Pierre’s Pennenstreken: ‘Levensbehoefte’

Voor de verandering een keer een pennenstreek op zaterdag in plaats van de vertrouwde dinsdag. Reden: De Kunstroute. Dit weekend tonen 90 kunstenaars op 20 locaties hun werk. Vanmorgen mocht Pierre Tuning samen met de burgemeester in de loods bij jachthaven Otto de openingsrede houden. Zijn toespraak is de Pennenstreek van deze week. De locaties zijn dit hele weekend te bezoeken en te herkennen aan de oranje vlaggetjes met het KCA logo.

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 407. Goedemorgen. Het is toch weer gelukt, de inmiddels traditionele Kunstroute voor elkaar te krijgen. De 23ste alweer. In verband met de nog immer onder ons rondwarende coronavarianten, wat soberder dan anders. En daarom ook een sober gehouden opening, met Pierre Tuning die na onze hoogedelachtbare burgemeester Oude Kotte ook wat mocht zeggen. Laat ik dus niet beginnen over de vraag of kunst een hobby is – of noodzaak.

Voor mij is het antwoord duidelijk. Elke keer als er ergens een expositie wordt georganiseerd, of een gedicht wordt geschreven of muziek ten gehore wordt gebracht – elke keer weer is het mogelijk, te ervaren dat het gaat om niks meer of minder dan een levensbehoefte. Voor die ervaring zijn kunstenaars en kunstliefhebbers in de weer, nu en straks, tijdens deze Kunstroute en erna…

Maar ik moet het sober houden. Kunst is iets wat samen beleefd kan worden, maar wat alleen tot stand gebracht kan worden als resultaat van een individuele, persoonlijke ontwikkeling. Een expositie is geen kunst, maar de kunstwerken die getoond worden, zijn dat wel – of kunnen dat zijn. Een concert is geen kunst, maar de composities en de uitvoering zijn dat wel – of kunnen dat zijn. De Aalsmeerse Kunstroute is geen kunst, maar de getoonde kunstwerken zijn dat wel. Hopelijk.

‘Hopelijk,’ zei ik daarbij. Want kunst is geen amusement, geen business, geen melkkoe, geen investeringsobject, geen gezellig samenzijn. Kunst kan soms zo beleefd worden, maar kunst kan niet zo gemaakt worden. Een kunstenaar gebruikt zijn medium om zichzelf te leren kennen. Een beeldend kunstenaar – een tekenaar, een schilder of beeldhouwer – maakt iets, doet een stap achteruit, kijkt, voegt iets toe, haalt wat weg… en al doende ontwikkelt hij zijn eigen beeldtaal, waarmee hij of zij tot zichzelf spreekt.

Bij de pogingen, de beeldtaal te intensiveren en de grenzen van de expressiviteit op te zoeken, komt de kunstenaar zichzelf tegen. Dat is niet ‘mooi’, dat is niet ‘leuk’, dat is niet ‘gezellig’ of ‘decoratief’; het moet ‘waar’ zijn, het moet ‘waarachtig’ zijn, het moet ‘eerlijk’ zijn – ‘tot op het bot’.

Kunst is pijn, moeite, verdriet, gekte, grenzeloosheid, tot aan het vertonen van de meest uitzinnige, maniakale uitspattingen. In de kunst gaat het om het opzoeken van de uiterste uithoeken van de menselijke geestkracht. Kunst ontstaat pas, als de kunstenaar in staat is in een voortdurend proces van zelfkritiek met zijn medium bezig te zijn. Dat brengt risico’s met zich mee, die je niet van alle zich noemende kunstenaars kunt eisen. Maar het bepaalt de kwaliteit. En dat wordt steeds meer vergeten. Vind ik.’

Ik hoop dat er bij deze 23ste door KCA georganiseerde Kunstroute voor iedereen weer veel te beleven was.

Foto Arjen Vos

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel