Pierre’s Pennenstreken: ‘Bloot naakt’

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 413. Zou het beeld Flora nog op de sociale media te zien zijn? Het valt te betwijfelen… Ze is wel erg bloot! De Weense musea zijn helemaal klaar met naaktcensuur. ‘In juli werd het TikTok-account van het Albertina Museum geblokkeerd vanwege een blote vrouwenborst op een foto van Nobuyoshi Araki. Ook Instagram, dat elke afbeelding van naakt verbiedt, haalde in 2019 een schilderij van Peter Paul Rubens offline. De hoofdprijs gaat – hoe kan het anders – naar Facebook, dat in 2018 een foto van het 25.000 jaar oude beeld van Venus van Willendorf in het Natuurhistorisch Museum verwijderde.’ The Guardian beschreef in een artikel hoe ver dat kan gaan.

De Weense musea stellen heel wat kunstwerken tentoon waarin een borst, piemel of blote kont in voorkomt. Maar die naakte content is precies datgene dat niet getolereerd wordt door Facebook, TikTok en Instagram. Daarom maakten de musea een OnlyFans-account waarop alles vrijelijk gedeeld kan worden.

Seks
“Als we elkaar wat vaker bloot zien, wordt de seks dan beter?” vraagt Marian Cousijn, kunstredacteur van De Correspondent zich af. “In moderne (performance)kunst wordt wel vaker gereflecteerd op naaktheid en seksualiteit. Dat is vaak al snel vermoeiend. Het naakt is er om te shockeren, maar de eigenlijke bedoeling is vaag en betekenisloos. Een goed voorbeeld is een scène uit La Grande Bellezza.”

Interessant wordt het, als je die scène wilt bekijken. Er verschijnt de volgende tekst: Deze video is mogelijk ongeschikt voor sommige gebruikers. IK BEGRIJP HET EN WIL DOORGAAN. Als je dan ‘doorgaat’: ! Deze video heeft een leeftijdsbeperking en is alleen beschikbaar op YouTube. Meer informatie  Bekijken op YouTube

Wat staat er als je ‘Meer informatie’ wilt zien? Enkele voorbeelden van ‘Video’s met leeftijdsbeperking’:

 • Een video die de kijker uitnodigt tot seksuele activiteiten, zoals uitdagend dansen of strelen.
 • Een video waarin iemand wordt afgebeeld in een pose die bedoeld is om de kijker seksueel op te winden.
 • Een video waarin iemand kleding draagt die over het algemeen onaanvaardbaar zou zijn in een openbare omgeving, zoals lingerie.

We stellen onszelf de volgende vragen wanneer we beslissen een leeftijdsbeperking in te stellen voor content of deze te verwijderen.

 • Het feit of borsten, billen of geslachtsorganen (bedekt of onbedekt) het middelpunt van de video zijn
 • Of iemand wordt afgebeeld in een pose die bedoeld is om de kijker seksueel op te winden
 • Of het taalgebruik in de video expliciet of obsceen is
 • Of handelingen van iemand in de video uitnodigen tot seksuele activiteiten (zoals zoenen, uitdagend dansen, strelen)
 • Of de kleding over het algemeen onaanvaardbaar zou zijn in een openbare omgeving, zoals lingerie
 • Of seksueel beeldmateriaal of seksuele audio is vervaagd, gemaskeerd of verduisterd
 • Of seksueel beeldmateriaal of seksuele audio vluchtig of langdurig voorkomt in de content
 • Of de content anderen uitnodigt om deel te nemen aan een uitdaging met seksuele handelingen

Let op: Dit is geen volledige lijst. Dit beleid is van toepassing op video’s, videobeschrijvingen, reacties, livestreams en andere YouTube-producten en -functies. Dit zijn maar een paar voorbeelden. Post geen content als je denkt dat deze dit beleid schendt.’

Zinnenprikkelend
In 1964 schreef Pof. dr. W.H. Nagel in het toenmalige blad Ratio: ‘Waartoe heb ik mijn zinnen als ze niet geprikkeld mogen worden?’ – over de erotische ‘Rotaprints’ die Aat Veldhoen vanaf zijn bakfiets op straat verkocht. ‘Aat Veldhoen wilde met zijn Rotaprenten een prentenrevolutie ontketenen,’ schreef Rogier Ormeling in De Groene.

Maar het kan verkeren. Museum Kranenburgh in Bergen eerde Veldhoen met een grote overzichtstentoonstelling. Te zien vanaf 31 januari t/m 18 april 2020 – precies aan het begin van de corona-uitbraak! De KCA-excursie naar die indrukwekkende expositie is dan ook niet doorgegaan. In ‘Uitzending gemist’ van AVROTROS is nog steeds te zien wat we hebben gemist…

Ik heb nooit begrepen waarom ik als twaalfjarige nooit naar de films van Tarzan mocht. Die waren, door de toenmalige filmkeuring, ‘goedgekeurd voor 14 jaar en ouder’. Zouden de korte rokjes van Jane ‘zinnenprikkelend’ zijn bevonden?

Precies in de periode voordat de coronacrisis uitbrak, van 30 januari t/m 15 maart 2020, organiseerde KCA in het Oude Raadhuis de tentoonstelling ‘De mens, de naakte waarheid’. Er was veel bloot te zien, op de getoonde kunstwerken. Er waren geen bezwaren door de autoriteiten. Nog niet…

Foto archief AV/Arjen Vos

2 reacties

 1. Bij de presentatie van het oorspronkelijke Flora ontwerp, kleiner van schaal, kwam er veel verzet, de bloemenkrans vond men te laag hangen. Beeldhouwer Jacob Martijn Roosenburg (1916-2004) heeft toen in het uitgevoerde beeld de krans omhoog gehaald. Bij de prijsuitreiking van de onderneming van het jaar krijgt de winnaar een afgietsel van het oorspronkelijke ontwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin