Column: ‘Lintjes’

Door: Paul Bras. De traditionele lintjesregen vindt altijd plaats op de laatste werkdag van de koning voor zijn verjaardag. Afgelopen dinsdag ontvingen twaalf Aalsmeerders een lintje uit handen van onze burgervader Gido Oude Kotte. Een hele eer, absoluut verdiend en vanaf deze plek wil ik alle kersverse ridders, officieren en leden van de Orde van Oranje Nassau van harte feliciteren.

Graag zou ik een aantal nominaties voor het jaar 2023 willen indienen van mensen uit ons dorp die zich totaal en zonder eigen belang hebben ingezet voor de Kudelstaartse gemeenschap. Het zijn vaak mensen die onder de radar opereren, die nooit in het nieuws zullen komen maar zonder wie onze gemeenschap er een stuk minder florissant voor zou staan.

Als eerste nomineer ik mijn buurman Hans. Hij heeft een scherp oog en een groot hart voor alle bewoners van ons appartementencomplex in Calveslo. Hij informeert de bewoners wanneer grofvuil langskomt of oud papier wordt opgehaald op een daartoe zelf opgehangen informatiebord in de hal van ons complex. Hij zorgt ervoor dat de bakken met oud papier op tijd aan de weg staan, hij houdt ons deel van de balustrade schoon (waarvoor mijn oneindige dank Hans), hij raapt bewoners op van de keukenvloer, rijdt met hulpbehoevende medebewoners op en neer naar zorgcentra en heeft voor iedereen een bemoedigend praatje. Maar dat is niet het enige. Hans drukt zijn stempel op de omgeving van ons complex. Lees vooral ook de column van mijn collega columnist en overbuurvrouw Ilse Zethof van 9 april 2022 over een mooier en groener Kudelstaart. Het is aan Hans en alleen aan Hans te danken dat de groenvoorziening rondom ons complex is aangepakt. Hij beschikt over een groot netwerk binnen de gemeente en dankzij zijn vasthoudendheid en overtuigingskracht kijken wij komend jaar uit op een volledig nieuw ingerichte groenomgeving. Hij maakt zich ook druk over de parkeerplaatsen bij ons complex. Bewoners hebben veel moeite om hun auto netjes te parkeren omdat er geen belijning is. Dat gaat binnenkort veranderen en je hoeft niet te vragen wie dat regelt. Hans heeft al jaren zitting in de Dorpsraad en ook daar wordt zijn stem gehoord. Onlangs vertrouwde hij mij toe dat hij daar mee gaat stoppen. De jaren beginnen te tellen en het kost hem al met al best veel tijd en energie. Het zijn grote schoenen waar zijn opvolger in komt te staan.

De tweede nominatie gaat uit naar de groenmedewerkers die het hele jaar door het groen in Kudelstaart onderhouden. Ik dien die benoeming in mede namens de katten en poezen van de buurt die dit gedeelte van Kudelstaart zien als hun leefgebied. Hun dagbesteding bestaat uit het dagelijks inspecteren van hun domein, het bij vlagen wegjagen van al te vrijpostige drijf- en vliegsijsjes en het gedogen van tweevoeters die hun blaffende viervoeters op hun landgoed uitlaten. Zij kijken goedkeurend naar het vakkundig uitgevoerde groenonderhoud wat door eerder genoemde groenmedewerkers tot stand is gebracht. Ook de laatste werkzaamheden zijn kundig en met gevoel uitgevoerd, waarbij ik ze maar vergeef dat ze die prachtige boom voor mijn balkon bruut hebben omgezaagd.

Als derde nominatie wil ik, hoe kan het ook anders, het voltallige personeel en initiatiefnemers van het café Op de Hoek inbrengen. Wat fantastisch dat ze de corona epidemie hebben overleefd en hun goede werk blijven voortzetten. Dat werk bestaat uit het leven wat lichter maken voor veel Kudelstaarters. Een etablissement zonder pretenties dat precies doet wat nodig is, namelijk een oase zijn waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en tegen een zeer redelijke prijs kunnen eten en drinken. Hiermee wil ik absoluut andere horecagelegenheden in Kudelstaart niet te kort doen, maar zo gaat het met nominaties. Enkelingen springen eruit.

Dus bij deze, beste Gido Oude Kotte, drie prachtnominaties waarvan ik verwacht dat ze volgend jaar in de Burgerzaal van het raadhuis door u namens de gemeente geëerd zullen worden.

Paul Bras is een geboren en getogen Amsterdammer die nooit gedacht had ooit een Kudelstaarter te worden. Totdat zijn woonplaats een café kreeg, toen was hij om. Zou zelfs van de daken kunnen schreeuwen dat hij daar ‘groos’ mee is. Muzikaal talent maar dat schreeuwt hij dan weer niet van de daken. Bescheiden en zachtmoedig.

2 reacties

  1. Er zijn zoveel mensen, die achter de schermen werken, en een lintje verdienen.
    Die ziet men niet, en die hoort men niet.

  2. Wat een heerlijke column en zeker verdient Hans een lintje!

    Jij ook voor je mooie columns hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin