Drukte op ijs en verkeersinfarct bij start schaatsweekend

Door: Klaas Leegwater. Alsof een groot deel van de Aalsmeerders een vrije dag had opgenomen, zo zochten vandaag al veel mensen de waterkant op om de ijzers onder te binden. Een extra dag genieten van de waarschijnlijk maar drie, vier dagen dat er op de sloten en steeds meer op de Kleine Poel geschaatst kan worden. Het leidde in de loop van vrijdagmiddag tot drukte bij jachthavens en op andere plekken waar het ijs betreden kon worden.

File op de Stommeerweg

Alle toeloop gecombineerd met de afsluiting van de Uiterweg zorgden halverwege de middag tevens voor een verkeersinfarct in het centrum van Aalsmeer. Op een gegeven moment stond het vanaf de brandweersteiger op de Stommeerweg tot aan de kruising met de N196 muurvast, vanaf beide kanten. Ook aan de andere zijde van de provinciale weg in de omgeving van de Stommeerkade en Aalsmeerderweg kwam het verkeer een tijdje amper vooruit.

Dragt ‘place to be’
Een ambulance op de Stommeerweg had de grootste moeite een gewond persoon (armkwetsuur) te bereiken ter hoogte van de Karmelkerk. Bij jachthaven Dragt ontstonden opstoppingen door veel overstekende voetgangers en afslaande auto’s. Het kleine haventje bij Dragt was namelijk de ‘place to be’ op deze eerste echte schaatsdag. Steeds groter werd de groep schaatsers op de ijsvloer, door de vele steigers een prima locatie om de schaatsen aan te trekken en waar de snijdende oostenwind weinig kans kreeg. 

Door ijs gezakt
Een muziekinstallatie en koek en zopie bij het naastgelegen restaurant Joseph aan de Poel verhoogde de sfeer. De drukte had ook de aandacht getrokken van twee BOA’s. Na overleg en telefoonverkeer met waarschijnlijk het gemeentehuis vertrokken de ambtenaren weer, wel kreeg het personeel van Joseph opdracht de koekkraam breder op te stellen vanwege de coronamaatregelen. Even ging het verhaal rond dat de politie het ‘feestje’ zou komen stilleggen.

“Dat zou erg jammer zijn, dit is toch prachtig om te zien. Hoe lang is het geleden dat we dit hebben meegemaakt.” Eigenaar Nico Hofstee van jachthaven Dragt stond buiten zichtbaar te genieten van het tafereel. Hofstee had zijn haven met enkele borden afgebakend om te voorkomen dat mensen over zijn haven zouden uitzwermen. “Want ik wil zoveel mogelijk toezicht houden, je voelt je toch een beetje verantwoordelijk wat hier gebeurt. Er zijn al twee mensen door het ijs gezakt, gelukkig zonder gevolgen.”

Niemand over z’n toeren
Ook bij Brasserie De Haven op de Uiterweg was er muziek en een versnapering aanwezig, maar op deze locatie was het veel minder druk met schaatsers. Dat had alles te maken met het afsluiten van de Uiterweg voor auto’s (alleen open voor bestemmingsverkeer/bewoners) waar de gemeente donderdag toe had besloten om een chaos op de doorlopende weg te voorkomen. “De mensen hadden begrip voor de afsluiting, niemand raakte over z’n toeren of werd agressief. Ja…er was een periode een grote opstopping, maar die was rond 15.30 uur weer opgelost,” vertelde een van de verkeersregelaars. 

Voorproefje voor zondag
Deze vrijdag was een voorproefje wat Aalsmeer zaterdag en zondag te wachten staat. Het zal niet alleen op het ijs druk worden, ook op de toegangswegen. De fiets lijkt deze dagen het beste vervoersmiddel. En o ja…hoe was de kwaliteit van het ijs? “Je hoort het nog wel kraken, schaatsen met grote groepen was vandaag niet verstandig,” vertelde een schaatser die bij Nieuwe Meer van het ijs stapte. “Ik heb genoten, er ligt op de Kleine Poel prachtig ijs. Er zijn bijna geen scheuren en geen sneeuw. Morgen ben ik er weer.”

IJsbad
Op de Grote Poel waren er enkele schaatsers die hun leven waagden om de ijsdikte te verkennen. Niet verstandig zeggen de deskundigen, wellicht kan het zondag na nog twee nachten matig tot strenge vorst. Je kan ook je vraagtekens zetten bij twee Poolse inwoners uit De Kwakel die rond lunchtijd bij de brandweersteiger tien minuten lang een koud bad namen zoals op de foto bovenaan te zien is. “This is delicious, good for our body. We do it twice a week.”

Foto’s Klaas Leegwater

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel