Lezerspost: ‘Hoe verder met de rotondes?’

De fiets van Jan Koster onder de bus (Foto: Inter Visual Studio)

Van Jan Koster een bijdrage voor de rubriek Lezerspost. De horeca-ondernemer werd 9 maart fietsend door een bus geschept toen hij bij de rotonde Oosteinderweg richting Van Cleeffkade de busbaan overstak.

Inmiddels zijn we vijf weken verder na het zware ongeval op de gevaarlijke rotonde Burgemeester Kasteleinweg, Oosteinderweg en van Cleeffkade. Een fietstocht Aalsmeer-Leiderdorp-Aalsmeer eindigde voor mij op voorgenoemde rotonde en werd daarna verlengd met twee weken op de trauma afdeling van het AMC in Amsterdam. Nu nog steeds aan het revalideren thuis. Met een op drie plaatsen gebroken bekken, kuitbeen, enkel, hematomen in het lichaam en voet is dit niet eenvoudig.

Eerst de feiten op een rijtje. Vooropgesteld is dat ik dagelijks minimaal tien keer per dag over de rotonde rij, vooral in de auto en drommels goed weet hoe gevaarlijk de rotonde is. Je moet zeer oplettend zijn als weggebruiker.

Het verkeer tussen de auto’s op de rotonde is het probleem niet, want zij laten elkaar heel duidelijk zien welke kant zij op willen en rijden met gepaste snelheid. Ongelukken tussen auto’s vinden dan ook nauwelijks plaats op de rotonde.

Ook met de voetgangers op de zebrapaden van de rotonde zijn nauwelijks incidenten.

Voor fietsers, fatbikes, scooters en elektrische fietsen ligt dit anders. Op de rotonde kunnen zij (aan de Oosteinderwegzijde) van twee kanten komen, vaak met nog een grote snelheid wat het oversteken er niet eenvoudiger op maakt. Ongelukken tussen auto’s en bussen met fietsers, etc zijn er wekelijks. Extra waarschuwingslampen en geluiden in de vorm van belletjes heeft niet het juiste effect. Waarschijnlijk valt het niet op omdat er zeer veel omgevingsgeluiden zijn.

Verkeersborden met een maximum snelheid van 10 km voor fietsers voor het naderen van de rotonde, zoals ook aanwezig langs bijvoorbeeld de strandboulevard in Nice, zou het proberen waard zijn. Met een waarschuwing erbij dat de fietsers een rotonde naderen en gevaar lopen.

Als extra aandachtspunt komt er nog bij dat bussen dwars door de rotonde rijden, wat zeer gevaarlijk is.

De bushaltes staan vlak voor de rotonde en na het vertrek van deze halte is er altijd wit (groen licht) voor de bus en rood licht met geluidssignalen voor de overige weggebruikers. Om op snelheid te komen wordt er door de chauffeur dus heel eenvoudig gas gegeven met de volledig automatische elektrische bus. Het gevolg is dat de bus op de rotonde al op volle snelheid rijdt met weinig geluid door de elektrische aandrijving van de bus.

De chauffeur moet in de korte rijperiode van de halte naar de rotonde zeer oplettend zijn. Dat kan gemakkelijk worden onderschat omdat hij immers de zekerheid heeft van groen licht en dus toch voorrang heeft ondanks dat gebruikers van de rotonde op een voorrangsweg rijden.

Naar mijn mening moet de oplossing worden gezocht in de het oprijden naar en rijden op de rotonde van de bus met gepaste snelheid in plaats van snelheid maken en voorrang nemen van de grootste en zwaarste verkeersdeelnemer.

Als slachtoffer ben ik ondanks het zware ongeval in de gelukkige omstandigheid dat ik het kan navertellen. Tot in detail. Ik heb gelukkig geen hoofd-, nek- en rugletsel en ben de gehele periode bij kennis geweest. 

Aanleiding van het ongeval
Ik kwam op mijn wielrenfiets aanrijden over het fietspad vanaf de Aalsmeerderbrug en sloeg rechtsaf de rotonde op. De eerste kruising is die met de auto’. Voorzichtig heb ik oogcontact gezocht met de automobilist om te kijken of hij mij wel zag. Op gepaste fietssnelheid verder en oogcontact zoeken met de volgende auto’s die voorrang moeten verlenen aan de deelnemers op de rotonde.

Helaas voor mij heb ik de grote bus niet zien aankomen. Deels omdat ik tegen de zon inkeek achter de bus die laag staat en omdat ik er niet op gefocust was, ondanks het voor mij rode licht. De bus lag reeds op snelheid en de chauffeur heeft mij ook niet gezien omdat hij met zijn passagiers in de bus bezig was. Het remmen van de bus gebeurde na de klap die mij verder op de busbaan deed belanden terwijl de wielen van de bus rakelings langs mij gingen in plaats van over mij heen, doordat de chauffeur direct naar links stuurde. Ik moet een engeltje op mijn schouder hebben gehad.

Op de busbaan liggende heb ik door de shock weinig pijn beleefd terwijl de verwondingen toch ernstig waren. Verder wil ik iedereen bedanken die mij tijdens het wachten op de hulpdiensten terzijde heeft gestaan. Ook de belangstelling in het ziekenhuis en thuiskomst heeft mij goed gedaan.

De revalidatie gaat voorspoedig en ik boek dagelijks vooruitgang.

Jan Koster

9 reacties

  1. Waarom geen burgerinitiatief opstarten onder de bewoners van gemeente Aalsmeer. Laat uw stem horen en dwing de plaatselijke overheid en de verantwoordelijke instanties tot verkeers -veiligheidsmaatregelen.
    Nu is de bekende kalf nog net niet verdronken. Actie voeren is niet een hobby, maar soms bittere noodzaak.

  2. Gelukkig gaat het goed met de heer Koster. En wens ik hem een volledig herstel. De vraag wat de gemeente hieraan gaat doen blijft nog steeds een groot vraagteken. Is het struisvogel politiek of zijn ze er al mee bezig?
    We horen er in ieder geval niets over. Terwijl wij als bewoners hen wel hebben gekozen. Ik vraag mij af als het een van hun betreft of familie of er dan wel iets veranderd? Ik hoop natuurlijk dat er niets gebeurd maar een ongeluk zit op deze n196 in een klein hoekje. De bellen / geluiden die de weggebruikers moeten horen zijn niet voor iedereen hoorbaar. Door bv omgevings ruis of oudere mensen.
    Dat de snelheid eruit moet is een gegeven. 30 km per uur zou dat uitmaken ? Is de remweg voldoende? En fietsers met een hoge snelheid moeten echt minderen. Je kan het amper bijhouden waar ze soms vandaan komen. Net Russische roulette . Is daar nog ergens winst te behalen?
    Of moeten we hier maar gewoon mee leren leven zoals er een keer in de krant heeft gestaan.
    Diegene die dit goed gekeurd heeft zal vast flink achter zijn oren krabben. Of dat nu van de gemeente is of van de rijkswaterstaat.
    Wat mij zelf vooral irriteert is dat er vaak vanachter een bureau wordt beslist door mensen die niet eens uit deze gemeente komen. Niet eens weten waar wat is in Aalsmeer. De hele situatie niet kennen en er ook geen moeite voor doen om eens goed te informeren waarom er bv wel of niet een verandering moet komen.
    Nog steeds als mijn kinderen op pad gaan op de fiets hou ik mijn hart vast.
    Ik zelf omzeil de rotondes graag. Niet omdat ik niet kan rijden maar omdat ik onzeker wordt van al het verkeer van links en rechts. En ik niet graag een fietser over het hoofd wil zien.
    Wij hebben wat ik begreep ooit een try out weg gekregen. Als proef. Nou missie mislukt! En bedankt.
    Wie weet komt er een oplossing!

  3. Gelukkig gaat het weer goed met Jan🙌….mbt de rontonde.
    Dat rode licht zie je bijna niet, daarbij hoor je niet altijd het geluid signaal dat er een bus aankomt en soms hoor je dat geluid helemaal niet. De rontonde van de ophelialaan exact hetzelfde gewoon levensgevaarlijk en Jan heeft een engeltje op zijn schouders gehad, maar er gaat meer ellende volgen…ga er maar eens kijken en kijk ook hoe hard de bussen eroverheen vliegen….levensgevaarlijk!??

  4. Allereerst voor Jan ,veel geduld toegewenst en een voorspoedig herstel. En dan………… er zijn weinig plaatsen,( misschien nergens) waar de bussen recht over de rotonde rijden . De snelheid is pittig zo niet hard. Je hoort ze niet aankomen fietsers gieren ook de rotonde op en dan gaat het fout. Verder moet je als fietser heel goed opletten of het verkeer je ziet . Wat mij verder stoort,dat er dus niets verandert na al deze ongelukken.

  5. Iedere keer weer lees je dat de fietsers de dupe zijn, maar afgelopen week weer zo een fietser die op volle snelheid de rotonde op schiet en het rood licht signaal compleet negeerde. Rijkswaterstaat was gelukkig wel
    Oplettend en kon maar net optijd remmen. De fietser ging vreselijk te keer tegen ze met een hoop vreselijke woorden en gebaren. Terwijl de fietser de “dader” was, net als bij Koster die dus door eigen onoplettendheid en negeren van geluidsignalen en het rode licht toch echt zelf het risico nam. De rotonde twee kanten op moet weg, zo niet logisch. Maar verder moeten de bussen, fietsers en de automobilisten rustiger erop rijden en goed extra kijken. En meneer koster, rood licht en harde bellen betekend stoppen😊, maar dat heeft u vast geleerd nu! Beterschap gewenst!

  6. Eigenlijk snap ik het niet. Er is toch een rood licht+geluidssignaal voor de fietsers???
    Als ik in de bus naar Haarlem zit, vind ik het trouwens best fijn dat hij vrije busbaan heeft en snelheid kan maken (46 minuten centrum Haarlem. Was eerst nog minder, maar er zijn al eerder snelheidsbeperkende maatregelen genomen).

  7. In de brief geef jezelf al aan dat je door het rode licht bent gereden omdat je niet gefocust was. In het verkeer en tijdens het oversteken deze gevaarlijke kruising moet je ten alle tijde gefocust zijn.

  8. Goedemorgen jan.

    Fijn om te horen dat het de goede kant op gaat met je herstel! Iedereen hier wenst je natuurlijk een spoedig volledig herstel toe.

    Ondertussen blijft traject 196 met al zijn obstakels en rotondes helaas een frustrerend verhaal.

    Namens FCA-7 kijken we ernaar uit je snel weer terug te zien op de club!

  9. De meeste keer gaat het om een bus gister zag ik het nog een bus kwam veel te hard aanrijden ook die snelle fietsers ik vraag me nog steeds af de Gemeente heeft onderzoek laten door geleerde mensen ik heb nooit de uitslag gezien ze hadden alles beter kunnen later zo als het vroeger was toen gebeurde er veel minder ongelukken de oplossing weg met al die rotondes en terug naar stoplichten simpel toch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




 

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst
adv veiling KVK
adv komindekas 24 planbezoek
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst
adv veiling KVK
adv komindekas 24 planbezoek