Pierre’s Pennenstreken: ‘Zwarte zaterdag’

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 417. ‘Per slot van rekening is de menselijke ziel nu eenmaal zo ingesteld, dat eerder de schijn dan de werkelijkheid haar imponeert,’ schrijft Erasmus in Lof der zotheid (1509). De Zotheid beklimt het spreekgestoelte en houdt een lofrede op zichzelf en op haar dienaressen, zoals Eigenliefde, Vleierij, Vergeetachtigheid, Werkschuwheid, Genotzucht, Onverstand en Weelderigheid. Zij concludeert dat er geen wijsheid is zonder zotheid, en dat alleen de Zotheid het leven dragelijk maakt. Het leven is voor een belangrijk deel toneelspel en het is dankzij de Zotheid dat wij in staat zijn te berusten in andermans fouten en zachtmoedig te oordelen.

Zou Erasmus zoiets ook tijdens deze coronacrisis hebben beweerd? In de huidige tijd heeft de Zotheid er dienaressen bij gekregen: Sociale Media, Complottheorieën en Fake News. Daardoor wordt het steeds moeilijker, ‘zachtmoedig te oordelen’, nu we geconfronteerd worden met deze nieuwe Vijf-tot-Vijf-Lockdown.

Horeca
Het is om moedeloos van te worden. Daar gaan we weer. Voordat alles ’s avonds op slot gaat, gaan we zaterdag in ons stamrestaurant Oh! – voor de zoveelste keer – een Voorlopig Laatste Avondmaal nuttigen. Zwarte Vrijdag schijnt op het nippertje te zijn gelukt. Shoppen tot je een ons weegt – of honderd kilo, dat kan ook. Wij hebben twee jaar geleden op ingrijpende wijze kennis gemaakt met deze koopwoedeuitbarsting (zie Pennenstreek 312: ‘Ver’), dus deze keer zijn wij alleen voor de meest noodzakelijke boodschappen de deur uit gegaan.

Maar deze Zwarte Zaterdag bij Oh! is weer als vanouds thuiskomen – zij het, dat ik af en toe moet denken aan ‘Er valt een traan op de tompoes’, de titel van een toneelstuk van Annie M.G. Schmidt. Rob vertelt met professionele opgewektheid welke gerechten er ‘buiten de kaart’ worden aangeboden, Chantal en Arran staan achter de bar en in de keuken werken ze zich het apenzuur – want het is (profiteer ervan, zolang het kan) ‘volle bak’.

De jongens van Oh! hebben op hun website een hilarisch ‘filmpje’ geplaatst waarin Sinterklaas (Mike M.) en de Kerstman (Rosayro) elkaar eindelijk gevonden hebben op een culinaire locatie. Zou het dan toch een lekkere kerst kunnen worden…?

Optimistisch blijven in deze klotetijd. Wat moet je anders?

Foto’s : Stills uit filmpje van Oh!

 

Lees vorig bericht

Decemberkalender steunt Voedselbank

Lees volgend bericht

Voor sint- en andere cadeautjes naar jipswinkeltje


1 Reactie

  • prachtig filmpje
    henk de vries

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *