Pierre’s Pennenstreken: ‘IJscarnaval’

Drukte bij Dragt (Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 376. Vorige jaren is het alleen in Kudelstaart gevierd. Maar dit weekend is heel Aalsmeer herschapen in Poelgilderdam. Het dorp loopt vol, je kunt nergens meer parkeren, de Uiterweg wordt helemaal afgesloten. Het Praamplein staat zo vol met auto’s, dat de aangekondigde buutredenaar moet uitwijken naar de Bloemhof.

Het komt goed uit dat het een paar nachten flink gevroren heeft. Daarom kunnende feestvierders zich op de ijsvloer van sloten en plassen begeven. Ze zijn op zijn winters verkleed: dikke ijsmutsen op, bontgekleurde verkleedkleren aan en wollen sjaals om. Sommigen hebben zelfs ijzers onder hun voeten, als echte schaatsers. Er zijn fietsers die hun helm hebben opgehouden; kinderen houden zich vast aan een keukenstoel.

De ouderen begeven zich wankelend en glijdend over de aangestampte sneeuw in de richting van het spektakel. Op de wallekant kan je nog keurig afstand houden, zodat de kwetsbare bejaarde zich daar een veilige toeschouwer kan wanen. Maar op de Westeinder is de opeenhoping van ijspret niet te voorkomen.

Alaaf
O ja: het is coronatijd. De kater komt eerder dan verwacht. Hoe was het ook weer? Anderhalve meter, thuis blijven, avondklok…nGelukkig valt aan het begin van de zondagmiddag de dooi in… Alaaf! Groot alarm Loosdrechtse ijsclub… Alaaf! Meerdere regio’s waarschuwen… Alaaf! Henk Angenent staakt tijdelijk Elfstedentocht… Alaaf! Wil straks verder… Alaaf!

Poelgilderdam smelt weg… Alaaf! ‘Door het draaien van de wind ontstaan er ‘kistwerken’ op de Friese meren’… Alaaf! ‘Dat betekent dat er in zeer korte tijd stroken met open water ontstaan,’ aldus de Friesche IJsbond. Alaaf…?

Zaterdagmiddag opent de Telegraaf met de kop: ‘Al schaatsend vergat Nederland alle coronaregels: “Dit laten we ons niet ontnemen!’ De volgende morgen: ‘Mensen staan ook zondag al vroeg op het ijs om te schaatsen. In dit liveblog houden we alles bij over deze prachtige dag.’ En ’s middags plotseling: ‘Nú van het ijs af! Het is levensgevaarlijk!’ Het is uit met de pret.

Aan het begin van de Eerste Golf staat het Carnaval 2020. Nu de Tweede Golf begint te luwen, is het IJscarnaval 2021 gevierd. Of Nederland ontkomt aan een Derde Golf… Je houdt je hart vast.

 

Lees vorig bericht

Waterballet in bibliotheek door smeltende sneeuw

Lees volgend bericht

IJsweekend in vogelvlucht


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *