Pierre’s Pennenstreken: ‘Ploeterdag’

Rozentribune in Bloemenlust

Door: Pierre Tuning. (Pennenstreek 441) Kerstmis, Valentijn en Moederdag waren het ergste. Meer dan vijftig jaar geleden, toen ik nog in ‘het gesticht’ verkeerde (zoals de bloemenveiling weleens werd genoemd), hoorde ik boxmedewerker Jan de Regt klagen: ‘Ik stap in bed, ik draai mijn eigen om en dan loopt de wekker af!’

Aalsmeerse moeders worden op Moederdag verwend met veel prachtige bloemen. Maar de vaders die ‘in de bloemen zitten’ liggen op apegapen. Er wordt voor deze feestelijke dag veel geld verdiend; de omzet van de veilingen stijgt ieder jaar weer – behalve aan het begin van de coronacrisis toen van alles ‘doordraaide’ en moest worden weggegooid. Dat is – nu de Oekraïneoorlog alle aandacht opeist – alweer bijna vergeten.

Voor moeder is niets teveel. Chrysanten, gerbera’s, lelies en vooral rozen vliegen de winkel uit, geeft niet wat het kost. ‘De prijs van premium (eerste soort) rozen steeg ten opzichte van vorig jaar met circa 20 procent,’ meldt de Bloemenkrant. ‘Het aantal uit Nederland afkomstige premium rozen was echter 27 procent lager dan in 2021. De reden daarvoor is dat door de hoge energieprijzen sommige Nederlandse kwekers noodgedwongen hun kassen koud hebben gezet, omdat de potentiële opbrengsten niet zouden opwegen tegen de zeer sterk gestegen kosten.’ Dat er toch evenveel rozen als anders op de veiling kwamen, is te danken aan de import van rozen uit… Afrika!

Royal FloraHolland boekte in 2021 een recordomzet van 5,6 miljard euro. Dat is 800 miljoen euro meer dan in het vorige recordjaar 2019. De recordomzet is volledig toe te schrijven aan de goede prijsvorming. De prijzen lagen gemiddeld ruim 20 procent hoger dan in 2019. De omzetgroei vond plaats bij zowel snijbloemen, kamerplanten als tuinplanten.

Vliegschaamte
De kassen worden koud gegooid, de bloemen komen aangevlogen uit de hele wereld – om vervolgens weer over de wereld te worden verspreid. In de bloemenhandel is net zo weinig vliegschaamte als in het toerisme – Schiphol kan de drukte niet aan. Vliegreizigers wijken uit naar Rotterdam of Maastricht-Aachen, de bloemenimport landt vaak in Luik om vervolgens met koelwagens naar de veilingen te worden getransporteerd.

Tweede Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks wil op korte termijn het gebruik van aardgas en andere fossiele grondstoffen verbieden bij de teelt van siergewassen in kassen. Bromet stelt dat de glastuinbouw in belangrijke mate bijdraagt aan de klimaatverandering en de Nederlandse afhankelijkheid van Russisch gas. Ook constateert ze dat het energieverbruik in de sector niet is afgenomen en in recente jaren zelfs is toegenomen. Dat stuit, niet verwonderlijk, op kritiek op Twitter. Ook mijn collega columnist Hermen de Graaf kan zich daar erg over opwinden.

Wat er ook gebeurt, moeder krijgt haar bloemetje. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de kassen (verplicht!) koud werden gehouden, steeg de omzet van de Aalsmeerse veilingen tot het dubbele van voor de oorlog. Bloemen waren schaars en hartstikke duur, maar werden toch gekocht. Willem Elsschot dichtte, in 1934:

Gij die later wordt geboren,
wil naar wijze woorden horen:
pak die beide handen beet,
dien het wijf dat moeder heet.
Voor moeder is niets teveel; bloemen zullen er altijd zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel