goed en wel ontbeten had. Aanrader voor wie van het ‘alleen op de wereld gevoel’ houdt.
  – Zet je fiets neer bij het Oostebad en loop in stilte via de Tackade richting de Ringvaart, langs de twee molens. Met een beetje mazzel staan er wat grote grazers in het Schinkelbos. Zo niet, ligt het Amsterdamse bos om de hoek. Tot een paar jaar geleden waren flinke delen daarvan Aalsmeers… dus met een beetje nostalgie waan je je daar nog steeds binnen de gemeentegrens…

  De kans bestaat dat je al het bovenstaande niet redt in één ochtend… Troost je, in dat geval, met de gedachte dat als je vroeg bent op gestaan je (lekker Aalsmeers) nog wat aan je dag hebt. En een goed begin is ’t halve werk.

 2. Vakantie in Aalsmeer: Dagje op het eiland op de Westeinderplassen. Voelt als een weekje weg geweest…

 3. Vakantie Aalsmeer, wij doen mee Anna Maria

  Dat tien uur wakker kussen door mijn lief gaat hem niet worden. Tegen die tijd lig ik al vier uur te denderen in mijn bed vanwege de Aalsmeerbaan, waar ik pal onder woon. Dus vroeg op zou ik zeggen. Pluk de dag, dat hoort ook bij vakantie. Gelijk maar een bezoek aan de bloemenveiling, om maar even te beseffen waar Aalsmeer groot door is geworden. Daarna koffie (in mijn geval thee) in het Tuinhuis waar je echte Earl Grey van blaadjes geserveerd krijgt en niet een zakje theestof met een smaakje. Doen we er ook maar een punt bij, het is toch vakantie en vroeg opstaan maakt hongerig. Die weightwatchers app zetten we vandaag op non actief. En nou de morgenstond toch goud in de mond heeft meteen maar door naar de Historische Tuin. Als we het over juni hebben, gaan we heerlijk even in de kas de verrukkelijkste geuren opsnuiven van ouderwetse rozensoorten. Of je je neus in een zeepdoos steekt. Om heel blij van te worden.
  Misschien heeft Henk Rondvaart tijd en kunnen we gelijk instappen voor een tochtje over de Poel. Even de seringenteelt inspecteren, vogels spotten, de achtergevel van de Lidl bekijken en beseffen dat het echt wel meevalt met dat gebouw. Daarna is het lunchtijd. Waar eten we een broodje? In de Huiskamer van Aalsmeer? Als de dag meezit kan het ook een bakje kibbeling worden of een harinkje happen bij de kraam op het Raadhuisplein. In dit geval mogen we best even op de trappen van Flora zitten en fantaseren over wat we nou toch zullen doen met dat leuke plein. Laten we de brug over wandelen, misschien zit Carla wel in haar atelier op het Stokkeland, staat de pottenbakkersoven aan en kunnen we zien wat voor artistieks er weer uit komt. Of is het huiskamermuseum van Janna wel open, daar valt ook genoeg moois te bewonderen. Ondertussen is het wel tijd om de hond uit te laten, doen we daarna een dutje in de hangmat onder de plataan. Vakantie vieren is ook vermoeiend. En als dan eenmaal de vijf in de klok zit wandelen we samen lekker weer richting de Westeinder, bestellen we een glaasje Chardonnay in het Paviljoen en dan wil ik het liefst zitten aan de ándere kant van de glazen wand, gewoon op de rotsblokken en een beetje mijmeren en turen over het water. Doe ons morgen nog maar een dag. We hebben nog lang niet alles gehad.

 4. Hebben jullie even
  Het gaat over het beleid
  Ja het is een gegeven
  Het is een probleem geheid
  Natuurlijk gaat het over de fiets
  Is zijn gebruik in Aalsmeer veilig
  Ik noem zomaar iets
  Of zijn andere vervoermiddelen heilig
  Voor mijn gevoel is de fiets hier niets
  Ergens heb ik gelezen
  Het auto bezit is in Aalsmeer hoog
  Ja de fietsers zijn hier wezen
  De tranen biggelen, je houdt het niet droog
  Verandert het ooit
  Ik heb zo mijn twijfels
  Je geeft je positie in de raad op nooit
  Onze raadsleden kunnen geen weifel
  Hopelijk spreekt de kieser anders, ooit
  Dan gaan wij, de toeristen en onze kinderen
  Je houdt het niet voor mogelijk
  Zonder hinderen
  Over Aalsmeers wegen als auto’s gelijk

 5. Met een SUP-board of kano het water en de oevers verkennen – bij rustig weer over de Poel, bij iets winderiger weer heerlijk tussen de eilandjes door!
  Of BBQ/picknick op de boot van vrienden! Aan t einde van de dag op een zwoele avond en die dan afsluiten met een duik in t water.

 6. Dit stukje sluit heel goed aan bij ons plan om voor de Kunstroute samen met bewoners van Aalsmeer het Panorama Aalsmeer te gaan samenstellen.Hiervoor krijgen alle deelnemers dezelfde opdracht om op één A4tje een gedicht en een schilderij, foto, collage of tekening te maken over die ene waardevolle plek. In principe mag alles groot of klein, zolang die plek maar iets speciaal heeft voor de maker die dat ook nog eens een keer moet willen delen. Samengevoegd in het ‘Panorama’ moet dit een nieuw en verrassend perspectief op Aalsmeer bieden.

 7. Playa-Aalsmeer: fietsen langst de poel richting Leimuiden, bijna de hekken in fietsen omdat je, hoog in de lucht, roofvogels spot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel