Pierre’s Pennenstreken: ‘Muziekhonger’

Optreden in Bacchus van Jazz-Tico y Aguabajo Puro (Foto archief AV/Jaap Maars)

Pennenstreek 370. Door: Pierre Tuning. Op 12 januari 2020 heeft de NTR de documentaire Huidhonger uitgezonden. Dat is bijna profetisch te noemen, want kort daarna begint de ‘anderhalvemetersamenleving’ – volgens Van Dale ‘het woord van het jaar’. In België kiezen onze zuiderburen het woord ‘knuffelcontact’. Met een uitzonderlijk gevoel voor timing publiceren Esther Cohen en Gemma Boormans eind april het boek Huidhonger. Het eerste hoofdstuk begint met: ‘Wanneer je wordt aangeraakt, geaaid en gestreeld, doet dat iets met je geluksgevoel. Je voelt je lijf, je voelt dat je bestaat! Aangeraakt worden is een primaire levensbehoefte. Het is een van de belangrijkste middelen tot contact vanaf ons vroegste bestaan.’

Als op zondagavond 15 maart alles plotseling dichtgaat – cafés, restaurants, sauna’s, sportscholen etc. – worden ook alle concerten en andere podiumkunsten afgelast. In januari en februari hebben wij in Bacchus kunnen genieten van het trio van mondharmonicaspeler Jan Verwey en – uniek! – een optreden van Karin Bloemen als jazz-zangeres. Voor ons begint een periode van ‘muziekhonger’ – een ‘primaire levensbehoefte’ aan live muziek. De muzikanten gaan ‘on line’. Zoals de leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, die het slot van Beethovens 9de Symfonie spelen: ‘Ode an die Freude’ – dat mijn partner Marijke niet met droge ogen kan aanhoren; het is het laatste stuk dat haar doodzieke man op de piano heeft gespeeld – in Cuba, nota bene.

Karin Bloemen in Bacchus (Foto PT)

Kleinschalig
Begin juni, aan het eind van de Eerste Golf, mogen we weer een paar dingen. Op anderhalve meter in de horeca en niet meer dan dertig mensen in de (concert)zaal. Alles wordt aangepast. In Aalsmeer worden drie kleinschalige ‘Zomerconcerten’ georganiseerd: in het Flower Art Museum ‘Little Boogie Boy’ Hein Meijer, in de Historische Tuin NinaLynn en in De Oude Veiling het kwintet van Jos van Beest en Benjamin Herman.

Op 13 september kunnen wij nog naar De Schutse in Uithoorn om te luisteren naar Maarten Koningberger die door Beethoven bewerkte Schotse liederen zingt: ‘Beethoven in Kilt’. Dat kan makkelijk, op anderhalve meter, want De Schutse heeft ‘normaal’ 250 zitplaatsen.

Inmiddels heeft Bacchus het Parochiehuis verbouwd tot een sfeervolle zaal die voldoet aan de nieuwe eisen. Met als première Swingin’ Paris van trompettist Michael Varekamp & The Legends. Eind oktober kunnen we nog met 30 jazzliefhebbers genieten van de Columbiaans-Nederlandse pianist/componist Tico Pierhagen, en eind november van saxofonist Ben van den Dungen die een ‘Tribute to Coltrane’ speelt.

Live
Sinds half december gaat Nederland, overspoeld door de Tweede Golf, weer voor minstens vijf weken op slot. Wij moeten het doen met de ‘Kutmuziek’ op Radio 1. (Onbegrijpelijk dat voor luisteraars met een gemiddelde leeftijd van 63 jaar allerlei krolse pubermuziek wordt gedraaid door presentatoren die het dj-toontje van Radio 538 hebben aangeleerd.)

Hopelijk wordt straks iedereen tegen corona ingeënt. Dat gebeurt des te eerder, als er niet meer over ‘vaccineren’ maar over ‘inenten’ wordt gepraat. Dat klinkt veel gewoner en veiliger. Dan kunnen we deze crisis van huidhonger en muziekhonger achter ons laten – en gaan we ‘aan tafel’!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel