Pierre’s Pennenstreken: ‘Stapelmarkt’

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 378. Bij de komende verkiezingen buitelen de partijen en partijtjes over elkaar heen. Je wordt stapelgek van de pandemiebestrijders, warmtepomphouders, klimaatfanaten, zorgzorgers, windmolenbevechters, groengoeierds, Europeanen en Europahaters, complotdenkers, bevrijders, crisisontkenners, deugnieten en deugmensen. Er is hier kennelijk heel wat de halen, anders had het Connexxionpleintje bij de Csiziksloot niet volgehangen met onuitwisbare posters. In coronatijd lijkt het hier wel Coronation Street!

In Aalsmeer wint de VVD steevast alle verkiezingen, behalve bij de provinciale staten in 2019, als Thierry Baudet met FvD de grootste wordt, met 21,2 procent van de stemmen. Wilders’ PVV loopt dan terug naar 5,5 procent, van 12,1 procent in 2017. Een op de vier Aalsmeerders zweeft dus rechtsaf. ‘Je begrijpt niet hoe het kan, maar profiteer ervan!’ riep een marktkoopman 50 jaar geleden al.

Uithollen
De bedaagde journalist Marc Chavannes waarschuwt in de Correspondent, waarschijnlijk tevergeefs: ‘In het stemhokje kies je niet een nieuwe regering. De vorming van een kabinet is slechts een indirect gevolg van jouw stem. Je stemt om twee redenen: Je roept de zittende macht ter verantwoording (afrekening) en je bepaalt wie namens jou de komende vier jaar politieke besluiten gaan nemen (mandaat).’ ‘Wie de democratie wil uithollen, begint zelden met verkiezingen – want die zijn heel zichtbaar. Democratische erosie gebeurt meestal sluipenderwijs: het begint met de normalisering van steeds extremere uitspraken in het politieke debat en de intimidatie van journalisten. Nederland is mijlenver verwijderd van de situatie in Hongarije of de Verenigde Staten, maar deze twee ontwikkelingen doen zich wel voor. De PVV pleit in haar verkiezingsprogramma voor het opschorten van meerdere grondrechten; en ook de journalistiek staat onder druk – zo heeft de NOS het logo van haar busjes gehaald uit vrees voor agressie.’

Interview
Geert Wilders was niet te spreken over de manier van interviewen van Rick Nieman in WNL Op Zondag, meldde ook de Telegraaf. Een aantal fragmenten uit het interview:

Nieman: ‘U wilt de koran verbieden. Hoe ziet u dat voor u? Laten we zeggen dat er vele honderdduizenden korans zijn: hoe gaan we die verbieden?’
Iets verder:
Nieman: ‘U maakt een tussenzin: u zegt we gaan hem niet uit huizen halen. We gaan niet langs de deuren…’
Wilders: ‘Natuurlijk niet.’
Nieman: ‘Natuurlijk niet? Het staat in uw verkiezingsprogramma.’
Wilders: ‘Dat staat er niet.’
Nieman: ‘Er staat: verbod koran.’
Wilders: ‘Staat er uit de huizen halen?’
Nieman: ‘Nee, er staat: verbod koran.’
Wilders: ‘Dus het staat niet in ons verkiezingsprogramma…’
Nieman: ‘Nee, maar mijnheer Wilders, als je iets verbiedt – en u bent iemand die zegt: ik doe wat ik zeg…’
Wilders: ‘Zeker.’
Nieman: ‘…als je iets verbiedt moet je er toch ook een sanctie op zetten? Anders heeft een verbod geen zin.’
Nieman: ‘Nog een ander punt uit uw verkiezingsprogramma. We gaan de moskeeën sluiten.’
Wilders: ‘Ja.’
Nieman: ‘U gedoogt dat mensen hun eigen koran thuis mogen hebben: gedoogt u dan ook dat mensen stiekem de moskee ingaan? Of gaat u ze ook echt sluiten?’
Vlak daarna:
Nieman: ‘Maar mijn vraag was: mijnheer Wilders, gaat die u die moskeeën daadwerkelijk fysiek laten sluiten?’
Wilders: ‘Als het aan mij zou liggen…’
Nieman: ‘Met de politie ernaartoe, deur dicht en niemand er meer in?’
Iets verder:
Nieman: ‘En ik heb uw verkiezingsspotje gezien, waarin allemaal rode lijnen naar Nederland leiden, ze komen naar ons toe…”
Wilders: ‘Zeker.’
Nieman: ‘En dan zegt u: die grenzen moeten dicht. Mijn zelfde vraag over de koran of over de moskeeën. Hoe gaat u dat doen? Hoe moet ik dat voor mij zien, een Nederland met dichte grenzen? Gaan we een hek bouwen? Gaan we overal douaniers neerzetten? Hoe gaan we dat doen?’

Twijfels
Thierry Baudet volgt het Trump-draaiboek met een verkiezingscampagne vol ‘alternatieve feiten’, schreef de NRC. ‘Het gaat zowel om de manier waarop Baudet campagne voert als de inhoudelijke boodschap. De grote aanwezigheid van FVD op sociale media is opmerkelijk. Baudet gebruikt die advertenties en zijn Twitteraccount om twijfels te zaaien over de coronacrisis en de coronamaatregelen, én over het verloop van de verkiezingen. Zo valt hij het EenVandaag Opiniepanel aan (‘vooringenomen vragen’), vraagt hij zich af of ‘de verkiezingen eerlijk zullen verlopen’, en zegt hij dat opiniepeiler Maurice de Hond ernaast zit met een peiling waarin hij FVD vier Kamerzetels geeft (een winst van twee). ‘Heb je de beelden van onze bijeenkomsten gezien? 45.000 leden!’ Dat argument gebruikte Trump om opiniepeilers aan te vallen: mijn bijeenkomsten worden zo goed bezocht, ik móét wel voorop liggen. Over de verkiezingen zaait Baudet twijfel. Dit weekend zei hij dat de bevolking ‘tot razernij’ wordt gedreven, en riep hij zijn aanhang op ‘samen met ons het grootste civiele leger te vormen dat dit land ooit gekend heeft’. Volgens Baudet worden stemmen ‘gedigitaliseerd’ en ‘in een computer gestoken, wellicht eigendom van Dominion of een ander internationaal bedrijf dat van de mensenvriend George Soros is, en dan weet je niet meer wat er met de stemmen gebeurt’. Baudet schudt handen, en noemde dat ‘de geheime groet van FVD’ers onder elkaar’. Baudet zei dit weekend zich niet te laten vaccineren, want ‘het slaat helemaal nergens op’.

Aalsmeer had de eer op een koude winterzondag de Vrijheidskaravaan te verwelkomen – niet op het Praamplein maar op het parkeerterrein van de Bloemhof. In AalsmeerVandaag stond een uitgebreid verslag. ‘Thierry Baudet gaat naar de plaatsen waar je niet graag woont of vandaan komt,’ was het commentaar in de NRC.

3 reacties

  1. Ik zal proberen… proberen… Jan en Geurt in de volgende column iets van een soort van antwoord te geven…

  2. Wij hebben een visionair nodig, maar wel één met de juiste visie.

  3. Na het lezen van deze column blijf ik toch zitten met het waarom. Waarom ontstaat die 25+ procent in Aalsmeer en daar buiten? Zou het te maken kunnen hebben met 10 jaar er prat op gaan geen visie te hebben? Zou het te maken kunnen hebben met de coalitiepartijen met visie die daar gewoon aanschuiven en meebewegen in deze visieloze trend? Zou het te maken kunnen hebben dat hierdoor mensen het vertrouwen kwijtraken omdat de visie partijen hun grondslagen verkwanselen? Zou het te maken kunnen hebben dat mensen gewoon iets anders willen, maakt niet uit wat als het maar makkelijk te begrijpen is?
    Zou het……….een nieuwe column van Pierre opleveren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel